Ένας επιτυχημένος γάμος απαιτεί επιτυχή διαπραγμάτευση. Μπορεί να ακούγεται λιγάκι τετριμμένο αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πτυχή ώστε να κάνεις μια σύγχρονη σχέση να λειτουργήσει.

Μέσα σε μια εβδομάδα (και κάθε εβδομάδα) υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να διεκπεραιωθούν. Το να καταλάβεις πώς πρέπει να διαπραγματευτείς θα κάνεις τη ζωή πιο εύκολη.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία είναι εύκολη, απαιτεί προσπάθεια και μπορεί να μη λειτουργήσει, ειδικά αν δεν γίνει σωστά. Ένας επιτυχημένος γάμος, όμως, έχει σίγουρα ανάγκη από διαπραγμάτευση.

Συχνά, μια συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι συμβαίνει μέχρι να τη ξεκινήσει ο ένας σύζυγος ή όταν έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Έπειτα, υπάρχουν συμβιβασμοί που συμβαίνουν λόγω φύλου ή τους ρόλους που πρέπει να έχει ο καθένας στη ζωή.

Εμείς εδώ μιλάμε για μια διαπραγμάτευση συνεργασίας και συναίνεσης. Ο συμβιβασμός δεν είναι καλή ιδέα αλλά η συνεργασία και η διαπραγμάτευση μπορούν πραγματικά να δουλέψουν και να βοηθήσουν σημαντικά το γάμο και τη ζωή των συντρόφων.

επιτυχημένος γάμος

Pexels

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εργαστείτε μαζί για να εκπληρώσετε τους στόχους στη ζωή σας αλλά και τους στόχους του γάμου σας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Ουσιαστικά αυτή η διαπραγμάτευση έχει ως στόχο να λύσει τα προβλήματα και μέσα από αυτήν οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι θέσεις διαχωρίζονται ώστε να μπορούν και οι δύο να δουν τα πράγματα από μια πιο αντικειμενική σκοπιά.

Ουσιαστικά το ζευγάρι δεν βρίσκεται σε κόντρα και δεν δίνει μάχη για το ποιος θα επικρατήσει, αλλά συνδυάζονται οι επιθυμίες του καθενός για την επίλυση του ενός προβλήματος που μπορεί να προκύψει.

Επιτρέπει στο ζευγάρι να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα πάντα, από την ανατροφή των παιδιών μέχρι για μια εκδρομή το Σαββατοκύριακο ενώ υπάρχει τόσο ως μονάδα όσο και ως άτομα με επιθυμίες και ανάγκες. Οι επιθυμίες εκφράζονται και πάνω σε αυτές λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Τη στιγμή που το ζευγάρι δρα ως ομάδα, διατηρεί και την ανεξαρτησία του και καταλήγει σε μια συμφωνία, η οποία λαμβάνει υπόψιν όλους τους παράγοντες.

επιτυχημένος γάμος

Pexels

Σύμφωνα με τους ειδικούς,για να μπορέσει ένα ζευγάρι να διαπραγματευτεί με επιτυχία θα πρέπει πρώτα να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ της ύπαρξης μιας διαφωνίας και της εμπλοκής σε μια σύγκρουση.

Μια σωστή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση βασίζεται στα εξής:

  • Κάθε άτομο καταλαβαίνει πως ο σύζυγός του είναι ένας πολύτιμος άνθρωπος
  • Κάθε άτομο καταλαβαίνει πως τα δικά του θέλω και τις δικές του ανάγκες πάνω σε μια συγκεκριμένη κατάσταση
  • Κάθε άτομο είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί τα θέλω και τις ανάγκες του
  • Κάθε άτομο καταλαβαίνει πως οι επιθυμίες του και οι ανάγκες του δεν είναι προνομιούχες λόγω του φύλου του

Διαβάστε επίσης:

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις εάν νιώθεις ότι ο γάμος σας ρουτινιάζει

Photo: Unsplash/NeONBRAND