Η επικοινωνία είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που κρατάει «ζωντανή» μια σχέση. Είναι θα λέγαμε το Α και το Ω, αλλά κι αυτή όπως όλα τα άλλα, θέλει μια μικρή προσπάθεια.

Έτσι λοιπόν, μια ψυχολόγος ανακάλυψε τι να λες στον σύντροφό σου κάθε μέρα, για να διατηρήσεις τη σχέση σου, για να μάθεις να επικοινωνείς καλύτερα σε αυτή, αλλά και να κάνεις το έτερον σου ήμισυ, να νιώσει καλύτερα μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά.

Μια υγιής σχέση, χαρακτηρίζεται από την ικανότητα των συντρόφων να μιλούν για τα προβλήματά τους, για τους στόχους τους, τους φόβους τους, αλλά και όλα όσα για τα οποία χαίρονται, γιατί εάν δεν μπορείς να μοιραστείς με κάποιον τη χαρά σου, τότε τι νόημα έχει;

Τι θα πρέπει να λες λοιπόν στον/στη σύντροφό σου, για να επικοινωνείτε καλύτερα και να ενδυναμώσετε τη σχέση σας;

«Είσαι καλός σε…»

Μπορεί με αυτή την πρόταση το μυαλό σου να πήγε κατευθείαν στο πονηρό, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται μόνο με αυτό. Όταν δεν νιώθεις καλά κι όταν η ψυχολογία σου έχει πέσει, δεν αισθάνεσαι καλύτερα όταν κάποιος σου λέει πόσο καλός είσαι σε κάτι; Είναι ένα μικρό boost στην αυτοπεποίθηση σου και δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Μπορείς να ξεκινήσεις με το πόσο καλά φτιάχνει τον καφέ κάθε μέρα ή ότι σε ακούει πάντα προσεκτικά όταν μιλάς.

«Είμαι περήφανος για τη σχέση που έχουμε χτίσει»

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, αυτή η έκφραση ενισχύει μια σχέση, αλλά και το γεγονός ότι δεν είστε ο καθένας μόνος σε αυτή, αλλά λειτουργείται πάντα σαν μια ομάδα. Είναι σημαντικό να παρατηρείς πόσα έχετε καταφέρει μαζί, πόσες δυσκολίες ή εμπόδια μπορεί να έχετε περάσει, γιατί αυτό δημιουργεί την αίσθηση της σταθερότητας.

σχόλια που πληγώνουν τον άλλον

Unsplash/Clem Onojeghuo

«Νιώθω ασφαλής μαζί σου»

Πέρα από την επικοινωνία, πολύ σημαντική για να διατηρηθεί μια σχέση είναι και η εμπιστοσύνη. Όταν λες σε κάποιον ότι νιώθεις ασφάλεια δίπλα του, το ίδιο ασφαλής θα νιώθει κι εκείνος δίπλα σε εσένα. Νιώθει άνετα και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του ότι κάτι μάλλον κάνει σωστά σε αυτή τη σχέση. Είναι σημαντικό μετά από μια μέρα γεμάτη άγχος να επιστρέφει «κάπου» που νιώθει ασφαλής.

«Σε σέβομαι και σε εκτιμώ»

Η πιο ωραία έκφραση είναι αυτή. Να δείξεις στον άλλο ότι τον αγαπάς, ότι τον σέβεσαι και ότι τον εκτιμάς για όλα όσα είναι. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Ειδικά, στην περίπτωση που ο σύντροφός σου περνάει μια δύσκολη περίοδο, αυτές οι δύο λέξεις θα τον κάνουν να νιώσει αμέσως καλύτερα. Επίσης, πέρα από αυτά, ένα κομπλιμέντο για την εμφάνισή του δεν θα πάει χαμένο, καθώς σε όλους μας αρέσει να φαινόμαστε όμορφοι στα μάτια αυτού που αγαπάμε περισσότερο.

Διάβασε επίσης:

Πώς να βρεις την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό!

Photo: Unsplash/Pablo Merchán Montes