Είσαι σε μια σχέση η οποία δεν σε κάνει ευτυχισμένο και την τραβάς απ’ τα μαλλιά. Το έχεις προσπαθήσει πολλές φορές, αλλά κάθε φορά αποτυγχάνετε. Παρ’ όλα αυτά παραμένεις στη σχέση γιατί φοβάσαι να χωρίσεις.

Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να χωρίζουν. Πρέπει να καταλάβουν πως όταν κάτι έχει τελειώσει, καλό είναι να το αφήνουν και τα τραβά ο καθένας τον δρόμο του. Γιατί φοβάσαι να χωρίσεις; Τι είναι αυτό που σε κρατά από το να πεις “χωρίζουμε” και να δώσεις τέλος σε μια κατάσταση που δεν ικανοποιεί κανέναν;

Οι ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους φοβάσαι να χωρίσεις

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης κάνουν τους ανθρώπους να παραμένουν σε αρρωστημένες καταστάσεις. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως ένα άτομο που αγνοεί τα προτερήματά του, είναι υποσυνείδητα έτοιμο για να του φερθούν άσχημα. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν πως δεν αξίζουν την αγάπη, κολλάνε σε τοξικές σχέσεις αφού νομίζουν πως δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο.

γιατί φοβάσαι να χωρίσεις

Ηλικία

Δυστυχώς ορισμένα στερεότυπα είναι βαθιά μέσα μας και δεν λένε να φύγουν. Και η ηλικία είναι ένα από αυτά. Πολλοί θεωρούν πως δεν μπορούν να βρουν την αγάπη στην ηλικία των 40, φοβούνται να μείνουν μόνοι και παραμένουν σε μια σχέση γιατί “στα 35 μου ποιον θα βρω να με πάρει;”. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν τη ζωή τους σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως περίπου μισές από τις γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, μετά από ένα διαζύγιο δήλωσαν πως ήταν πιο χαρούμενες από ποτέ.

Χρήματα

Μερικές φορές ένας αποτυχημένος γάμος γίνεται παγίδα και είναι τα χρήματα που κρατούν τους συζύγους μαζί. Πολλοί άνθρωποι μένουν μαζί παρ’ όλο που δεν αγαπιούνται λόγω της οικονομικής ανασφάλειας και του φόβου.

Για τον λόγο αυτό οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως πρέπει να προσπαθείς να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος ακόμα και μέσα στο γάμο. Αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές συγκρούσεις.

γιατί φοβάσαι να χωρίσεις

Πίεση απ’ την κοινωνία

Τι θα πει ο κόσμος για το ένα, τι θα πει ο κόσμος για το άλλο. Τι θα πει ο κόσμος αν πάρεις διαζύγιο, τι θα πει ο κόσμος αν χωρίσεις επειδή βρήκες το νόημα της ζωής. Ο κόσμος ό,τι και να κάνεις πάντα θα έχει κάτι να πει, θετικό ή αρνητικό. Το θέμα είναι πως εσύ πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου ακριβώς όπως την έχεις ονειρευτεί. Κι άφησε τον κόσμο να λέει.

Θα αλλάξει…

Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι. Κάποια στιγμή θα αλλάξει.Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Κι ελπίζεις και τελικά τίποτα δεν αλλάζει.

Το να περιμένεις τελικά για κάτι καλύτερο, για ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον μόνο καλό δεν σου κάνει. Στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν ως δια μαγείας και ένα happy end δεν έρχεται πάντα. Έτσι είναι η ζωή!

Διαβάστε επίσης:

Αν λέει αυτά για την πρώην, μάλλον δεν την έχει ξεπεράσει ακόμη!

Photo: unsplash/Nine Köpfer