Το μοναδικό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι πετυχημένες σχέσεις είναι λίγοοο κλισέ, αλλά πέρα για πέρα αληθινό! Ίσως φαντάζεσαι ήδη ποιο είναι αυτό, ίσως ήρθε η ώρα να το εφαρμόζεις σε όλες τις σχέσεις σου!

Μία απ’ τις πιο κλισέ φράσεις που έχεις διαβάσει ξανά και ξανά είναι ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον, εάν δεν μάθεις να αγαπάς πρώτα τον εαυτό σου. Εμείς θα λέγαμε ότι αυτό ισχύει και ότι είναι αποδεδειγμένο απ’ την ίδια τη ζωή, αλλά επειδή οι επιστήμονες το μελέτησαν κάπως καλύτερα είπαμε να διαβάσουμε και τη δική τους εκδοχή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, η αυτοεκτίμηση είναι το κλειδί των επιτυχημένων σχέσεων! Όλων των ειδών των σχέσεων, των ρομαντικών, των επαγγελματικών, των φιλικών και των οικογενειακών.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από 53 έρευνες από 13 χώρες και περισσότερους από 46,000 συμμετέχοντες, ηλικίας από 4 έως 77 ετών. Κάθε έρευνα εξέταζε τη σύνδεση ανάμεσα στις πετυχημένες σχέσεις και την υψηλή αυτοεκτίμηση.

Unsplash/Laura Andreuccetti

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση φροντίζουν περισσότερο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ είναι και καλύτεροι ακροατές και αλήθεια ποιος δεν θα ήθελε έναν φίλο που ξέρει να τους ακούει; Σε ένα τέτοιο σενάριο, και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες απ’ τη σχέση τους κάτι που φυσικά με τη σειρά του ενισχύει την αυτοπεποίθηση και των δύο!

Κι ενώ τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μάλιστα, έρευνες στο παρελθόν έχουν αναφέρει ότι η ηλικία που έχουμε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση είναι περίπου στα 60!

Πώς θα ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση για να μην περιμένεις μέχρι αυτή την ηλικία; Αρχικά, το πρώτο βήμα είναι να μην πέφτεις στην παγίδα της σύγκρισης. Με άλλα λόγια, να μην νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι ζουν τη ζωή που θέλεις και εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολο στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν είναι και αδύνατον.

Ακόμη μια εύκολη στρατηγική για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου είναι να μιλάς στον εαυτό σου μόνο όπως θα μιλούσες στην καλύτερη σου φίλη. Όταν κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη την επόμενη φορά, αντί να γκρινιάξεις για το πώς φαίνονται τα μαλλιά και τα ρούχα που έχεις φορέσει, απλά κάνε το σχόλιο που θα έκανες στην ίδια περίπτωση σε μια φίλη! Σίγουρα, δεν θα της μιλούσες άσχημα, οπότε το ίδιο κάνε και για σένα.

Διάβασε ακόμη:

Τότε λένε τα ζευγάρια «σ’ αγαπώ» για πρώτη φορά

Photo: Unsplash/Candice Picard