Όσα κρύβονται πίσω απ’ τα dating apps μας τα αποκαλύπτει μια ψυχολόγος!

LIKE US ON FACEBOOK

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρει το άλλο τους μισό στα dating apps, για άλλους ήταν μια μεγάλη αποτυχία και ορισμένοι τα αποφεύγουν κακή κακώς. Τελικά, πώς μας επηρεάζουν τα dating apps; Πότε μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν και πότε μας κρατάνε πίσω;

Έχουν γραφτεί πολυάριθμες έρευνες για το πώς μας επηρεάζουν τα datings apps και ο καθένας έχει τη δική του ιστορία να σου πει. Όμως, γιατί πραγματικά τα χρησιμοποιούμε; Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε αυτό που ψάχνουμε ή τελικά μας καταστρέφει χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε;

Παρακάτω όσα μας είπε η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος, Ειδίκευση στη Γνωσιακή -Συμπεριοφορική θεραπείας, ACΤ, Υπεύθυνη Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr.

Πώς μας επηρεάζουν τα dating apps;

Γιατί πολλοί επιλέγουν τα dating apps για να βρουν το “άλλο τους μισό”;

Στη σημερινή εποχή η επικοινωνία έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με παλιά. Αρκετοί από εμάς φτιάχνουμε στο μυαλό μας ένα συγκεκριμένο πρότυπο συντρόφου και αυτό μας κάνει να απορρίπτουμε από πολύ νωρίς κάποιον όταν δεν πληροί τα κριτήρια που έχουμε στο μυαλό μας. Από την άλλη, καθώς η απόρριψη φαίνεται να στοιχίζει πολύ περισσότερο συναισθηματικά από ότι παλαιότερα, μια ψηφιακή εφαρμογή dating δεν φαίνεται να δίνει τόσο πολύ την αίσθηση ότι εκτίθεται κάποιος όσο στην πραγματική ζωή. Μέσω ενός dating app κάποιος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια στο να εκτεθεί, γιατί εκτίθεται όσο θέλει και προβάλλεται όπως ο ίδιος θέλει. Ταυτόχρονα ένα dating app δίνει περισσότερες ευκαιρίες για φλερτ από ότι η καθημερινή ζωή.

πώς μας επηρεάζουν τα dating apps

Photo: unsplash/Pratik Gupta

Η μεγάλη ενασχόληση με τα dating apps θεωρείτε πως δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις ή ακόμη και στο φλερτ face to face;

Το φλερτ είναι μια μαθημένη συμπεριφορά. Όταν μαθαίνουμε να φλερτάρουμε διαδικτυακά μπορεί να γίνουμε πολύ καλοί σε αυτό αλλά ξε-μαθαίνουμε στο φλερτ πρόσωπο με πρόσωπο. Δημιουργώντας στο διαδίκτυο μια εικόνα που νομίζουμε ότι θα αρέσει, μας δυσκολεύει να συστηθούμε με τα πραγματικά μας χαρακτηριστικά από κοντά. Συχνά η ανασφάλεια μας είναι μεγαλύτερη για το πώς ο άλλος θα μας αξιολογήσει όταν μας δει στην πραγματικότητα. Επίσης, καθώς τα dating apps χρησιμοποιούν συνήθως επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, αυτό κάνει δύσκολη την face to face επικοινωνία. Δεν είναι σπάνιες οι παρεξηγήσεις, λοιπόν, όταν η επαφή έρχεται στην πραγματικότητα καθώς είναι πιο εύκολο στο σύντροφο να γράψει παρά να πει αυτά που αισθάνεται.

Όταν γινόμαστε “match” με κάποιον, ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη. Τι πραγματικά συμβαίνει μέσα μας;

Είναι πολύ ευχάριστο για κάποιον να επιλέγεται, ακόμα και αν αυτό το κάνει μια εφαρμογή. Αν στο σήμερα ένα άτομο δεν έχει κατακτήσεις, το “match” τον βοηθάει να νιώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι ταιριάζει με κάποιο σύντροφο. Η δυνατότητα να έχεις πολλά «ταιριάσματα» είναι ευχάριστη γιατί δίνει την αίσθηση ότι έχεις χαρακτηριστικά που μπορεί να επιθυμητά και ότι μπορείς να βρεις τον τέλειο σύντροφο.

πώς μας επηρεάζουν τα dating apps

Photo: unsplash/freestocks.org

Tι έμαθα παίζοντας μια εβδομάδα στο Tinder: Ένα άρθρο… βιωματικό!

