Ο σεβασμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να λειτουργήσει μια σχέση. Όταν υπάρχει σεβασμός στην σχέση, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Ο σεβασμός στην σχέση σε βοηθάει να υπάρχει υγιής συζήτηση και να λύνονται τα προβλήματα. Έτσι αν υποπτεύσε ότι ο σύντροφος ή η σύντροφός σου δεν σε σέβεται, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Όλοι μας αξίζουμε να έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που μας σέβεται και μας αντιμετωπίζει ως ισάξιους. Ένας σύντροφος που δεν σε σέβεται μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι για το μέλλον. Ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις γιατί μπορεί στο μέλλον να δεχτείς ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό σου.

Εαν λοιπόν νιώθεις ότι δεν έχεις τον σεβασμό που σου αρμόζει, μίλα στον σύντροφό σου και πες του πως νιώσεις. Εαν σε αγαπάει θα αλλάξει την συμπεριφορά του απέναντί σου.

Να θυμάσαι ότι αν ο σύντροφός σου έχει άσχημη συμπεριφορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλει να σε πληγώσει. Μπορεί να μην καταλαβαίνει πόσο σε επηρεάζουν οι πράξεις του. Πριν υποθέσεις τα χειρότερα δώσε του μια ευκαιρία. Μίλα μαζί του, και αν συνεχίσει την άσχημη συμπεριφορά, ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις για την σχέση σου.

Τα 5 σημάδια για να κατανοήσεις καλύτερα αν υπάρχει έλλειψη σεβασμού στην σχέση, ή για να επιβεβαιώσεις ότι ο σεβασμός δεν υπάρχει πια είναι τα παρακάτω.

Μιλάει πάνω από εσένα ή σε διακόπτει

Η έλλειψη σεβασμού φαίνεται σε μικρές κινήσεις. Μια τέτοια κίνηση είναι όταν μιλάει πάνω από εσένα ή σε διακόπτει συχνά.

Αν ξεκινήσεις να αντιλαμβάνεσαι μια τέτοια συμπεριφορά, μίλα στον σύντροφό σου και εξήγησέ του τι σε απασχολεί. Μπορεί να μην έχει καταλάβει καν ότι το κάνει. Μέσω της επικοινωνίας θα ξεκαθαρίσεις το πρόβλημα και η σχέση σας θα αρχίσει να γίνεται καλύτερη.

Παίρνει αποφάσεις για εσένα

Εαν ο σύντροφός σου συνηθίζει να παίρνει μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, χωρίς να σου κάνει συζήτηση ή να λαμβάνει την απόφασή σου σοβαρά, τότε αυτό είναι ένα κακό σημάδι.

Εαν η συμπεριφορά του συντρόφου σου σε ενοχλέι, μίλα του αλλά όχι στην μέση ενός διαπληκτισμού. Αντί να πεις «δεν με σέβεσαι» ή «με ελέγχεις», επέλεξε να πεις κάτι διαφορετικό. Πες για παράδειγμα «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να σχεδιάσω την ημέρα μου» ή «Θα ήθελα να έχω για λίγο τον προσωπικό μου χώρο» ή «Δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις, την επόμενη φορά ενημέρωσέ με για τα σχέδια σου».

Πρέπει να βρίσεις δικαιολογίες για την συμπεριφορά του

Αν νιώθεις ότι πρέπει να δικαιολογείς συνεχώς κάποιες συμπεριφορές του, αυτό είναι πρόβλημα.  Όταν νιώθεις ότι οι κοντινοί σου άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον σύντροφό σου, και αν βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες για έκεινον όπως «Δεν είναι έτσι όταν είμαστε μαζί» τότε αυτό σημαίνει ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής.

Υπάρχει, όμως, διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που είναι ανώριμος, με κάποιον που είναι επι σκοπού προσβλητικός.

Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις τις διαφορές μίλα με κάποιον έμπιστο φίλο σου ή ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Συμβιβάζεσαι εσύ τις περισσότερες φορές

Οι άνθρωποι συνήθως κάνουν λάθος γιατί θεωρούν ότι το να κάνεις συνέχεια συμβιβασμούς είναι μέσα σε μια σχέση. Αυτό είναι όμως λάθος. Για να είναι μια σχέση επιτυχημένη πρέπει και οι δυο να συμβιβάζονται στον ίδιο βαθμό.

Εαν νιώθεις ότι εσυ είσαι ο μόνος που κάνει υποχωρήσεις στην σχέση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός σου θεωρεί ότι τα δικά του θέλω είναι πιο σημαντικά από τα δικά σου. Ο συμβιβασμός δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα ισορροπημένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει εσύ να κάνεις πάντα τους περισσότερους συμβιβασμούς.

Κατηγορεί εσένα για τις πράξεις που κάνει

Εαν σου λέει συνέχει «Δεν έχω εγώ το πρόβλημα, εσύ το έχεις» ή «Πρέπει να το κάνεις αυτό για μένα αν με αγαπάς αληθινά» σημαίνει ότι σε χειραγωγεί. Εαν δηλαδή συνέχεια λέει «Δεν φταίω εγώ αλλά εσύ» υπάρχει πρόβλημα στην σχέση.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση, έτσι μίλα αν νιώθεις ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην δική σου. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν αν χρειάζεσαι βοήθεια, και δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Χρειάζεσαι κάποιον που να σου συμπεριφέρεται ως βασίλισσα \ βασιλιά, έτσι μην υποκύπτεις πουθενά.

Διαβάστε επίσης:

Σταμάτα να παίρνεις τηλέφωνο τον πρώην σου, το λένε και οι ειδικοί

Photo: BRIANA