Η «ραγισμένη» καρδιά αλλάζει πράγματι τον εγκέφαλο!

LIKE US ON FACEBOOK

Η «ραγισμένη» καρδιά αλλάζει πράγματι τον εγκέφαλο σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, το οποίο μελέτησε διεξοδικά αυτό που ονομάζεται το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς».

Σε πόσα βιβλία έχεις διαβάσει ότι μια ηρωίδα ή ένας ήρωας «πέθανε από ραγισμένη καρδιά»; Όσο περίεργο κι εάν σου φαίνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη μπορεί αυτό τελικά να συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, αναφέρει ότι μια «ραγισμένη» καρδιά μπορεί πράγματι να αλλάξει τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.

Κι όλα έχουν να κάνουν με το σύνδρομο takotsubo (TTS), το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo. Τι κάνει το σύνδρομο Takotsubo; Φουσκώνει τους μύες τις καρδιάς, ενώ τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν και πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και κάποιες φορές έμφραγμα.

Το σύνδρομο Takotsubo συνήθως εκδηλώνεται μετά από έντονο συναισθηματικό στρες, σαν κι αυτό που βιώνει μια «ραγισμένη» καρδιά μετά από έναν χωρισμό ή τον θάνατο ενός αγαπημένου και κοντινού ανθρώπου, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις θυμού, φόβου και άγχους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με έρευνα, στην Αγγλία περίπου 3.000 άνθρωποι το χρόνο υποφέρουν από «ραγισμένη καρδιά», ενώ το σύνδρομο Takotsubo φέρεται να πλήττει κατά 90% περισσότερο τις γυναίκες. Τυχαίο;

πριν χωρίσεις

Αναφορικά με την μελέτη που συνέδεσε το σύνδρομο με τον εγκέφαλο, οι ερευνητές συνέκριναν τις ακτινογραφίες των εγκεφάλων 15 ασθενών με σύνδρομο TTS με εκείνες 39 υγιών ανθρώπων. Οι ίδιοι στη συνέχεια εξέτασαν τρεις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες τελικά διαπιστώθηκε ότι επηρεάζουν διαφορετικά τους ασθενείς με σύνδρομο TTS από εκείνους που δεν το διαθέτουν.

«(Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας) υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο εγκέφαλος συμμετέχει στον τρόπο που λειτουργεί το TTS», ανέφερε ο καρδιολόγος Christian Templin, καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ζυρίχης και επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι ο συναισθηματικός και φυσικός πόνος της καρδιάς επίσης συνδέονται, ενώ όσοι έχουν «ραγισμένη» καρδιά μπορεί ακόμη να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο έντερο και στο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας των αυξημένων ορμονών του στρες.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να επικοινωνείς καλύτερα με τον σύντροφό σου, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη

Photo: Unsplash/@sekibaku
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved