Τελικά η σεξουαλική επιθυμία για τα ζευγάρια είναι τόσο σημαντική, ώστε να πρέπει να είναι κοινή στους δύο συντρόφους; 

Είναι πολύ λογικό να θες να είσαι μ’ έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις τις ίδιες επιθυμίες στο σεξ, τα ίδια γούστα και τις ίδιες ανάγκες. Αν έχετε πολύ διαφορετικές προτιμήσεις, τότε δεν είναι περίεργο να μην είστε και εντελώς ικανοποιημένοι σ’ αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, η σεξουαλική επιθυμία για τα ζευγάρια είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είτε το σεξ είναι μια καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία πράξη, στις σχέσεις στις οποίες το σεξουαλικό ενδιαφέρον και των δύο συντρόφων είναι σχεδόν το ίδιο, δεν υπάρχουν πολλές διαφωνίες ως προς τη σεξουαλική συχνότητα.

Αντίθετα, όταν ένα άτομο έχει υψηλότερο σεξουαλικό ενδιαφέρον και το άλλο έχει χαμηλότερο ενδιαφέρον για το σεξ – ειδικά αν αυτές οι διαφορές είναι επίμονες και συνεχιζόμενες – μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες, απογοήτευση ή και ενοχή. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές επιθυμίας είναι ένα από τα πιο κοινά ζητήματα που οδηγούν τα ζευγάρια να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ωστόσο, τα ζευγάρια που έχουν διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες, αλλά κάνουν τακτικά σεξ και τα ζευγάρια που έχουν διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες αλλά κάνουν λιγότερο σεξ έχουν κάποιο κοινό; 

σεξουαλική επιθυμία για τα ζευγάρια

Pexels

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological & Personality Science ανέλυσε τα δεδομένα από τρεις διαφορετικές μελέτες σχετικά με τις σεξουαλικές επιθυμίες 366 ζευγαριών μικτού φύλου. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 18 έως 67 με τη μέση ηλικία να είναι στις αρχές της δεκαετίας του τριάντα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που μέτρησαν τη σεξουαλική τους επιθυμία για τον σύντροφό τους, την ικανοποίηση της σχέσης τους και τη σεξουαλική τους ικανοποίηση.

Το συμπέρασμα; 

Για 229 ζευγάρια, οι άνδρες ανέφεραν ότι είχαν υψηλότερη επιθυμία, για 115 ζευγάρια οι γυναίκες ανέφεραν υψηλότερη επιθυμία και για 22 ζευγάρια αναφέρθηκαν ίσα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στη σεξουαλική επιθυμία συνδέονταν αρνητικά με την ικανοποίηση της σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που ταιριάζουν στη σεξουαλική επιθυμία με τον σύντροφό τους δεν ήταν πιο ικανοποιημένα από εκείνα που δεν ταιριάζουν. Αντιθέτως, διαπίστωσαν ότι το συνολικό επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας για το ζευγάρι συσχετίστηκε με τη σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και την ικανοποίηση από τη σχέση εν γένει.

Τα ζευγάρια, λοιπόν, με υψηλότερη σεξουαλική επιθυμία συνολικά – ακόμη και αν υπήρχαν διαφορές επιθυμίας – ήταν πιο σεξουαλικά ικανοποιημένα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι σεξουαλικές διαφορές μπορεί να φανούν γόνιμες και αποτελεσματικές, αρκεί τα ζευγάρια να προσπαθούν να βρίσκουν κάποιο κοινό σημείο στο ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σεξ ένα ζευγάρι; Οι sex therapists απαντούν!

Photo: Freepik