Σκοτώνουν τα dating apps τις ρομαντικές σχέσεις;

Οι εφαρμογές φλερτ έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από τη μια μπορείς να γνωρίσεις αρκετό κόσμο, από την άλλη αυτή η δυνατότητα αφαιρεί τη «μαγεία» της εξερεύνησης του άλλου. Στην εφαρμογή τι ψάχνει κάποιος συνήθως; Ένα σύντροφο που να ταιριάξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα στις άμεσες ανάγκες του. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, γίνεται αναζήτηση για επόμενο υποψήφιο. Κάτι τέτοιο σίγουρα σκοτώνει τη ρομαντική σχέση γιατί πλέον ισοπεδώνονται όλοι οι χαρακτήρες που θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε. Ξεκινώντας μια επικοινωνία έχουμε ήδη γίνει προκατειλημμένοι για το άτομο και δεν δίνουμε χρόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Όσα ειπώνονται στα dating apps… δεν ειπώνονται από κοντά…

Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα προφίλ ακριβώς όπως θα θέλαμε να είμαστε. Πίσω από την ανωνυμία, μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερα πράγματα διότι δεν νιώθουμε ότι εκθέτουμε τον εαυτό μας τόσο όσο στην πραγματική ζωή. Μια φυσική επικοινωνία για ένα άτομο που συνηθίζει να φλερτάρει διαδικτυακά είναι περισσότερο δύσκολη διότι δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις πληροφορίες λεκτικές και μη. Στο ίντερνετ μπορεί να δείχνει άνετο, από κοντά να είναι περισσότερο εσωστρεφές. Κάτι τέτοιο δημιουργεί διαφορετική αλληλεπίδραση και αναπτύσσεται μεγαλύτερη ανασφάλεια γιατί υπάρχει πιο πολύ το άγχος του τι γνώμη θα σχηματίσει ο άλλος.

Do και Dont’s για τα dating apps

Τα dating apps δίνουν τη δυνατότητα για ευκολότερη γνωριμία με πολλούς συντρόφους διαφορετικών χαρακτηριστικών. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε το ύφος του dating app που επιλέγουμε και να σκεφτούμε για ποιο σκοπό θα θέλαμε να το εγκαταστήσουμε. Καθώς υπάρχουν πολλές προσωπικότητες με διαφορετικές ανάγκες, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αν έχουμε παρόμοιες προτιμήσεις. Είναι αναγκαίο στην αρχή μιας γνωριμίας να μην μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες και πολύ προσωπικές φωτογραφίες.

Συχνά μπορεί να βρισκόμαστε σε στιγμές αδυναμίας και να μην έχουμε προλάβει να αναγνωρίσουμε ποιον έχουμε απέναντι μας και τι τελικά θέλει. Για να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε σχέση είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συναντηθεί από κοντά μετά από κάποιο διάστημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα που συνομιλούσαν τέλεια από απόσταση τελικά δεν τα βρήκαν από κοντά. Ο καθένας είχε ερωτευτεί αυτό που έβλεπε και αυτό που εισέπραττε όχι αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Επίσης, όσο εμφανίζουμε τον εαυτό μας όπως είναι τόσο λιγότερη ανασφάλεια θα έχουμε όταν θα γνωρίσουμε το άτομο από κοντά. Είναι πιο κολακευτικό να μας θέλουν για αυτό που είμαστε παρά για αυτό που δείχνουμε ότι είμαστε. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στο να ελκύσουμε συντρόφους που θα είναι πιο κοντά στα θέλω μας.

πώς μας επηρεάζουν τα dating apps

Photo: unsplash/Matt W Newman

Οι πολλές επιλογές στα dating apps πώς μας επηρεάζουν στην επιλογή συντρόφου;

Κάθε εφαρμογή έχει το δικό της στυλ. Η εγγραφή μας σε πολλαπλές εφαρμογές φλερτ ίσως μας μπερδέψει περισσότερο στο να επιλέξουμε κάποιο σύντροφο. Όσο πιο πολλές επιλογές έχουμε, στο τέλος καμία δεν θα μας ευχαριστεί γιατί μπορούμε να βρούμε ακόμα το «τέλειο». Για αρχή είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι ψάχνουμε από μια σχέση, τι θέλουμε να λάβουμε αλλά και τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε. Κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο στοχευμένοι σε αυτό που ψάχνουμε. Έπειτα ας δώσουμε χρόνο σε άτομα που ταιριάζουν περισσότερο σε αυτό που ψάχνουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να δούμε πως θα θέλαμε να ανταποκριθούμε.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αντιμετωπίζω τις φοβίες μου;

Photo: unsplash/Yogas Design
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved