Οι σχέσεις είναι κάτι δύσκολο, όπως ξέρουμε όλοι, αφού διατρέχεις τον κίνδυνο να πληγωθείς μετά από έναν χωρισμό ή μια απιστία. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η πιθανότητα της απόρριψης και τι μπορείς να κάνεις τότε;

Μπορεί να βρήκες το θάρρος να ζητήσεις τον αριθμό του μπαρίστα που σου αρέσει εδώ και μήνες ή ν’ ανοιχτείς σε κάποιον που έκρυβες τα συναισθήματα σου για εκείνον, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που σε απορρίψει; Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα των σχέσεων, αυτά πρέπει να κάνεις για να ξεπεράσεις μια απόρριψη και να ανακάμψεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πρόσεξε τον εαυτό σου

Κανείς δεν είναι τέλειος, και όλοι έχουν προβλήματα και ανασφάλειες, είτε για την εξωτερική τους εμφάνιση, είτε για το εισόδημα, τη δουλειά ή ακόμα και τον χαρακτήρα τους. Όταν σε απορρίπτει κάποιος το πρώτο που θα σκεφτείς είναι ότι φταίνε οι “ατέλειες” σου, όμως μην ξεχνάς ότι αυτές είναι που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και να είσαι μοναδικός. Συνεπώς, μην σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετός για κάποιον και δείξε αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όπως και όταν μετά από έναν χωρισμό χρειάζεται να στηριχτείς σε σένα και να ανακάμψεις, για να μη σε πάρει “από κάτω”, το ίδιο πρέπει να κάνεις και μετά από μια απόρριψη.

Η αυτοκριτική βοηθάει

 να κάνεις για να ξεπεράσεις μια απόρριψη

Υπάρχει κάτι που μπορείς να βελτιώσεις και εάν ναι τι είναι αυτό; Μπορείς να μάθεις πολλά μέσα από την αυτοκριτική και να βελτιωθείς, κάτι που όλοι μας πρέπει να κάνουμε μερικές φορές. Αλλά αν μπορείς να αγκαλιάσεις την αυτογνωσία τότε μπορείς να βελτιώσεις και τις πιθανότητες ότι την επόμενη φορά μπορεί να έχεις καλύτερα αποτελέσματα σε ο,τιδήποτε κι εάν κάνεις. Με την αυτοκριτική θα πρέπει να δίνεις βάση μόνο σε όσα χρειάζονται βελτίωση. Συνήθως, οι άνθρωποι τείνουν να επικεντρώνονται μόνο στα αρνητικά, και να καταλήγουν να υποτιμούν και να μην αγαπούν τον εαυτό τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να κάνεις αυτοκριτική, δείχνοντας σεβασμό στην προσωπικότητά σου.

Μην περιμένεις την επιβεβαίωση από άλλους

Πολλοί περιμένουν να πάρουν επιβεβαίωση από τρίτους για να νίωσουν καλά με τον εαυτό τους, κάτι που δεν είναι υγιές. Η κριτική των άλλων και η καλή αξιολόγηση, χάνεται μετά από μια απόρριψη που μπορεί να οδηγήσει σε μια λανθασμένη ιδέα για τον ίδιο σου τον εαυτό. Αντ’ αυτού, για να ανεβάσεις την αυτοπεποίθηση σου σκέψου τι προσφέρεις στους άλλους και την επίδραση που έχεις πάνω τους. Με λίγα λόγια δες καλύτερα τι θετικό προσφέρεις στη ζωή των άλλων γύρω σου, χωρίς να αποζητάς την αξιολόγησή τους.

Εάν μια απόρριψη σε έχει επηρεάσει αρκετά τότε ρώτησε τον εαυτό σου: Έχει αλλάξει στα αλήθεια το ποιος είμαι; Η απόρριψη αυτή λέει περισσότερα για μένα ή για τον άλλο; Τι με κάνει τον τέλειο σύντροφο για κάποιον, με βάση τις αρετές που ήδη έχω;

Όταν έχεις έλλειψη αυτοπεποίθησης, όλα τα ρίχνεις στον εαυτό σου, σε κάθε πιθανό λάθος σου, και σκέφτεσαι ότι η όποια απόρριψη σχετίζεται με κάτι που κάναμε ή δεν κάναμε σωστά. Η πραγματικότητα είναι ότι μια απόρριψη δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά απλά με το γεγονός ότι εσύ και ο άλλος πολύ απλά δεν ταιριάζετε.

Το πρόβλημα το έχει αυτός που απορρίπτει κάποιον, για προσωπικούς ή άλλους λόγους που μπορεί να μην εξηγούνται, όπως ότι τους θυμίζεις κάποιον ανεπιθύμητο ή ότι δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα έναν πρώην.

Είναι απολύτως λογικό, μετά από μια απόρριψη ή έναν χωρισμό, να χρειάζεσαι παραπάνω στήριγμα από την οικογένεια σου, την παρέα σου ή ακόμα και από έναν ειδικό. Απέβαλλε τις αρνητικές σκέψεις, αφού δεν βοηθάνε σε τίποτα, πέρα από το να σε κάνουν να νιώθεις χειρότερα με τον εαυτό σου και επικεντρώσου στα θετικά σου χαρακτηριστικά, αποκτώντας έτσι παραπάνω αυτοπεποίθηση! Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να προχωρήσεις και να έχεις πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον.

Δες κι αυτό:

Κεφάλαιο χωρισμός: Όσα πρέπει να σκεφτείς πριν πέσεις στα πατώματα

Photos:Jovo Jovanovic/Stocksy