Η κάθε σχέση είναι ξεχωριστή και μπορεί να διαρκέσει ελάχιστα μέχρι και πάρα πολλά χρόνια.

Η ερώτηση, όμως, πολλών είναι “πόσο διαρκεί μια σχέση”. Αυτοί βέβαια που το ρωτάνε αυτό συνήθως είναι εκείνοι που έχουν προβλήματα στη σχέση τους και ψάχνουν πώς θα γίνει καλύτερη.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η περίοδος της παθιασμένης αγάπης για τους περισσότερους ανθρώπους διαρκεί περίπου ενάμιση χρόνο. Επιπλέον, σύμφωνα με απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία, πάνω από το 60% των ζευγαριών στις αναπτυγμένες χώρες καταλήγουν να χωρίσουν. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν όλοι, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αναρωτιούνται: “Τι θα συνέβαινε αν χωρίζαμε;”.

Το ίδιο ερώτημα προκάλεσε το ενδιαφέρον του Michaela Rosenfeld, του κοινωνιολόγου του Πανεπιστημίου του Stanford, που ξεκίνησε την έρευνά του το 2009. Παρατήρησε 3.000 ζευγάρια για περισσότερα από επτά χρόνια για να ελέγξει πότε και γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν και ποια είναι η αφορμή που οδηγεί σ’ αυτήν τους την απόφαση.

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα μικρό τεστ που μπορείς να κάνεις για να δεις πόσο διαρκεί μια σχέση, χωρίς, όμως, να σημαίνει ότι σίγουρα τόσο θα κρατήσει και η δική σου. Ο Michael έχει εντοπίσει τέσσερα βασικά ζητήματα που αποκαλύπτουν πραγματικά τις δυνατότητες μιας μακροπρόθεσμης σχέσης. Μπορεί να φαίνεται επιφανειακό με την πρώτη ματιά, αλλά στην πραγματικότητα αγγίζει τα βασικά σημεία.

Τεστ

Είστε μαζί:

 • λιγότερο από 1 χρόνο (1 πόντος)
 • 1 με 5 χρόνια (2 πόντοι)
 • 5 χρόνια και πάνω (3 πόντοι)

Είστε παντρεμένοι;

 • Όχι (2 πόντοι)
 • Ναι (3 πόντοι)

Κατά τη γνώμη σου η σχέση σου είναι:

 • συνηθισμένη (1 πόντος)
 • αρκετά καλή (2 πόντοι)
 • τέλεια (3 πόντοι)

Το μηνιαίο εισόδημα και των δυο σας είναι:

 • μέχρι 1000€ (1 πόντος)
 • μέχρι 2000€ (2 πόντοι)
 • πάνω από 2500€ (3 πόντοι)

Αποτελέσματα

5-7 πόντοι

Υπάρχει 50% πιθανότητα ο χωρισμός να συμβεί μέσα σε ένα χρόνο, περισσότερες από 60% είναι οι πιθανότητες να συμβεί εντός δύο ετών και 80% οι πιθανότητες η σχέση σας να τελειώσει μέσα σε πέντε χρόνια.

8-9 πόντοι

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, δεν θα έχετε καμία διαφωνία, θα είστε και οι δύο ικανοποιημένοι με τη σχέση σας. Ωστόσο, η πιθανότητα χωρισμού και το γεγονός ότι η αγάπη θα εξασθενίσει σε πέντε χρόνια αυξάνεται κατά 60%.

10-12 πόντοι

Αυτή η σχέση έγινε για να διαρκέσει. Στη σχέση σας, υπάρχει μια αμοιβαία κατανόηση. Η πιθανότητα ρήξης σε πέντε χρόνια φτάνει το 5%.

Οι εξηγήσεις της έρευνας

πόσο διαρκεί μια σχέση

Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα χωρισμού μειώνεται στο 3% για όσους είναι μαζί για 5 χρόνια, λιγότερο από το 1% για όσους έχουν ζήσει μαζί για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα άγαμα ζευγάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες χωρισμού, παρ’ όλο που μπορεί να είναι μαζί αρκετά χρόνια.

Το 60% των ανύπαντρων ζευγαριών που έμειναν μαζί για λιγότερο από δύο μήνες κατά το πρώτο στάδιο της έρευνας του Rosenfeld χωρίσαν όταν ο επιστήμονας τα μελέτησε ξανά το επόμενο έτος. Μετά από ένα έτος σχέσης, η πιθανότητα ρήξης αρχίζει να μειώνεται απότομα. Κατά τα πρώτα πέντε έτη, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε περίπου 10% και συνεχίζει να μειώνεται τα επόμενα 15 χρόνια.

Όπως επισήμανε ο Rosenfeld το 2014: “Όσο περισσότερο μένουν μαζί τα ζευγάρια, τόσο περισσότερα εμπόδια ξεπερνάνε μαζί και τόσο περισσότερο αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στη σχέση, έτσι ώστε να καταλήγουν να είναι δεμένα μαζί”.

“Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα όταν είπα στους ανθρώπους για την αγάπη τους είναι ότι οι ρομαντικές ιστορίες μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες”, συνοψίζει ο καθηγητής.

Πόσο διαρκεί μια σχέση, λοιπόν; Δεν υπάρχει σίγουρα κάποιος κανόνας για το πόσο διαρκεί μια σχέση, όμως, οι μακροχρόνιες σχέσεις φαίνεται να καταφέρνουν να επιβιώσουν στον χρόνο πιο εύκολα από τις παροδικές.

Διάβασε ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι πριν κοιμηθεί για να είναι ευτυχισμένο!