Τελικά η συναισθηματική απιστία είναι ίδια με τη φυσική; Αν απλώς σκέφτεσαι κάποιον ενώ βρίσκεσαι σε σχέση είναι το ίδιο κακό και σοβαρό με το να προχωρήσεις και στην πράξη;

Ναι είναι θα πούμε εμείς. Τα σημάδια της συναισθηματικής σχέσης μπορεί να είναι λιγότερο ορατά απ’ το να φιληθείς  ή να κάνεις σεξ με κάποιον άλλον που δεν είναι ο καλός σου, αλλά έχει εξίσου σοβαρό αντίκτυπο.

Οι πιο στενές συζητήσεις θεωρούνται προδοσία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα μια συναισθηματική σχέση με κάποιον άλλον εκτός του συντρόφου σου μπορεί να είναι ακόμη πιο επιζήμια απ’ το να κάνεις απλώς σεξ με κάποιον.

απιστία

Αν ένα απ’ τα δύο άτομα σε μια σχέση δεν νιώθει συναισθηματικά ολοκληρωμένο τότε προκειμένου να γεμίσει αυτό το “κενό” είναι πιθανό να σχηματίσει συναισθηματική σχέση με κάποιο τρίτο άτομο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ακόμη και μια πιο οικεία συζήτηση είναι λάθος. Άλλωστε, αν γνωρίζεις πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σ’ αυτό δεν χρειάζεται να το κρύψεις απ’ τη σχέση σου ούτε να νιώθεις άσχημα. Έτσι δεν είναι;

Αυτό είναι και που κάνει μια καθαρά συναισθηματική υπόθεση εξίσου βλαβερή με τη φυσική απάτη. Και στις δύο περιπτώσεις, απ’ τη στιγμή που υπάρχουν και μυστικά στη σχέση καταστρέφεται η εμπιστοσύνη.
Και οι περισσότεροι άνθρωποι διαταράσσονται περισσότερο απ΄την έλλειψη και την καταστροφή αυτής της εμπιστοσύνης και της οικειότητας.

Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια μονογαμική σχέση και νιώθει την ανάγκη να έχει στενές συνομιλίες με κάποιον τρίτο τότε παραβιάζει τους όρους μιας σχέσης. Το σεξ δεν είναι η μόνη μορφή απάτης. Ακόμα κι αν δεν προχωρήσει το θέμα σε πιο προσωπική επαφή εξακολουθεί όμως να έχει συναισθήματα για κάποιον εκτός της σχέσης. Και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολα από ένα απλό κι αδιάφορο σεξ.

Μια σχέση δεν αφορά απλώς τον σεξουαλικό δεσμό. Αν ήταν έτσι τότε θα σταματούσαμε να βγαίνουμε με κάποιον απ΄τη στιγμή που κάναμε σεξ. Θα είχε μια ημερομηνία λήξης κι αυτή θα ήταν η στιγμή που θα τελείωνε η σεξουαλική επαφή. Μια σχέση αφορά τόσο την καρδιά όσο και το μυαλό ακριβώς όπως και το σεξ.  Είναι το μυαλό και η καρδιά που δύσκολα νιώθουν πλήρεις.

Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση ανήκεις αποκλειστικά εκεί. Τελεία και παύλα.  Μάλιστα, όταν αναπτύσσεις μια συναισθηματική σχέση με κάποιον τρίτο είναι μια κατάσταση που δύσκολα επουλώνεται.

Κι αν εσύ δεν το θεωρείς απιστία τότε γιατί κρατάς τη συζήτηση μυστική απ’τον σύντροφό σου; 

Τελικά αυτό που είναι το πιο στενάχωρο απ’ όλα είναι ότι γκρεμίζεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου. Αν το σώμα εμπλέκεται ή όχι λίγη σημασία έχει. Η ζημιά έχει γίνει και είναι ανεπανόρθωτη.

Photo: LILIYA RODNIKOVA/STOCKSY, WEHEARTIT