Το έχουμε ξανά πει και το έχουμε νιώσει λίγο-πολύ όλοι: Κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος. Και ποιοι είναι οι τρόποι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό όταν νιώθεις πως ήρθε το τέλος του κόσμου;

Τα καλά νέα; Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και οι έρευνες μας λένε ποιοι είναι οι τρεις τρόποι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό και να πεις… “Thank you, next”! Όλα είναι θέμα στρατηγικής και όλα είναι στο μυαλό!

Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology, είπε πως υπάρχουν αυτές οι τρεις στρατηγικές και μπορείς να τις ακολουθήσεις. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 20-37 ετών και ο μέσος όρος σχέσης ήταν τα 2,5 χρόνια.

Η πρώτη στρατηγική περιλαμβάνει την αρνητική επανεξέταση του πρώην συντρόφου. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σκεφτούν πράγματα που δεν τους άρεσαν στους πρώην, για παράδειγμα μερικές ενοχλητικές συνήθειές τους. Η ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο θυμόμαστε τι ΔΕΝ μας αρέσει στον πρώην, τόσο πιο εύκολο μας είναι να τον ξεπεράσουμε. Και αυτή η τακτική αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική!

τρόποι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Η επανεξέταση των συναισθημάτων αγάπης, είναι η δεύτερη τακτική. Δηλώσεις όπως “είναι εντάξει αν αγαπάς κάποιον, αλλά να μην είστε μαζί” παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες. Τους δόθηκε η εντολή να τις επαναλάβουν σιωπηλά και να προσπαθήσουν να το πιστέψουν. Αυτή η μέθοδος δεν άλλαξε τα συναισθήματά τους αλλά τους έκανε να μη δίνουν τόση βάση στον πρώην. Κάτι είναι και αυτό από το… τίποτα!

Στην τρίτη στρατηγική που ονομάζεται απόσπαση προσοχής, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για θετικά πράγματα που δεν είχαν σχέση με τον χωρισμό ή τον πρώην, όπως για παράδειγμα “ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Και γιατί;”. Αυτή απόσπαση προσοχής βοηθά να νιώθεις καλύτερα.

τρόποι να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρώτη τακτική είναι και η πιο αποτελεσματική αλλά και οι τρεις οδηγούν και βοηθάνε προς αυτήν την κατεύθυνση! Βρες πράγματα να κάνεις, μείνε λίγο με τον εαυτό σου και αγάπησέ τον!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να βρεις την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό!

Illustrated by Alena Sofronova for BrightSide.me