Οι διαφωνίες σε ένα ζευγάρι είναι κάτι το αναπόφευκτο. Αλλά υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγεις.

Αν είσαι παντρεμένη ή απλά είσαι σε μια σοβαρή σχέση, θα έχεις παρατηρήσει ότι μερικές από τις διαφωνίες σας είναι σταθερές. Μπορεί να σου φαίνεται ότι δεν θα βρεθεί ποτέ λύση. Συχνά μάλιστα, ανακυκλώνονται. Γιατί συμβαίνει αυτό;  Γιατί μαλώνεις με το αγόρι σου για τους ίδιους λόγους; Σου έχουμε τις τρεις πιο συχνές αιτίες.

Οι γονείς σου σε δίδαξαν ότι το να επιλύεις θέματα μέσω τσακωμών δεν είναι κάτι το εφικτό

Ωστόσο, παρατηρώντας τους γονείς σου, θα έμαθες καλά τι θα πει «ανακύκλωση» τσακωμών, γιατί είναι αυτό ακριβώς που έκαναν οι γονείς. Όταν διαφωνούσαν, θα προσπαθούσε ο ένας να επιβληθεί στον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα ήθελε να φανερώσει ο ένας στον άλλον την ανωτερότητα της θέσεώς του. Σπάνια στους τσακωμούς θα δεις ότι ο ένας σύντροφος προσπαθεί να καταλάβει την οπτική του άλλου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κάποιον συμβιβασμό και να αποκατασταθεί η αρμονία, αλλά δεν το επέλεξαν ποτέ.

Εν συντομία, στην ανατροφή σου τα πρότυπα που είχες δεν ήταν και τόσο σωστά στο να σου μάθουν να διαχειρίζεσαι έναν τσακωμό. Η προθυμία τους ή καλύτερα η ικανότητά τους να συμμετέχουν σε παραγωγικές διαπραγματεύσεις, ήταν μηδενικές. Έτσι, αυτό που πήρες αναπόφευκτα από τους τσακωμούς που διαδραματιζόντουσαν μπροστά σου, είναι οι συγκρούσεις. Μέσα από αυτές τις συγκρούσεις, που είναι απομίμηση των γονιών σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεσπάσεις όλα σου τα νεύρα στον σύντροφό σου. Και δυστυχώς, ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η συνέχιση του τσακωμού είναι να διαλύσετε τόσο πολύ τον σύντροφό σας ψυχολογικά, που να μην έχεις δυνάμεις να σας απαντήσει. Περιττό να αναφερθεί ότι αυτή η αναγκαστική οπισθοχώρηση που κάνει ο σύντροφός σου, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Καταστρέφει οποιαδήποτε συναισθηματική οικειότητα συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ σας.

Η λύση

Αρχικά ρώτα τον εαυτό σου: Όταν έχεις νεύρα, μήπως ξεσπάς μηχανικά στον σύντροφό σου; Συνήθως, όταν είσαι σε πίεση, ο τρόπος που αντιδράς είναι αυτόματος. Και αυτό που σου βγαίνει αυτόματα είναι να κάνεις αυτό που είχες δει τους γονείς σου να κάνουν όταν ήταν σε αυτή τη θέση.

Μπορεί ακόμα και να αποδοκίμαζες αυτές τις συμπεριφορές, αλλά είναι αυτές που ακολουθείς. Δυστυχώς, αυτές οι συμπεριφορές για σένα θα είναι από φυσικού σου οι αντιδράσεις που θα έχεις στις στιγμές που θα νιώθεις ένταση. Αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να επαναπρογραμματίσεις. Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσεις τις καταστάσεις που βιώνεις εσωτερικά, καθώς και να καταλάβεις ποιές είναι οι αιτίες που παθαίνεις αυτές τις εξάρσεις.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καλλιεργήσεις την συμπεριφορά σου στις συγκρούσεις σας. Μια σχέση βασίζεται σε συμβιβασμούς. Αν μπορέσεις να αλλάξεις τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορών σας, θα έρθει αρμονία στην σχέση σας. Έτσι και αλλιώς, το ότι κάνετε σχέση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις τον χαρακτήρα σου ή να θυσιάσεις τα όνειρά σου. Βρείτε κοινούς τόπους επίλυσης των θεμάτων σας.

