Είτε είμαστε 10 ετών, είτε 20 ετών, όλοι μας θυμόμαστε το πρώτο μας φιλί. Και κάθε πρώτο φιλί με κάποιο νέο άτομο είναι πάντα – ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι – συναρπαστικό, με πυροτεχνήματα, πεταλουδίτσες και ένα τεράστιο χαμόγελο.

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει, όπως και εμείς, ότι στις αρχές της σχέσης το φιλί είναι συχνότατο ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Ωστόσο, δυστυχώς, όσο προχωράει η σχέση και η πρώτη περίοδος του ρομαντισμού περνάει, το ζευγάρι λόγω συνήθειας φιλιέται κατά βάση λιγότερο απ’ ό,τι στις αρχές. Το έχεις πάθει; Και εμείς. Όμως, το φιλί είναι ευεργετικό και έχουμε λόγους που στο λέμε!

Το φιλί, είτε είναι πεταχτό είτε είναι διάρκειας, έχει πολλά θετικά όχι μόνο για την υγεία της σχέσης σου, αλλά ακόμα και για την δική σου υγεία!

«Το φιλί είναι μια κίνηση που βοηθάει στο να γίνει βαθύτερη η σύνδεση μεταξύ των συντρόφων», δήλωσε στον Independent η σύμβουλος σχέσεων Madeleine Mason.

«Αυτό οφείλεται στην ντοπαμίνη και στην οξυτοκίνη, δύο ορμόνες που απελευθερώνονται όταν φιλιόμαστε, ειδικότερα όταν φιλιόμαστε με έναν αισθησιακό τρόπο, όπως το γαλλικό φιλί». Μάλιστα κάποιοι ερευνητές μας προτείνουν η διάρκεια του φιλιού να είναι τουλάχιστον 15 λεπτά.

«Αυτές οι δύο ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, καθώς μειώνουν το στρες και αυξάνουν την ευχαρίστηση που νιώθουμε για την σχέση. Συνολικά, το φιλί είναι ευεργετικό και για την υγεία».

Οι 7 λόγοι για τους οποίους το φιλί είναι ευεργετικό

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Μπορεί να θεωρείς ότι το να μοιράζεσαι σάλιο μέσω του φιλιού είναι ανθυγιεινό – με το δίκιο σου διότι μοιραζόμαστε περίπου 80 εκατομμύρια βακτήρια κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού-, όμως, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσεις από μια χειραψία απ’ ό,τι από ένα φιλί. Απίστευτο; Και όμως αληθινό.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα βρήκε ότι το φιλί σε μια γυναίκα αυξάνει αντισώματα στον ιό CMV (Cytomegalovirus, στα ελληνικά Κυτταρομεγαλοϊός), ο οποίος, σε περίπτωση εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Μειώνει το άγχος

Το φιλί μπορεί αποτελεσματικά να σε ηρεμήσει, μειώνοντας τη νευρικότητά σου και κάνοντάς σε να νιώθεις λιγότερο αγχωμένη. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνει την κορτιζόλη και αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό σου.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το φιλί έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με τον διαλογισμό, σε κάνει δηλαδή να νιώθεις πολύ πιο ήρεμη.

Μειώνει την πίεση του αίματος

Στα χείλη μας περικλείονται αιμοφόρα αγγεία τα οποία διαστέλλονται όταν φιλιόμαστε. Σύμφωνα με τον δόκτορα Ryan Neinstein, που είναι πλαστικός χειρουργός στην Νέα Υόρκη, «το αίμα οδηγείται προς το πρόσωπο και μακριά από το υπόλοιπο σώμα, έτσι η ζήτηση προς την καρδιά ελαττώνεται, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνει την πίεση του αίματος.»

Επιπλέον, καθώς η καρδιά σου χτυπάει από τον ενθουσιασμό του έντονου φιλιού, η ροή του αίματος αυξάνεται, πράγμα το οποίο οδηγεί στην μείωση της αυξημένης πίεσης του αίματος.

φιλί είναι ευεργετικό

Unsplash/Pablo Heimplatz

Είναι εξάσκηση για τους μύες του προσώπου σου

Χρησιμοποιούμε μέχρι και 30 μύες την ώρα του φιλιού, οι οποίοι τονώνουν τους μύες του προσώπου. Έτσι μπορεί εσύ να επισκέπτεσαι το γυμναστήριο για να γυμνάσεις τους δικέφαλούς σου, όμως, το μόνο που μπορεί να χρειάζεσαι είναι ένα παθιασμένο φιλί για να τονώσεις το πρόσωπό σου. Και γλιτώνεις το γυμναστήριο, και κάνεις κάτι που σου αρέσει και δίνεις λάμψη στο πρόσωπό σου. Δεν ακούγεται και τόσο κακό.

Είναι καλό για την στοματική σου υγιεινή

Το να ανταλλάσσεις σάλιο με κάποιον άλλον αυξάνει την ροή του δικού σου σάλιου. Αυτό σε βοηθάει να κρατάς το στόμα σου, τα δόντια σου και τα ούλα σου υγιή.

Επιπρόσθετα, το να έχεις περισσότερο σάλιο στο στόμα σου σε βοηθάει να ξεφορτωθείς τα υπολείμματα φαγητού που κολλάνε στα δόντια. Εύκολος και ενθουσιώδης καθαρισμός.

Σε βοηθάει να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο

Και όμως είναι αλήθεια. Το φιλί με γλώσσα έρχεται από μια εσωτερική ανάγκη να βρεις έναν γενετικά ταιριαστό σύντροφο. «Το να φιλιέσαι – όπως το να αγγίζεις και να μυρίζεις- είναι μια συναισθηματική πράξη που σου επιτρέπει να αναγνωρίσεις τον πιο ταιριαστό σύντροφο», υποστηρίζει ο Fulvio D’ Acquisto, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ροεχάμπτον.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν δυνατές οσφρητικές ικανότητες και το φιλί σου επιτρέπει να μυρίσεις και να γευτείς το άλλο άτομο και να δεις εάν έχετε διαφορετικές ανοσοαποκρίσεις, καθώς συνηθίζουμε να ελκόμαστε περισσότερο από κάποιον με διαφορετική ανοσοαπόκριση,» προσθέτει ο δόκτορας Sarah Johns, ειδικός στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και στην εξελεγκτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Μην ξεχνάς, εκτός όλων των άλλων, ότι μ’ ένα φιλί μπορείς να καταλάβεις πιο εύκολα αν υπάρχει η έλξη και η σπίθα, και αν αξίζει να ασχοληθείς εξ αρχής με αυτό το άτομο.

ερωτική εξομολόγηση της Amal

Ενδυναμώνει την σχέση σου

Ένα καλό φιλί απελευθερώνει την οξυτοκίνη, γνωστή ως η ορμόνη του έρωτα, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, σε βοηθάει να μένεις πιστός στην σχέση σου και σε κάνει να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον άλλον.

Επίσης με το φιλί απελευθερώνεται και η ντοπαμίνη, η οποία ενισχύει τα ρομαντικά συναισθήματα για τον δεσμό. Το φιλί είναι πολύ σημαντικό για την σχέση σου καθώς κρατάει ζωντανή την σπίθα.

Μην ξεχνάς ότι αν η φυσική επαφή είναι για σένα η βασική γλώσσα για να νιώσεις την αγάπη, τότε με ένα φιλί, θα νιώσεις αγάπη και έρωτα.

Δες και αυτό:

Τι δεν πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια ενός φιλιού;

Photo: Cristian Newman/ Unsplash