Πώς αλλάζουν οι σχέσεις μας καθώς μεγαλώνουμε και τελικά γίνονται καλύτερες ή όχι με τα χρόνια; Την απάντηση δίνει μια κλινική ψυχολόγος στο νέο της βιβλίο.

Όλα στη ζωή ενός ανθρώπου αλλάζουν, αλλά με την ταχύτητα που θα θέλαμε κι άλλα απροειδοποίητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχέσεις είναι κι αυτές ένα μέρος της ζωής που αλλάζει με τα χρόνια.

Η σχέση σου με τους φίλους που είχες στο σχολείο αλλάζει όσο μεγαλώνεις, γιατί αλλάζει και ο τρόπος ζωής σας, τα ενδιαφέροντά σας, οι ευθύνες της ενηλικίωσης.

Η σχέση σου με τους γονείς σου κι αυτή αλλάζει και είναι ίσως αυτή που συνειδητοποιείς πρώτη. Θύμωνες μαζί τους όταν ήσουν στο Λύκειο επειδή δεν σε άφηναν να κάνεις ότι και οι υπόλοιποι συμμαθητές σου, τους ζητούσες όμως τη βοήθεια όταν έπρεπε να αλλάξεις πόλη, να νοικιάσεις το δικό σου σπίτι και σίγουρα τους καταλάβαινες περισσότερο από ποτέ όταν έκανες τη δική σου οικογένεια.

Όσο μεγαλώνεις αλλάζει ακόμη και η σχέση σου με τον σύντροφό σου. Στα 20 τα Σαββατοκύριακα ήταν γεμάτα με εκδηλώσεις, φίλους και πάρτι, στα 30 το μόνο που θέλετε και οι δύο είναι λίγη ξεκούραση και καμιά καλή ταινία στον καναπέ.

Photo: Unsplash/Dimitri de Vries

Φυσικά, κάποιες σχέσεις είναι καλό που αλλάζουν κι άλλες καταλαβαίνεις ότι πρέπει να αλλάξουν γιατί αλλάζεις κι εσύ όσο μεγαλώνεις. Στο νέο της βιβλίο Aging Joyfully, η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly, Ph.D., εξηγεί πώς μπορείς να αναγνωρίσεις τι πραγματικά αλλάζει στη σχέση μας με την πάροδο των χρόνων.

Συγκεκριμένα, η Carla Marie Manly αναφέρει ότι στην καριέρα της ως ψυχολόγος, έχει διαπιστώσει ότι οι παράγοντες κλειδιά που διαπερνούν τις ανθρώπινες σχέσεις συμπεριλαμβάνουν την ανάγκη, την ικανότητα, την επιθυμία, τη διαθεσιμότητα, την προθυμία και τη δέσμευση. Όλα αυτά αποτελούν και τη βάση σχεδόν κάθε σχέσης στη ζωή σου.

Πώς αλλάζουν οι σχέσεις; Η ψυχολόγος μας συμβουλεύει όταν διερωτόμαστε πότε και γιατί άλλαξε μια σχέση, να σκεφτούμε ποιους απ’ αυτούς τους παράγοντες απουσιάζει. Μόλις συνειδητοποιήσεις ποιος είναι αυτός, θα μπορέσεις να καταλάβεις καλύτερα γιατί μερικές σχέσεις δεν είναι πια ίδιες όπως πρώτα!

Θα μπορέσεις ακόμη να δεις όταν για παράδειγμα δεν αφιέρωνες τον χρόνο που έπρεπε στους φίλους σου ή όταν αυτοί δεν είχαν χρόνο για εσένα και τότε θα μπορέσεις είτε να κάνεις κάτι για να διαχειριστείς καλύτερα τη σχέση σου μαζί τους ή να αποδεχθείς τα πράγματα όπως έχουν και να προχωρήσεις παρακάτω.

Photo: Unsplash/Andrea Tummons