Είναι γνωστή η άποψη που υποστηρίζει ότι εάν κερατώσει κάποιος μια φορά είναι πολύ πιθανό να το ξανακάνει και να το ξανακάνει… Κατά πόσο, όμως, αυτή η ιδέα-κλισέ ευσταθεί; Πριν βγάλεις γενικά συμπεράσματα πρέπει να διαβάσεις την παρακάτω έρευνα. Η απιστία επαναλαμβάνεται;

Γράφει η Δανάη Πάλμου

Μια έρευνα με ακαδημαϊκό χαρακτήρα του 2017, για πρώτη φορά επικεντρώθηκε στο αν η απιστία επαναλαμβάνεται. Και τα συμπεράσματά της σίγουρα θέλεις να τα διαβάσεις.

Η Dr. Justin Lehmiller, που συνέβαλε στην έρευνα του Kinsey Institute, υποστήριξε αρχικά ότι από τους ανθρώπους που απάτησαν τα 3/4 είναι πιο πιθανό να το ξανακάνουν στη ζωή τους. Από τους 484 ενήλικους συμμετέχοντες, πολλοί παραδέχθηκαν ότι κρύβεται ένα στίγμα αλήθειας πίσω απ’ αυτή την φράση.

απιστία επαναλαμβάνεται

Ωστόσο, τα λεγόμενα αυτά δεν κάνουν αυτομάτως το κλισέ μια πραγματικότητα, καθώς πολλοί απ’ αυτούς δήλωσαν ότι δεν ξανακεράτωσαν σε επόμενες σχέσεις τους. Ακόμα δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με την Lehmiller, ούτε υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που μας οδηγεί στην απιστία.

Η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο DNA και τα γονίδια, αφού κάποιοι γεννήθηκαν για να αναζητούν την περιπέτεια και έχουν την ανάγκη για συνεχή αναζήτηση ερωτικής συντροφιάς και πάθους. Ακόμη, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και εκείνοι που τους αρέσει να ρισκάρουν και ας είναι πιθανό να τα χάσουν όλα. Με άλλα λόγια, όσοι επιζητούν περιπέτειες χρειάζονται μεγαλύτερες συγκινήσεις -σε αυτή την περίπτωση-  “παίζοντας” με πολλούς και εξαπατώντας.

Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα και να ξεσπάσεις στον σύντροφο σου, εάν γνωρίζεις ότι σε έχει απατήσει στο παρελθόν.

απιστία επαναλαμβάνεται

Η Rachel Sussman, ειδική σύμβουλος στον τομέα των σχέσεων, τονίζει ότι έχει παρατηρήσει πολλούς απ’ τους ασθενείς της που δήλωσαν ότι δεν θα ξανακεράτωναν. Οι τύψεις απ’ τον πόνο που προκάλεσαν στους πρώην συντρόφους τους και ο τρόπος που χώρισαν δεν τους επιτρέπει να το επαναλάβουν, αν και δήλωσαν χαρούμενοι για τον χωρισμό τους και την επιλογή τους.

Συνεπώς, πίσω απ’ την προκατάληψη κρύβεται η άρνηση μας να αποδεχτούμε τα λάθη μας και η έλλειψη τύψεων και μετάνοιας, που θα μας κάνουν να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Απιστία: Ποιοι απατούν περισσότερο και γιατί;

Photo: LILIYA RODNIKOVA/STOCKSY