Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με τις δικές του αξίες, πεποιθήσεις και τα δικά του «πιστεύω», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να ταιριάζεις πάντα 100% με τους άλλους. Μπορείς να έχεις παρατηρήσει διαφορές στις δικές σου απόψεις και σε εκείνες του φίλου σου ή του συντρόφου σου, που δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε, τα ετερώνυμα έλκονται.

Μια από τις βασικές διαφορές, όμως, πέρα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, είναι και αυτές της θρησκείας, που μπορεί να καταλήξουν σε συγκρουσιακές συζητήσεις και να ταράξουν την σχέση σου με το άλλο άτομο. Η θρησκεία του κάθε ατόμου είναι ένα μέρος της προσωπικότητας του και για αυτό είναι καλό να σέβεσαι πάντα τις συνήθειες και πεποιθήσεις του, ακόμα και αν δεν συμφωνείς. Πώς μπορείς, όμως, να εκφράσεις αντιθέσεις σχετικά με τη θρησκεία του άλλου και να εκφέρεις άποψη, χωρίς να τον προσβάλλεις;

Βρες ένα κοινό στοιχείο

 εκφράσεις αντιθέσεις σχετικά με τη θρησκεία

Για να έχεις μια παραγωγική συζήτηση πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα, ο David Bennett, πιστοποιημένος σύμβουλος και εμπειρογνώμων στις σχέσεις , το πρώτο βήμα είναι να βρούμε κάποιο ουδέτερο «έδαφος» και κάτι κοινό.

Πολλές θρησκείες, και αιρέσεις εντός των θρησκειών, μοιράζονται πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ηθικών κωδίκων, κοινών πεποιθήσεων και παρόμοιων τελετουργικών, όπως είναι  η προσευχή και ο διαλογισμός. Επιλέγοντας να επικεντρωθούμε σε κοινά σημεία και να μη δίνουμε τόσο έμφαση στις διαφορές μπορεί να βοηθήσει.

Διάβασε πριν κρίνεις

 εκφράσεις αντιθέσεις σχετικά με τη θρησκεία

Πολλοί εκφέρουν άποψη για πολλά θέματα χωρίς να γνωρίζουν στην πραγματικότητα για τι μιλάνε και σε τι αναφέρονται, έχοντας δηλαδή ελλιπή ενημέρωση σχετικά με το θέμα, πόσο μάλλον όταν αναφέρεσαι στη θρησκεία του άλλου.

Για να αποφύγεις παρεξηγήσεις και τσακωμούς, καλό θα ήταν να ενημερωθείς πλήρως για τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω, και στη συνέχεια θα είσαι σε θέση να κάνεις μια πιο παραγωγική και όχι τόσο απόλυτη συζήτηση.

Μην κρίνεις μόνο βάση του τι προβάλλεται στην τηλεόραση, η θρησκεία είναι κάτι πιο βαθύ και προσωπικό για τον καθένα. Για αυτό μπορείς να νιώσεις ελεύθερος να κάνεις ερωτήσεις στον φίλο ή σύντροφο σου, παρά να το ψάξεις στο Ίντερνετ. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι ενδιαφέρεσαι για την κουλτούρα και τη ψυχοσύνθεση του άλλου, χωρίς να τον κατακρίνεις.

Επικεντρώσου στις αξίες της θρησκείας

Εστιάζοντας στις αξίες που μοιράζεστε αντί στις διαφορετικές κουλτούρες και σε αυτά που σας χωρίζουν, μπορεί να κρατήσει τη συζήτηση σε μια θετική πορεία. Δεν είναι σημαντικό να ασπάζεστε την ίδια θρησκεία εάν οι αξίες παραμένουν ουσιαστικά ίδιες. Η θρησκεία είναι μια πηγή αξίας, όχι απαραίτητα η ίδια η αξία.

Απόφυγε συζητήσεις για το ποιος είναι ο σωστός

Όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν υπάρχει σωστό και λάθος όσον αφορά την θρησκεία, και θυμώνοντας για αυτό το θέμα δεν θα καταλήξετε σε κανένα συμπέρασμα, παρά μόνο στον τσακωμό. Πέρα από τους φανατισμούς που δεν είναι κάτι υγιές, ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει τα δικά του πιστεύω, τα οποία θεωρεί ότι είναι σωστά.

Κατάλαβε τι είναι σωστό για τον καθένα από τους δυο σας και στη συνέχεια συζητήστε το, λύνοντας τις διαφορές σας. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο διαφωνείτε καθέτως, τότε επικεντρωθείτε στο να βρείτε μια λύση που να ναι κοινή και τους δύο, κάτι που συμβαίνει συχνά σε ζευγάρια, όσον αφορά τον γάμο.

Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για κάτι τόσο προσωπικό και ευαίσθητο όσο οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η κατοχή των ίδιων θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορεί να διευκολύνει κάποια πράγματα, αλλά οι διαφορές μεταξύ εσένα και του συντρόφου/ φίλου σου, μπορούν να προσθέσουν ενθουσιασμό και διαφορετικότητα στη σχέση σας.

Να έχεις υπόψη ότι η δεν πρέπει ποτέ να σκέφτεσαι με τη λογική  «οι πεποιθήσεις μου εναντίον σου», αλλά  με «αγάπη και σεβασμός των διαφορών του άλλου».

Δες επίσης:

Ένα σημαντικό μήνυμα ισότητας και αποδοχής απέναντι στην διαφορετικότητα