Είναι αλήθεια πως όλοι μας νομίζουμε ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα δικαιώματά μας στην πολιτεία, αλλά πολλές φορές αποδεικνύεται πως μάλλον οι γνώσεις μας φτάνουν μέχρι τα βασικά. Εάν και η εκπαίδευση επάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται στις γνώσεις που μεταλαμπαδεύονται μέσω του σχολείου είναι ουτοπικό να πούμε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν πλήρη γνώση αυτών. Αυτό το πρόβλημα επιθυμεί να λύσει το παιχνίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα 360 Greek City που δημιουργήθηκε για να μάθει στους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματα τους με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

“Σαρώνω και συγκρίνω”: Η εφαρμογή που μετράει την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές και σε βοηθά να επιλέξεις την καλύτερη

360 Greek City: Το παιχνίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα σου μάθει ό,τι έχεις ανάγκη να γνωρίζεις ως Έλληνας πολίτης

Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων, η οργάνωση δημιούργησε την πλατφόρμα και το παιχνίδι «360 Greek City» με στόχο την εκπαίδευση των ανθρώπων στα δικαιώματά τους -αλλά και στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτά, καλύπτοντας δέκα τομείς της καθημερινής ζωής.

O Θοδωρής Μπογέας, υπεύθυνος της υπηρεσίας ένταξης της οργάνωσης HumanRights360 μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γι’ αυτήν την πρωτοβουλία:

«Αυτή η πλατφόρμα δημιουργήθηκε ώστε να ενημερώνει όλες κι όλους που διαβιούν στην Ελλάδα με καθημερινά παραδείγματα και πρακτικές λύσεις. Για να ενισχύσουμε την πρόσβαση στην πληροφορία, αποφασίσαμε με την ομάδα του Curing the Limbo η πλατφόρμα να είναι μεταφρασμένη σε διαφορετικές γλώσσες, δηλαδή στα αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί» εξηγεί ο κ. Μπογέας.

«Δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης, θρησκείας και έκφρασης», «δικαίωμα στην εργασία και την άδεια», «δικαίωμα στην εκπαίδευση» καθώς και άλλες ενότητες που απαντούν σε απλές ερωτήσεις πραγματικών καταστάσεων που μπορεί να βιώσει ένας Έλληνας, ένας μετανάστης ή ένας πρόσφυγας, εξίσου, ακριβώς διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν ισότιμα όλους, χωρίς καμία εξαίρεση.

«Βάση του εγχειρήματος αποτελεί η Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και το Ελληνικό Σύνταγμα και οι νόμοι που αφορούν στην άσκηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στη χώρα μας» επισημαίνει η Όλγα Ελευθερίου, που αναλαμβάνει υποθέσεις μεταναστών και προσφύγων στο πλαίσιο της δράσης της HumanRights360.

Μικροί επιστήμονες από το 1ο Γυμνάσιο Ιλίου έφτιαξαν εφαρμογή για ασφαλείς διαδρομές με το ποδήλατο

Παίξε και μάθε τα δικαιώματά σου με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο

Μετά το αρχικό βήμα της υλοποίησης της πλατφόρμας, η οργάνωση προχώρησε στην δημιουργία και ενός ψηφιακού παιχνιδιού για νέους, που στοχεύει να υποστηρίξει με διαφορετικό τρόπο την προσαρμογή και την ένταξη μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

«Το παιχνίδι 360 Greek City δεν αφορά τα δικαιώματα αποκλειστικά, αλλά την ενημέρωση σε βασικά ζητήματα ένταξης, όπως είναι η εύρεση σπιτιού, η αναζήτηση εργασίας ή πως να ανταποκριθούμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» σημειώνει ο κ. Μπογέας, προσθέτοντας ότι «πολύ συχνά, η παροχή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με διαδικασίες, όπως η αναζήτηση σπιτιού, είτε δεν είναι κατανοητή, είτε δεν είναι ενδεδειγμένη -κοινώς θεωρείται βαρετή! Ειδικά για τα νέα άτομα, η ενημέρωση με παραδοσιακές μορφές, όπως είναι τα φυλλάδια, θεωρείται παρωχημένη. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το 360 Greek City και να υιοθετήσουμε τις αρχές των gamification applications (παιγνιώδεις εκπαιδευτικές εφαρμογές) για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ωφελουμένων μας».

Μπορείς να παίξεις και εσύ το παιχνίδι εδώ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News