Σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση… Εύκολο; Σίγουρα όχι! Κι αν πραγματικά αγαπάς τον σύντροφό σου και θέλεις τόσο πολύ μια υγιή σχέση μαζί του, τότε πρέπει να γνωρίζεις τους “κανόνες”. 

Ευτυχία, δύσκολη λέξη να την πεις, ακόμα κι αν ξέρεις τι θες για να είσαι ευτυχισμένος. Όμως, σε μια σχέση ακόμα κι εντελώς ευτυχισμένος να μην είσαι, ξέρεις πότε είσαι καλά μέσα σου, με τον εαυτό σου, αλλά και με τον σύντροφό σου και πότε η σχέση αυτή προχωρά σωστά και σταθερά. Είναι μερικά σημάδια, μερικά χαρακτηριστικά που σου δείχνουν ότι όλα πάνε καλά κι ότι η σχέση σου με τον σύντροφό σου είναι κάτι παραπάνω από… όμορφη!

Πάντως, σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε μια σχέση, να την εξελίξουν κι ίσως τελικά να φέρουν την ευτυχία που αναζητάτε και η δύο απ’ τη σχέση σας.

Do’s και don’ts για μια σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση

Ειλικρίνεια, σεβασμός, αξιοπρέπεια 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως και να είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Να είσαι ειλικρινής με τον άλλο, να μην λες ψέματα ποτέ! Να τον σέβεσαι, η αγάπη μόνο δεν αρκεί. Ο σεβασμός είναι κάτι πέρα από την αγάπη. Όπως πρέπει να σέβεσαι τον εαυτό σου και να έχεις αξιοπρέπεια, να μην πέφτεις χαμηλά, έτσι πρέπει να σέβεσαι τον άλλο και να τον εκτιμάς περισσότερο ίσως κι απ’ όσο τον αγαπάς.

σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση

Pexels

Εμπιστοσύνη 

Σκεφτόμουν απλά να σου γράψω να μην είσαι καχύποπτος με το παραμικρό, αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι η λέξη εμπιστοσύνη είναι αυτή που ταιριάζει κι αυτό που πρέπει να θυμάσαι… Εμπιστοσύνη… Δύσκολο! Όσο κι αν σέβεσαι κι αγαπάς τον άλλο με όλο σου το είναι, δεν είναι εύκολο να τον εμπιστεύεσαι. Ωστόσο, πέρα απ’ ότι πρέπει, αξίζει κι όλας. Αξίζει να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις τις αρνητικές σκέψεις, τη ζήλια και την καχυποψία σου και να τον εμπιστευτείς. Άλλωστε, τι κάνεις μαζί του αν δεν μπορείς έστω και λίγο να τον εμπιστευτείς; Στην τουαλέτα πάει μόνος του ή κι εκεί έλεγχος;

Προσοχή στη ζήλια 

Και φυσικά μετά την εμπιστοσύνη “κολλάει” απόλυτα η ζήλια. Ακόμα κι αν τον εμπιστεύεσαι, το να μην ζηλέψεις λιγάκι είναι δύσκολο. Όμως, ξέρεις ποια είναι τελικά η λύση πέρα από το να εμπιστεύεσαι τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι μαζί; Να το δουλέψεις μέσα σου. Πόσο υποτιμάς τον εαυτό σου για να ζηλεύεις τόσο; Χαλάρωσε, κάνε μια αυτοκριτική, δες αν σου έχει δώσει δικαιώματα κι απλά “ζύγισε” τις καταστάσεις.

Ανεξαρτησία

Η διατήρηση μιας σχέσης σημαίνει μερικές φορές να βάζεις προτεραιότητα κάποιον άλλο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις ένα μέρος της ζωής σου ξεχωριστά, αλλά και τον δικό σου χώρο.

σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση

Unsplash/Houston Ray

Μην αποστασιοποιείσαι και μην αφήνεις καθετί στην τύχη του 

Φρόντισε να λύνεις κάθε μικρό πρόβλημα που δημιουργείται, γιατί όταν μαζευτούν πολλά θα είναι αργά. Μην κρατάς την ένταση μέσα σου και προσπάθησε να μην περνάει ημέρα που να κοιμάστε τσακωμένοι.

Μην ερωτεύεσαι την ιδέα του έρωτα και μην αναζητάς την τελειότητα 

Πολύ ρομαντικό και όμορφο να περιμένεις τον πρίγκιπα με το άσπρο άλογο, αλλά τι θα έλεγες για κάτι πιο ρεαλιστικό; Μην μένεις σε μια εικόνα που έχεις στο μυαλό σου και μην αντικαθιστάς πηγαία συναισθήματα αγάπης και πάθους με την ιδέα της σχέσης.

Μην προσπαθείς να τον αλλάξεις 

Μεγάλη κουβέντα κι αυτή… Πάντως πραγματικά δεν αξίζει να προσπαθείς γιατί ακόμα κι αν τα καταφέρεις, κάποια στιγμή μπορεί να ξυπνήσει ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα σου και να μην του αρέσει ο εαυτός του και να φταις εσύ γι’ αυτό. Άλλωστε, αυτόν δεν αγάπησες; Γιατί να θες να τον αλλάξεις;

Ωστόσο, αν πρόκειται για μικρές αλλαγές που θα τον βελτιώσουν σαν άνθρωπο, όπως να γίνει λίγο πιο γενναιόδωρος, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, τότε θα πούμε ναι, προσπάθησέ το, αρκεί φυσικά να θέλει κι ο ίδιος να κάνει αυτή την προσπάθεια.

σταθερή κι ευτυχισμένη σχέση

Pexels

Τόση ώρα λέμε ένα σωρό χαρακτηριστικά και πραγματικά είναι πολλά, κι έχουμε πολλά να σου πούμε ακόμα, όπως το να μιλάτε καθημερινά, να λέτε ανοιχτά αυτά που σας προβληματίζουν, να μοιράζεστε όλο και περισσότερα, να δοκιμάζετε μαζί νέα πράγματα, όμως ξέρεις τι; Υπάρχει κάτι που είναι πιο σημαντικό και πρέπει να στο πούμε πριν βγεις απ’ αυτό το άρθρο… Να είσαι ο εαυτός σου! 

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται, ούτε που έχει tips στο πώς να το πετύχεις, όμως είναι το πιο σημαντικό σημάδι ότι η σχέση σου είναι ευτυχισμένη, όταν αισθάνεστε και οι δύο άνετα. Είστε απλά οι δυο σας, εσύ κι αυτός, κανένας άλλος ψεύτικος χαρακτήρας. Όταν φτάσεις σ΄αυτό το σημείο, και είναι κι αμοιβαίο, έχεις κατακτήσει κάτι πολύ σημαντικό!

Διάβασε ακόμα:

6 “κρυφά” σημάδια ότι η σχέση σας είναι ευτυχισμένη!

Photo: Freepik