Είσαι εθισμένος στο σεξ ή όχι;

LIKE US ON FACEBOOK

Οι άνδρες λατρεύουν το σεξ! Έλα πες σε σοκάραμε. Σκέφτονται το σεξ, βλέπουν σεξ, κάνουν σεξ και πιθανότατα το 70% της μέρας τους έχει ως επίκεντρο το σεξ. Αν είσαι, λοιπόν, ένας από αυτούς είσαι εθισμένος στο σεξ ή όχι; Είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι κάθε 5 λεπτά το σεξ ή όχι;

Και φυσικά οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το εάν είσαι εθισμένος στο σεξ! Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στα 25 άτομα αναφέρουν μια ανεξέλεγκτη εμμονή με σεξουαλικές σκέψεις, συναισθήματα, ή συμπεριφορές. Αλλά για καλή σου τύχη, το αν ο εθισμός στο σεξ υφίσταται είναι ακόμα προς συζήτηση. Όπως είναι κλινικά γνωστό, η υπερσεξουαλικότητα δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στην πιο πρόσφατη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM. Αλλά αν πάρουμε σαν παράδειγμα τον Tiger Woods, σίγουρα θα καταλήξουμε πως είναι πολύ πραγματικό πράγμα.

Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, όμως, διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι με αυτο-αναφερόμενο εθισμό στο σεξ, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα της επιθυμίας την οποία θεωρούσαν ανεξέλεγκτη, εμφάνιζαν εγκεφαλική δραστηριότητα παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί η χρήση ναρκωτικών στον εγκέφαλο των τοξικομανών. Αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι λαχταρούν το σεξ, ανεξάρτητα από την επιθυμία, όπως οι τοξικομανείς ποθούν τα ναρκωτικά.

Αυτή η συμπεριφορά όμως δεν είναι επίκτητη. Μερικοί άνθρωποι απλά από  φυσικού τους  διεγείρονται ευκολότερα. Σε μια μελέτη του 2013, ερευνητές από το UCLA διαπίστωσαν ότι όταν ζήτησαν από ανθρώπους οι οποίοι προσδιορίζονται ως εξαρτημένοι από το σεξ να παρακολουθήσουν προκλητικές εικόνες, η ανταπόκριση του εγκεφάλου τους συνδεόταν περισσότερο με τη σεξουαλική επιθυμία από ότι οι ίδιοι είχαν δηλώσει ως το επίπεδο του εθισμού τους.

«Οι άνθρωποι με υψηλή σεξουαλική επιθυμία πιθανώς να έχουν κάποια προδιάθεση να αναζητήσουν το σεξ γιατί τους δημιουργεί καλύτερη νευρολογική αίσθηση», λέει ο συντάκτης της μελέτης Nicole Prause, Ph.D., ερευνητής στο τμήμα του UCLA της Ψυχιατρικής και βιοσυμπεριφορικών Επιστημών. Ακόμη και η ικανότητα οργασμού μπορεί να είναι γενετική, προσθέτει.

Έτσι, η ακόρεστη λίμπιντο, είτε είναι φυσική είτε όχι, σημαίνει ότι αντιμετωπίζεις κάποιο κλινικό πρόβλημα; Όχι απαραίτητα. Η υπερσεξουαλικότητα κατά κανόνα συνδέεται με τους ανθρώπους που αισθάνονται πως οι ανάγκες τους έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον περίγυρο τους ή που δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ανάγκες τους παρά την προσπάθεια που καταβάλουν.

Όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι το πρόβλημα ξεκινά να υφίσταται όταν οι επιθυμίες αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην ευημερία του ατόμου και όχι απαραίτητα αν η επιθυμία είναι ακόρεστη. Ακόμα και οι κατά γενική ομολογία μη φυσιολογικές συμπεριφορές, όπως το να αυνανίζεται κάποιος τρεις φορές την ημέρα, δεν μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή προβλήματα στη ζωή ενός ατόμου.

Οπότε είτε αυνανίζεσαι 3 φορές την ημέρα ή μία φορά τον μήνα, είτε κάνεις σεξ 4 φορές την ημέρα ή μία φορά τον μήνα, δεν είναι λόγος να ανησυχείς παρά μόνο αν αυτό επηρεάζει τη δουλειά σου, τις σχέσεις σου με την οικογένεια σου ή τους φίλους σου.

Διαβάστε ακόμα:

Υπάρχει όντως εθισμός στις ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου;

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved