Όταν μιλάμε για σχέσεις και ζητήματα καρδιάς, υπάρχουν μερικά πράγματα που λίγο-πολύ όλοι τα έχουμε βιώσει. Και το gaslighting είναι η πιο “επικίνδυνη” τάση στις σχέσεις που πρέπει να αναγνωρίσεις και να τρέξεις μακριά!

Όλοι έχουμε υπάρξει σε περισσότερο ή λιγότερο καλές σχέσεις. Σε σχέσεις που μας έβγαζαν τον καλύτερό μας εαυτό κι άλλες που μας έριχναν στα πατώματα και μας άφηναν μπερδεμένους.

Ποια είναι, όμως, η πιο επικίνδυνη τάση στις σχέσεις; Το “gaslighting” όπως το λένε στο εξωτερικό και ουσιαστικά είναι το να βρίσκεσαι σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση. Ναι, τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά.

Τι είναι το gaslighting, μια “τάση” στις σχέσεις που πρέπει να αποφύγεις;

Ο όρος gaslighting προέρχεται από μια παλιά ταινία, όπου μια γυναίκα ζούσε σε ένα σπίτι μ’ έναν άνδρα με παλιομοδίτικα φώτα αερίου (gas lights).

Ο άνδρας προσπαθούσε να τρελάνει τη γυναίκα και συνεχώς άναβε τα φώτα πιο δυνατά και πιο έντονα και δεν δεχόταν ότι το φως είναι πιο έντονο αλλά προσποιούνταν ότι όλα ήταν φυσιολογικά. Έτσι, η γυναίκα ξεκίνησε να αμφιβάλλει για τις αισθήσεις της και τελικά τρελάθηκε.

Στη σύγχρονη εποχή, το gaslighting είναι σχεδόν το ίδιο τρομακτικό. Σημαίνει πως είσαι έτοιμος να αμφιβάλλεις για τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη διαίσθηση και την κρίση σου, ενώ προέρχονται από πηγές που πρέπει να εμπιστεύεσαι.

τάση στις σχέσεις

Photo: Unsplash/Dimitri de Vries

Για παράδειγμα, ο σύντροφός σου σε απατά και τον ρωτάς για τα τυχαία μηνύματα αργά το βράδυ και για τις υπερωρίες που κάνει. Η απάντησή του; Σε βγάζει τρελή επειδή δήθεν φαντάζεσαι πως το κινητό φωτίζει το βράδυ ή αχάριστη επειδή δεν αναγνωρίζεις την σκληρή δουλειά που κάνει.

Πώς αλλάζουν οι σχέσεις καθώς μεγαλώνουμε; Καταστάσεις που όλοι έχουμε βιώσει!

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχεις πέσει θύμα;

Αλλάζει τις ερωτήσεις

Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με τον σύντροφό σου, περιστρέφει τις ερωτήσεις σε σένα. Με αυτόν τον τρόπο, γυρνά όλο το θέμα και το πρόβλημα γύρω από εσένα και νιώθεις πως τελικά εσύ έχεις πρόβλημα και όχι εκείνος.

Νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου

Είχες μια αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στον εαυτό σου αλλά τώρα πλέον, συχνά νιώθεις ανόητη. Ή ίσως οι φίλοι σου σε ρωτάνε τι συμβαίνει επειδή ξαφνικά πηγαίνεις ένα θέμα στα άκρα ή έχουν δει αυτές τις λεπτές αλλαγές στη συμπεριφορά σου που εσύ δεν μπορείς να δεις και να εστιάσεις.

τάση στις σχέσεις

Photo: unsplash/Marcelo Matarazzo

Νιώθεις απομονωμένη

Μήπως ο σύντροφός σου κάνει βήματα για να απομακρύνει άλλους ανθρώπους από τη ζωή σου ή σου λέει πόσο κακό σου κάνουν και και πως δεν ενδιαφέρονται για σένα; Ο σύντροφός σου ίσως προσπαθήσει να σε κάνει να κοιτάξεις μόνο εκείνον και κανέναν άλλον άνθρωπο για να μην χάνει τον έλεγχο και την εξουσία που έχει πάνω σου.

Σου λέει πως έχεις θέματα εμπιστοσύνης

Ένας εύκολος τρόπος για να σταματήσεις να τον αμφισβητείς; Να σε πείσει πως το πρόβλημα το έχεις εσύ και μεταφέρεις τις ανασφάλειές σου σε εκείνον. Μπορεί στην πραγματικότητα να έχεις θέματα εμπιστοσύνης από προηγούμενες σχέσεις ή από την παιδική σου ηλικία, αλλά μερικές φορές πρέπει να ακούς και το ένστικτό σου….

τάση στις σχέσεις

Unsplash/Thành Alex

Σε αποκαλεί “τρελή”

Διαρκώς σε αποκαλεί τρελή, παρανοϊκή, δραματική…. και όχι, δεν αστειεύεται. Είναι μια προσπάθεια για να σε κάνει να δεις τον εαυτό σου κατά αυτόν τον τρόπο. Κι αν έχεις την τάση να κάνεις λίγο πιο δραματικά τα πράγματα από ότι είναι στην πραγματικότητα, θα σκεφτείς πως ίσως έχει δίκιο. Ωστόσο, ο σύντρόφος σου δεν θα έπρεπε να σου επιτίθεται και να χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς, αλλά να επενδύει και να επιδιώκει έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί σου.

Αν είσαι σε μια τέτοια σχέση… τρέξε μακριά ή ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό, αλλά σε καμία περίπτωση μην το ζεις μόνη σου!

Δες και αυτό:

Οι ωμές σχέσεις στον σύγχρονο κόσμο μέσα από comics…