Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που όταν χωρίζουν κλείνουν για πάντα την πόρτα πίσω τους και προχωρούν κι εκείνοι που επιστρέφουν ξανά και ξανά στον πρώην. Ποιος είναι ο ψυχολογικός λόγος που επιστρέφεις στον πρώην;

Been there, done that… και γι΄αυτό δεν πρόκειται να σε κατηγορήσουμε για τίποτα, απλώς ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι ο ψυχολογικός λόγος που επιστρέφεις στον πρώην αλλά και που ο πρώην επιστρέφει σε σένα.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται, αλλά μερικές φορές δεν έχεις άλλη επιλογή. Ή έχεις και απλώς την αγνοείς; Οι άνθρωποι επιστρέφουν στους πρώην για πολλούς και διάφορους λόγους, γιατί είναι κάτι το οικείο, κάτι που γνωρίζουν με κλειστά μάτια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah και του Toronto ανακάλυψαν πως το 49% των ανθρώπων που χώρισαν δεν ήταν πολύ σίγουροι για αυτόν τον χωρισμό!

Και στην ίδια έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν γιατί θα έφευγαν ή θα έμεναν σε μια σχέση και οι λόγοι ήταν η αισιοδοξία, η συναισθηματική οικειότητα και ο φόβος του άγνωστου αν έφευγαν από μια σχέση. Το 60% δήλωσε ότι οι λόγοι για τους οποίους μένουν σε μια σχέση είναι η οικειότητα και η εξάρτηση που έχουν με τον σύντροφό τους και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιστρέφουν.

Παράλληλα, πολλά είναι τα ζευγάρια που θέλουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία ενώ άλλοι γυρνούν στον πρώην για να μην μείνουν μόνοι τους.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο ψυχολογικός λόγος που επιστρέφεις στον πρώην;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Tom Bruett όπως δήλωσε στο Bustle, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να γυρίσουν στον πρώην και όχι να πάνε σε κάτι άγνωστο.

Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα να γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους και προτιμούν έναν “διάολο που έχουν ήδη δοκιμάσει από έναν άγνωστο διάολο που τους τρομάζει”, αναφέρει ο ψυχολόγος. Ακόμη κι αν η σχέση δεν έληξε καλά, υπάρχει αυτή η οικειότητα και η άνεση που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι δεν θέλεις να είσαι μόνος σου, το οποίο φυσικά είναι  μεγάλο λάθος γιατί δεν σε οδηγεί πουθενά.

Υπάρχουν άνθρωποι που μονίμως “ανακυκλώνουν” τους συντρόφους τους και αυτό όχι επειδή δεν μπορούν να βρουν κάτι άλλο αλλά επειδή δεν θέλουν. Ξεχνούν γιατί έφυγαν από αυτόν τον άνθρωπο κι επιλέγουν να θυμούνται μόνο τα καλά και μόνο αυτά που τους βολεύουν.

Και κάπως έτσι μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο και δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν…

Κι αν είσαι έτοιμη να κάνεις το come back για ακόμη μια φορά, διάβασε αυτό:

Είσαι έτοιμη να γυρίσεις στον πρώην; Όσα πρέπει να προσέξεις!