Το να έχεις νεύρα με τον σύντροφό σου – και το αντίστροφο- είναι ένας ιδανικός τρόπος να προστατεύσεις το εγώ σου όταν αισθάνεσαι ότι πολιορκείται

Ως εκ τούτου, η βίαιη αντίδραση, είναι ένας αλαζονικός τρόπος να διασφαλίσεις την ευπάθειά σου και αυτό μπορεί να γίνει μια συνήθεια.

Πολύ λίγες από αυτές τις αντιδράσεις γίνονται ενσυνείδητα. Έτσι, όταν τα λόγια του συντρόφου σου σε κάνουν να νιώθεις απειλή, σε οδηγεί σε επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους. Όταν έρχεσαι σε άβολη θέση, ή όταν νιώθεις ότι σε επικρίνουν, αντιδράς πολύ άσχημα λόγω του άγχους που νιώθεις εσωτερικά, το οποίο πηγάζει από τα βάθη του εσωτερικού σου κόσμου.

Η λύση

Αγάπα τον εαυτό σου, νιώσε μια εσωτερική γαλήνη. Κατανόησε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα λόγια του συντρόφου σου δεν έχουν κακή χροιά, και επιπλέον, εσύ μόνο έχεις την δικαιοδοσία να κρίνεις τον εαυτό σου σε κάποια θέματα. Μην ξεχνάς να σε αγαπάς όπως είσαι. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου και συγχώρεσέ τον για λάθη που έχεις κάνει. Μόνο τότε θα μπορείς να αποφεύγεις τον θυμό και να σταματήσεις να αντιδράς βίαια όταν κάτι δεν σου αρέσει, δεν θα έχεις ανάγκη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, θα τον αγαπάς έτσι όπως είναι.

Να θυμάσαι επίσης, ότι μόνο αν είσαι ικανός να ελέγχεις τον εαυτό σου, τότε μόνο δεν θα ελέγχεσαι από το συναίσθημα. Αν μπορείς να κατανοήσεις εύκολα τα προβλήματα της σχέσης σου, θα μπορείς να αφήσεις στην άκρη τον θυμό και την ένταση και να ψάξεις να βρεις που έχει δίκιο ο σύντροφός σου.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου που απλά δεν μπορούν να λυθούν

Το ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί είναι κάτι το δεδομένο, ωστόσο, μπορεί εσύ και ο σύντροφός σου να διαφωνείτε σε θέματα τα οποία είναι άκρως σημαντικά. Μπορεί να βλέπετε διαφορετικά τον τρόπο που πρέπει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, ή μπορεί να θέλετε διαφορετικά πράγματα για την σχέση σας ή και για την ζωή σας ακόμα. Μπορεί εσύ να μην δέχεσαι κάποια πράγματα, πράγματα που για τον σύντροφό σου είναι όνειρα. Τότε, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Κανείς δεν πρέπει να εμποδίζει τον άλλον από το να ζει την ζωή του όπως επιθυμεί. Πάντα αυτό θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς τον σύντροφο. Αλλά δεν μπορείς να αφήνεις την ζωή σου πίσω γιατί απλά ο άλλος δεν θέλει να κάνεις κάποια πράγματα.

Η λύση

Σίγουρα κανείς από τους δύο δεν θα θέλει να ξυπνήσετε σε κάποιο διάστημα και να μαλώσετε για το ότι ο ένας στάθηκε εμπόδιο στον άλλον. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κοινό τόπο, τότε μην προσπαθήσετε πολύ να κρατήσετε αυτή την σχέση.

Είναι κρίμα να χαλάσετε όλη σας την κοινή ζωή. Η διαφορετικότητά σας μπορεί να είναι αυτή που σας ένωσε. Μπορείς, όμως, να είναι και αυτή που θα σας χωρίσει. Αποφύγετε να συζητάτε για θέματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ σας. Όταν τα θέματα είναι άκρως σοβαρά, ο τρόπος επίλυσης είναι ο χωρισμός.

Αν από την άλλη θέλετε να βρείτε άλλο τρόπο να λύσετε αυτά τα θέματα, ψάξτε για εναλλακτικές. Ίσως με την βοήθεια των εναλλακτικών θα μπορέσετε να βρείτε έναν κοινό τόπο. Το βασικότερο, όμως, όλων είναι να αφήσετε τους εγωισμούς στην άκρη και να κάνετε και οι δύο παραχωρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το bad timing στις σχέσεις υπάρχει και αυτά είναι τα 5 σημάδια!