Τι κάνουν μια σχέση ευτυχισμένη; Πολλά πράγματα στην καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού. Βλέπεις ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί κι αναρωτιέσαι ποιο είναι το “μυστικό” στη σχέση τους. Οι επιστήμονες δίνουν τη πιο λογική απάντηση.

Μια σχέση ευτυχισμένη χτίζεται σταδιακά και πρέπει να υπάρχουν οι σωστές βάσεις και οι προθέσεις και από τις δύο μεριές. Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό για να έχεις μια ευτυχισμένη σχέση;

Θυμάσαι τον πρώτο αληθινό τσακωμό με τον καλό σου; Μπορεί να ξεκίνησε από κάτι πολύ ανόητο (όπως αν ο ανανάς στην πίτσα είναι ένα κατάλληλο topping) και γρήγορα εξελίσσεται ο τσακωμός και σε άλλα θέματα, πριν τα βρείτε, ζητήσετε συγγνώμη ο ένας από τον άλλον και καταλάβετε πως τελικά ο λόγος ήταν χαζός. Και κάθε φορά που διαλέγετε πίτσα, θυμάστε το συγκεκριμένο περιστατικό και γελάτε με αυτό.

ευτυχισμένη σχέση

Πλέον, οι τσακωμοί σας έχουν άλλη μορφή και μπορεί να μην είναι και όσο “διασκεδαστικοί” όσο ήταν παλιά, καθώς τα πράγματα σοβαρεύουν. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό τα πράγματα να αλλάζουν όσο εξελίσσεται η σχέση σας. Αλλά σύμφωνα με τις έρευνες, το πώς διαχειρίζεσαι έναν τσακωμό μαρτυρά πολλά για το μέλλον τις σχέσεις ενώ μπορεί ακόμη και να προβλέψει τις πιθανότητες διαζυγίου.

Το 1970s  ο Dr. Johnn Gottman και οι ερευνητές ζήτησαν από τα ζευγάρια να μιλήσουν για ένα τσακωμό στη σχέση τους για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα βιντεάκια που έφτιαξαν  και επικοινώνησαν με τα ζευγάρια 9 χρόνια μετά. Το αξιοπερίεργο στην έρευνα είναι ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν ποια ζευγάρια ήταν μαζί και ποια μπορεί να έχουν χωρίσει με ακρίβεια κατά 90%!

Πώς το έκαναν; Σύμφωνα με την έρευνά τους, η διαφορά ανάμεσα σε ευτυχισμένα και δυστυχισμένα ζευγάρια είναι η αναλογία ανάμεσα στις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, Αυτή η αναλογία πρέπει να είναι 5 στα 1!

Με λίγα λόγια, για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, πρέπει να έχει 5 ή και περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις για μια ευτυχισμένη σχέση ή έναν ευτυχισμένο γάμο.

ευτυχισμένη σχέση

Όταν τα ζευγάρια μιλούν για κάτι σημαντικό, μπορεί να τσακώνονται αλλά είναι σημαντικό να υπάρχουν τα γέλια και τα πειράγματα, καθώς αυτά είναι σημάδια τρυφερότητας επειδή συνδέονται συναισθηματικά μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει πραγματικά όταν ένα ζευγάρι δεν τσακώνεται;