Πώς ερωτεύονται οι άνδρες και πώς οι γυναίκες; Φυσικά και υπάρχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη. Και κυρίως πόσος καιρός περνά μέχρι να ερωτευτεί ένας άνδρας και πόσο χρόνο χρειάζεται μια γυναίκα;

Πώς ερωτεύονται οι άνδρες και πώς οι γυναίκες; Είναι ένα ερώτημα που το έχουμε συζητήσει ξανά και ξανά με φίλους, σε μια παρέα ή στο κεφάλι μας. Οι διαφορές είναι αισθητές αλλά για να βγάλουμε ένα συμπέρασμα διαβάζουμε τι γράφουν οι ειδικοί.

Ο Dawn Masler, βιολόγος για θέματα αγάπης και συγγραφέας του Men Chase, Women Choose, αναφέρει πως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη στιγμή που ερωτεύονται δύο άνθρωποι.

Η θέση του Masler διαφέρει από αυτήν του Dr. Arhtur Arons του ανθρώπου που είχε σχεδιάσει 36 ερωτήσεις για να κάνει τους ανθρώπους να ερωτευτούν μετά από την πρώτη συνάντηση.

Η ιδέα πίσω από το πείραμα του Dr. Aron είναι ότι αν απαντήσεις μια σειρά από πιο προσωπικές ερωτήσεις σε έναν άγνωστο, ακολουθήσουν μερικά λεπτά σιωπής κοιτώντας στα μάτια, τότε θα ερωτευτείτε και οι δύο!

Δεν το έχουμε δοκιμάσει ποτέ αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι εφικτό!

Η αλήθεια είναι πως όταν ερωτεύεσαι, η όλη διαδικασία είναι ουσιαστικά βιολογική. Ο Masler εξηγεί πως η αγάπη με την πρώτη ματιά δεν υφίσταται.  Όπως εξηγεί στην Daily Mail,η νορεπινεφρίνη ή αλλιώς νοραδρεναλίνη είναι αυτή που προκαλεί  αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι και κάνουν τις παλάμες σου να ιδρώνουν.

Όπως προσθέτει, είναι σαν μια αντίδραση πάλης ή πτήσης, η οποία είναι προσωρινή… Έτσι και η αγάπη με την πρώτη ματιά. Μπορεί να ακολουθήσει μια βραδιά γεμάτη πάθους αλλά γρήγορα θα φθαρεί.

Μπορεί να μην ακούγεται και πολύ ρομαντικό αλλά μην ανησυχείς δεν είναι όλα και τόσο άσχημα.

Οι γυναίκες ερωτεύονται όταν νιώθουν οικειότητα

Δεν λένε πως οι γυναίκες λειτουργούν εγκεφαλικά και είναι περισσότερο συναισθηματικές; Σύμφωνα με τον Masler ο χρόνος που θα ερωτευτεί μια γυναίκα εξαρτάται από την ίδια. Με επιστημονικούς όρους, όταν μια γυναίκα συγκεντρώνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης, τείνει να ερωτεύεται. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται όταν είναι ενθουσιασμένη και η ωκυτοκίνη, όταν μαθαίνει να εμπιστεύεται ή όταν φιλάει κάποιον!

Οι άνδρες ερωτεύονται αφού κάνουν σχέση

Κι όμως! Οι άνδρες ερωτεύονται όταν δεσμεύονται. Επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρεμποδίζουν τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης, οι άνδρες είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην αγάπη αν δεν έχουν δεσμευτεί πρώτα. Αφού δεσμευτούν όμως, συναισθηματικά, διανοητικά και φυσικά, τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν και παραμένουν χαμηλά όσο είναι ερωτευμένοι.

Οι άνδρες θέλουν περισσότερο χρόνο για να ερωτευτούν και θέλουν ακόμη περισσότερο χρόνο για να δεσμευτούν. Περίεργα πλάσματα…

Διαβάστε επίσης:

Το σώμα σου, σου φωνάζει ότι είσαι ερωτευμένη!

Photo: unsplash/ Gül Kurtaran