Νιώθεις συχνά-πυκνά πως σου λείπει η επιθυμία και ο ενθουσιασμός για ερωτική επαφή; Τι μαρτυρά η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και πότε πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου;

Οι περισσότεροι άνδρες αλλά και γυναίκες βιώνουν μια χαμηλή σεξουαλική επιθυμία σε κάποιο σημείο της ζωής τους και είναι εντελώς φυσιολογικό.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση είχε χαμηλή σεξουαλική εμπειρία.

Ωστόσο, εάν η έλλειψη ενδιαφέροντος για την ερωτική πράξη είναι δυσάρεστη και τη βιώνεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπίζεις μια κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD).

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Τα καλά νέα είναι ότι είναι εφικτό ν’ αποκατασταθεί η σεξουαλική επιθυμία αν μια γυναίκα βιώνει σημαντική μείωση. Υπάρχουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών και ιατρικής περίθαλψης, για την αντιμετώπιση των αιτιών πίσω από αυτή την κατάσταση.

Και πώς θα γνωρίζεις ότι έχει έρθει η ώρα να επισκεφτείς έναν ειδικό; Πότε πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για αυτό;

Τρία σημάδια για να μιλήσεις με τον γιατρό σου για την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Όταν συμβαίνει ξαφνικά αλλά επιμένει

Μήπως πρόσφατα ξεκίνησες να παίρνεις ορμονικά χάπια ή αντικαταθλιπτικά; Τα χάπια είναι μια αιτία για τις αλλαγές στη λίμπιντο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν περνάς υπερβολικά πολύ αγχώδεις περιόδους, όπως μια αλλαγή στην υγεία σου ή στην σχέση σου ή όταν ξεκινάς μια νέα δουλειά.

Ωστόσο, αν η χαμηλή λίμπιντο συνεχίζεται και διαρκεί περισσότερο καιρό απ’ το “φυσιολογικό”, ίσως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Μπορεί να σου κάνει μια αλλαγή στην αγωγή για παράδειγμα, ή να σου δώσει τις συμβουλές του.

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Photo: unsplash/MR WONG

Τι σημαίνει το αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή; Τσέκαρε!

Προκαλεί άγχος στη σχέση

Εδώ υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις: Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία δημιουργεί άγχος στη σχέση ή μήπως τα προβλήματα στη σχέση οδηγούν σε χαμηλή ερωτική επιθυμία;

Αν όλα κυλούν ομαλά και δεν έχεις αμφιβολίες για την έλξη προς τον σύντροφό σου, τότε μπορεί να βιώνεις τη διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD). Αν συμβαίνει αυτό, τότε εσύ και ο σύντροφός σου θα πρέπει να δουλέψετε πάνω σε αυτό και να βρείτε λύσεις. Το πρώτο βήμα πάντα είναι η επικοινωνία.

Ίσως θέλετε ως ζευγάρι να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικούς ώστε να μιλήσετε πιο εύκολα και να βρείτε τη λύση.

Επηρεάζει την ποιότητα ζωής σου

Υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν και ζητούν το σεξ σχεδόν καθημερινά κι άλλες που δεν το ζητούν τόσο πολύ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι φυσιολογικές, καθώς η λίμπιντο του καθενός είναι διαφορετική.

Κι αν είσαι ικανοποιημένη με τα δικά σου επίπεδα, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό.

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Photo: Unsplash/Annie Spratt

Όταν, όμως, δεν νιώθεις ικανοποιημένη από την σεξουαλική σου ζωή κι αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σου γενικότερα, τότε ίσως θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου. Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική για τη συνολική σου υγεία και κάθε γυναίκα πρέπει έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Με άλλα λόγια, αν η έλλειψη επιθυμίας επηρεάζει την ευτυχία σου τότε το χρωστάς στον εαυτό σου να βρεις τη λύση.

Διαβάστε επίσης:

Το πρόβλημα που καταστρέφει την ερωτική σου ζωή και πρέπει να το λύσεις ASAP

Photo: Unsplash/Maddi Bazzocco