Τα όχι-τόσο-προφανή πράγματα που “μπλοκάρουν” τη σεξουαλική ζωή, μπορεί να τα έχεις σκεφτεί ήδη κι η αλήθεια είναι ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λίμπιντο και τις ορμόνες.

Η κούραση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου είναι όλοι παράγοντες που “μπλοκάρουν” τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού, υπάρχουν ωστόσο και μερικοί ακόμη όχι και τόσο προφανείς λόγοι.

Είτε νιώθεις ότι η λίμπιντο σου έχει πέσει τον τελευταίο καιρό είτε του συντρόφου σου, αξίζει να διαβάσεις τις λιγότερο προφανείς αιτίες που ευθύνονται γι’ αυτό.

Το άγχος της επίδοσης

Είναι αδύνατον να μην ανησυχούμε για το εάν οι επιδόσεις μας στο σεξ είναι καλές. Παρόλα αυτά, με το να αγχωνόμαστε υπερβολικά, μπορεί να να “μπλοκάρουμε” τη σεξουαλική μας ζωή. Το άγχος είναι συχνά ο μεγαλύτερος παράγοντας για στυτική δυσλειτουργία και αδυναμία να φτάσεις σε οργασμό.

Τεχνολογία

Κι όμως, η τεχνολογία και η χρήση της είναι ένα από τα όχι και τόσο προφανή πράγματα που ευθύνονται για την πτώση της λίμπιντο. Σύμφωνα με έρευνες το ενδιαφέρον που δείχνουμε στα smartphones λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, επηρεάζει εν μέρει εκείνο που δείχνουμε στην προσωπική αλληλεπίδραση.

Οι οικογενειακές και εργασιακές ευθύνες

Μπορεί να έχεις μικρά παιδιά που πρέπει να τα πλύνεις, να τα ταΐσεις, να τα διαβάσεις και να τα βάλεις για ύπνο. Μπορεί να έχεις ατελείωτα deadlines στη δουλειά, που δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα. Μετά απορείς που δεν έχεις όρεξη για σεξ;

Θέματα εμπιστοσύνης

Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα να ξεπεραστούν. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια απιστία, μπορεί να είναι ένα μικρό ψέμα ή πολύ απλά να νιώθεις ανασφάλεια για το άτομο που έχεις δίπλα σου. Τότε καλό θα ήταν να ξεκινήσεις μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του.

Ροχαλητό

Έρευνες αναφέρουν ότι το ροχαλητό είναι ένας από τους παράγοντες που “μπλοκάρουν” τη σεξουαλική ζωή σε άνδρες και γυναίκες. Αυτό κυρίως, όχι από το ροχαλητό αυτό καθ’ αυτό, αλλά από την έλλειψη ύπνου που προκαλεί στο έτερον ήμισυ.

Photo: Bremnes Photography for 100 Layer Cake