Άγχος και σεξ δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν χέρι-χέρι, αφού το δεύτερο θα έπρεπε να προσφέρει ικανοποίηση, απόλαυση και χαρά! Αλλά δεν συμβαίνει πάντα…

Άγχος και σεξ πολλές φορές πηγαίνουν… “πακέτο” και πολλοί είναι εκείνοι που αγχώνονται πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Γιατί;

Το σεξ είναι μια οικειότητα, μια συναισθηματική και φυσική επαφή, είναι έντονο και μερικές φορές απροσδόκητο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους έχουν αγχωθεί. Αλλά αν αγχώνεσαι διαρκώς όταν είναι να κάνεις σεξ, τότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για ανάπτυξη και εξερεύνηση!

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό καθημερινά ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι απέναντι στους άλλους και γι΄αυτό δεν είναι περίεργο που πολλές φορές άγχος και σεξ πηγαίνουν παρέα. Η σεξουαλική επαφή σε “αναγκάζει” να ξεδιπλώνεσαι φυσικά και συναισθηματικά και να συμμετέχεις σε ένα διαφορετικό είδος σύνδεσης. Για να μην αναφέρουμε πως υπάρχει και μια αναπόφευκτη -τις περισσότερες φορές- εσωτερική και εξωτερική πίεση για μια καλή επίδοση…

Άγχος και σεξ

Pixabay

Ένας λόγος που κάποιος μπορεί να αισθάνεται αγχωμένος για το σεξ είναι επειδή δεν έχει μεγάλη εμπειρία. Μπορεί να ανησυχεί για το τι θα συμβεί, πώς να το κάνει και πώς να το κάνει “σωστά”. Εάν η απειρία είναι αυτό που σε κρατά πίσω, θυμήσου πως όλοι έχουμε περάσει από αυτήν τη φάση, όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο. Και όλοι είχαν μια τέτοια αγχωτική εμπειρία. Και είναι λογικό!

Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείς να ελέγξεις ως ένα βαθμό το άγχος σου. Ορισμένες φορές, το να το κατονομάζεις και να το αναγνωρίζεις δυνατά, αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο για να το ξεπεράσεις. Για παράδειγμα, αν το συζητάς με κάποιο δικό σου πρόσωπο ή και με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, μπορείς να πεις “μου αρέσεις (ή μου αρέσεις πολύ) αλλά έχω λίγο άγχος για το σεξ”. Κι αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μια συζήτηση για το πώς νιώθεις και τι ελπίζεις και ίσως σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

Αν φοβάσαι να το συζητήσεις με τον άνθρωπό σου, τότε σκέψου πως ο τρόπος που θα αντιδράσεις θα σου πει πολλά για το συγκεκριμένο άτομο κι αν τελικά αξίζει ή όχι! Επομένως είναι μια κατάσταση win-win!

Άγχος και σεξ

Photo: Unsplash/Jeremy Bishop

Η βαθιά σύνδεση με τον άλλον, σε βοηθά να νιώθεις ασφαλής, να χαλαρώσεις και να μην έχεις άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Η ανοιχτή επικοινωνία, τα σταδιακά βήματα προς τη φυσική επαφή, η συναισθηματική σύνδεση και οι βαθιές ανάσες, βοηθούν σημαντικά!

Κι αν νιώθεις πως δεν σου αρέσει το σεξ; Αυτό αναφέρεται κυρίως από άτομα που θεωρούνται ασέξουαλ. Τα ασέξουαλ άτομα δεν έχουν σεξουαλική έλξη αλλά μπορεί να ενδιαφέρονται για μια ρομαντική σχέση. Περίπου το 1% των ανθρώπων αναφέρονται ως ασέξουαλ με κάποιο τρόπο.

Μερικές φορές είναι λογικό να αγχώνεσαι κι όταν κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις πολύ καλά, δεν έχετε προλάβει να συνδεθείτε τόσο και συναισθηματικά. Ή μπορεί να νιώθεις άγχος όταν κάποιος σου αρέσει υπερβολικά και θέλεις να πετύχετε και στο συγκεκριμένο κομμάτι! Σε κάθε περίπτωση αν αγχώνεσαι διαρκώς και έντονα, σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορείς να το ευχαριστηθείς, τότε μια συζήτηση ακόμη και με έναν επαγγελματία υγείας ίσως σε βοηθήσει!

Διαβάστε επίσης:

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πριν το σεξ!