Ο γάμος είναι από τα πιο όμορφα και αξέχαστα γεγονότα στη ζωή κάποιου. Είτε είναι θρησκευτικός, είτε πολιτικός ενώνει τις ζωές δύο ανθρώπων με τον ωραιότερο τρόπο.

Την ίδια, όμως, άποψη έχουν και οι σημερινοί νέοι; Όπως έχει διαπιστωθεί, στις μέρες μας τελούνται όλο και λιγότερα μυστήρια γάμου, αφού οι περισσότεροι προτιμούν την ελεύθερη σχέση ή το να συζήσουν. Αλλά γιατί οι νέοι δεν παντρεύονται;

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στη δεκαετία του ’90 και κυρίως από το 1995 και μετά μεγάλωσαν και μεγαλώνουν στην ψηφιακή εποχή, είναι προληπτικοί, ανησυχούν για το περιβάλλον και την έλλειψη εκπαίδευσης των παιδιών. Δεν βιάζονται, όμως, και να επισημοποιήσουν τη σχέση τους, ακόμα κι αν είναι σοβαρή.

Τη στιγμή που οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, δείχνοντας μια πτώση του ποσοστού γεννήσεων και την κατάρρευση των παραδοσιακών αξιών, άλλοι κάνουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Είναι γεγονός, βέβαια, ότι οι άνδρες δεν βιάζονται να κάνουν μια πρόταση γάμου και ότι τα κορίτσια δεν θέλουν να παντρευτούν σήμερα.

Γιατί, όμως, οι νέοι δεν παντρεύονται σήμερα;

Προσωπική επιτυχία

Όπως δείχνει η έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, οι σύγχρονοι νέοι προσανατολίζονται περισσότερο προς την προσωπική τους ανάπτυξη. Στην αντίληψή τους για τον κόσμο, οι ατομικές αξίες έρχονται πρώτες. Οι περισσότεροι νέοι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη δική τους επαγγελματική επιτυχία  και σκέφτονται να δημιουργήσουν μια οικογένεια μόνο αφού φτάσουν σε υψηλό προσωπικό επίπεδο.

Άσχημη εμπειρία

γιατί οι νέοι δεν παντρεύονται

Οι αρνητικές και άσχημες εμπειρίες που μπορεί να έχουν βιώσει κάποιοι νέοι μέσα στην οικογένειά τους δεν μπορούν να αγνοηθούν και να ξεχαστούν. Αν ο γάμος των γονέων ήταν ατυχής, τα παιδιά δεν θα θέλουν να επαναλάβουν το ίδιο λάθος και θα είναι πιο προσεκτικοί κατά την επιλογή ενός συντρόφου. Αλλά αν οι άνθρωποι παντρεύονται έχοντας στο μυαλό τους ότι μπορεί να χωρίσουν, τότε είναι λογικό ο αριθμός των διαζυγίων να αυξάνεται.

Κοινωνικά στερεότυπα

Στις αναπτυγμένες χώρες, η έννοια του “εργένη” έχει αλλάξει κατά πολύ. Κι αν πριν, ένα άτομο που δεν είχε δημιουργήσει οικογένεια θεωρούνταν ότι έχει “χάσει” τη ζωή του, αυτό δεν συμβαίνει σήμερα σε πολλές χώρες. Πλέον, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα και δεν έχεις παντρευτεί, δεν πρόκειται κανείς να σε αποκαλέσει γεροντοπαλίκαρο ή γεροντοκόρη. Αυτό έχει θετικά και αρνητικά, αφού οι νέοι σήμερα δεν ενδιαφέρονται ούτε για το τι θα πει η κοινωνία, ούτε για τα στερεότυπα που υπήρχαν παλιά.

Όριο ηλικίας

Σύμφωνα με την ταξινόμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ένα άτομο ηλικίας 18 έως 44 ετών θεωρείται νέος. Είναι λογικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας του γάμου αυξάνεται. Εάν πριν, για ένα κορίτσι, το να παντρεύεται μετά τα 25 χρόνια θεωρούνταν αργά, σήμερα, στην ίδια ηλικία, πολλοί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή απλά αρχίζουν να χτίζουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία.

Απόκτηση παιδιού

γιατί οι νέοι δεν παντρεύονται

Σήμερα, ο γάμος δεν είναι υποχρεωτικός για την απόκτηση ενός παιδιού. Το να μεγαλώνει κάποιος μόνος του ένα παιδί δεν καταδικάζεται από την κοινωνία. Ένα παιδί από μονογονεϊκή οικογένεια δεν θα έχει αναγκαστικά ψυχολογικό τραύμα. Είναι πιο πιθανό να συμβαίνει σε ένα παιδί που ζει σε μια πλήρη, αλλά δυστυχισμένη οικογένεια.

Αξία γάμου

Στο παρελθόν, ο γάμος θεωρούνταν ένας σημαντικός θεσμός που ενώνει δύο ανθρώπους. Σήμερα, όμως, τα νέα ζευγάρια έχουν παραγκωνίσει τη σημασία του γάμου και επιλέγουν τη συμβίωση απ’ το να μπουν στη διαδικασία να παντρευτούν. Έτσι, λοιπόν, ο γάμος έχει χάσει την αξία του και έχει υποβαθμιστεί για την κοινωνία.

Ο γάμος είναι μία πολύ όμορφη τελετή, που, όμως, πολλοί έχουν λησμονήσει και περιθωριοποιήσει. Οι νέοι σήμερα δεν παντρεύονται από επιλογή, εναντιωμένοι στις παλιές αρχές. Όμως, μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και καταλάβουν πόσο όμορφο είναι να δημιουργείς τη δικιά σου οικογένεια και να μεγαλώνεις ένα παιδί μέσα σε αυτή;

Διάβασε ακόμα:

Είστε πραγματικά έτοιμοι για το επόμενο βήμα; Οι τρόποι για να το καταλάβεις

Photo: Taras Budniak/ Pexels, pixabay.com