Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλική σου επαφή με τον σύντροφό σου, καθώς και το πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή; Κι όμως, υπάρχουν απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα που σε ταλανίζουν. 

Γι’ άλλους το σεξ είναι πολύ σημαντικό σε μια σχέση, γι’ άλλους πάλι όχι και τόσο. Σημασία, όμως, έχει σε κάθε περίπτωση να βελτιώνεις όσο μπορείς τη σχέση σου και γιατί όχι και τη σεξουαλική σου ζωή. Φυσικά και για να συμβεί αυτό δεν πρέπει μόνο να μάθεις πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή, αλλά και τους παράγοντες που μπορούν να την επηρεάσουν.

Παράγοντες που εμποδίζουν μια υγιή σεξουαλική ζωή

Αν δεν είσαι και τόσο ικανοποιημένη από το σεξ με τον σύντροφό σου είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται ορισμένοι παράγοντες. «Το σεξ είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία. Το καλό σεξ είναι ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό», λέει ο sex therapist Goerlich. Επομένως, το σεξ επηρεάζεται από την ψυχική και σωματική υγεία κάποιου.

Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη σεξουαλική σου ζωή είναι οι εξής:

  • Άγχος
  • Αλλαγές στο σώμα λόγω γήρανσης ή προβλημάτων υγείας
  • Το να νιώθεις άβολα με το σώμα σου
  • Ρουτίνα της καθημερινότητας
  • Συνεχής ενασχόληση με τα παιδιά, την οικογένεια και την καριέρα
  • Κακή επικοινωνία με τον σύντροφό σου

Πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή;

Το σεξ πρέπει να είναι ευχάριστο, όχι κάτι που προκαλεί περισσότερο άγχος παρά ευχαρίστηση. Γι’ αυτό και σου συγκεντρώσαμε μερικούς τρόπους για να βελτιώσεις την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής.

πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική σου ζωή

Μείωσε το άγχος 

Το άγχος μπορεί να εμποδίσει μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή για εσένα και τον σύντροφό σου. Το έντονο και συνεχές στρες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στη λίμπιντο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλό στρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης των γεννητικών οργάνων.

Μην ξεχνάς φυσικά ότι το να μειώσεις το στρες μόνο καλό μπορεί να κάνει εν γένει στην υγεία σου.

Κάνε ενδοσκόπηση 

Sex therapists προτείνουν την ενδοσκόπηση, την εξερεύνηση της σεξουαλικότητάς σου και των σεξουαλικών επιθυμιών σου για να εξοικειωθείς περισσότερο με το σώμα σου. Εάν αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου είναι πιο πιθανό να νιώθεις καλύτερα και στο σεξ με τον σύντροφό σου.

Δοκίμασε κάτι καινούργιο 

Η ρουτίνα στο σεξ είναι πολύ συχνή, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση. Μπορεί να είναι κάτι πολύ μικρό, απλό και εύκολο που σου ‘χε περάσει καν απ’ το μυαλό. Για παράδειγμα, δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις, σεξ σε άλλο μέρος, πέρα από την κρεβατοκάμαρα ή πείτε “ναι” σε φαντασιώσεις σας.

Καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σου 

Η επικοινωνία στη σχέση προαπαιτεί να είσαι πρόθυμος να ακούσεις τις σκέψεις και τα αισθήματα του άλλου, να μπορέσεις να τα επεξεργαστείς χωρίς να ασκήσεις κριτική σε αυτά και να επικοινωνήσεις και τη δική σου στάση, τα δικά σου συναισθήματα σε αυτά που άκουσες. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλό να βελτιώσεις την επικοινωνία με τον σύντροφό σου και μόνο καλό θα κάνει και στους δυο σας και στη σχέση σας εν γένει.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σεξ ένα ζευγάρι; Οι sex therapists απαντούν!

Photo: Freepik