Μήπως άρχισες κι εσύ να σοβαρεύεις στην προσωπική σου ζωή; Μήπως βρήκες κάποιον με τον οποίο θες η σχέση σας να διαρκέσει και να είναι διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες;

Δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία βρίσκεσαι, όταν βρίσκεις αυτόν τον ένα που θα σε κάνει να σοβαρευτείς. Αν ήρθε η ώρα και για σένα να κάνεις την πρώτη σοβαρή σχέση σου, σίγουρα οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν πολύ χρήσιμες για να μην πέσεις στις συχνές παγίδες.

Η πρώτη σοβαρή σχέση κάποιου είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει και την συμπεριφορά του στις μετέπειτα ερωτικές του σχέσεις. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η πλειοψηφία των ανθρώπων βρίσκει σύντροφο για σοβαρή σχέση μετά την ενηλικίωση ή ακόμα και μετά τα φοιτητικά χρόνια. Φυσικά, δεν παίζει ρόλο η ηλικία, αφού το σημαντικό είναι έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τι ζητάς από τον άνθρωπο με τον οποίο είσαι μαζί.

πρώτη σοβαρή σχέση

Τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις να διαρκέσει η πρώτη σου σοβαρή σχέση;

Ειλικρίνεια

Αν είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου και δεν του κρύβεις πράγματα για εσένα, για τα γούστα ή ακόμα και τις σκέψεις σου, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Δεν χρειάζεται να κρύψεις τίποτα από τον άλλο, αφού σημασία έχει να του αρέσεις και να είναι μαζί σου για αυτό που είσαι εσύ κι όχι για αυτό που θα ήθελε να είσαι. Οφείλεις να υποστηρίξεις τις επιλογές που έχεις κάνει στη ζωή σου, είτε είναι καλές είτε όχι και να μην ντρέπεσαι για αυτές. Άλλωστε, τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Ειδικά αν είναι η πρώτη σου σχέση γενικά, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου και να μην ντρέπεσαι για αυτόn. Να θυμάσαι πως το ψέμα μόνο αρνητικά μπορεί να φέρει στη σχέση σου, όχι να την εξελίξει.

Υποχώρηση

Πρέπει να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος σου σε μία σχέση και γι’ αυτό δεν έχεις το πάνω χέρι σε όλα. Όταν ειδικά ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα και ωράριο δουλειάς, θα πρέπει να γίνονται μερικές μικρές υποχωρήσεις και από τους δύο. Θα υπάρξουν θέματα για τα οποία θα διαφωνήσετε, άλλα μικρής κι άλλα μεγαλύτερης αξίας. Συνήθως αφορούν πιο χαζά θέματα, όπως το ποια ταινία θα δείτε, ποιος θα πλύνει τα πιάτα, τι ώρα θα βγείτε… Για να είστε και οι δύο χαρούμενοι και ικανοποιημένοι πρέπει να κάνετε αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Χρόνος

Όταν είσαι με κάποιον, όπου και οι δυο σας είστε ενήλικες και έχετε ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα με τη δουλειά, τις σπουδές ή και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, καλό είναι να φτιάχνετε από κοινού ένα πρόγραμμα. Έτσι, θα βρίσκετε πιο εύκολα χρόνο ο ένας για τον άλλο και δε θα πέσετε στην παγίδα να πιεστείτε για να βγείτε για έναν καφέ.

Αλλαγές στη ζωή σου

Αφού επέλεξες να είσαι σε μια σοβαρή σχέση, πρέπει να καταλάβεις ότι κάποια πράγματα στη ζωή σου θα αλλάξουν. Πλέον, είσαι με κάποιον στον οποίο οφείλεις να λες τι συμβαίνει στη ζωή σου και να μοιράζεσαι μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Επίσης, καμία σχέση δεν παραμένει ίδια για πάντα. Επομένως, δεν οφείλεις μόνο εσύ να αλλάξεις κάποιες συνήθειές σου, αλλά και να ανανεώνεις συχνά τη σχέση σας. Αν νιώθεις ότι η σχέση σου αρχίζει και ρουτινιάζει ή βλέπεις ότι δεν κάνετε πολλά πράγματα μαζί, ετοιμάσου για αλλαγές. Κανόνισε ένα ταξίδι για τους δυο σας, ακόμα και μια μικρή εκδρομή, ξεκινήστε μαζί ένα χόμπι και βρείτε νέες συνήθειες. Μην αφήσεις, όμως, τη σχέση σου να μείνει στάσιμη για πολύ καιρό.

Συγκατοίκηση

πρώτη σοβαρή σχέση

Αυτό είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα λάθη που κάνει ένα ζευγάρι. Τα νέα ζευγάρια νομίζουν ότι με τη συγκατοίκηση θα περνάνε καλύτερα και θα έχουν περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλο. Λάθος! Το να ζείτε μέσα στο ίδιο σπίτι, δε σημαίνει ότι είναι καλό. Όταν αποφασίσεις να συζήσεις, πρέπει να έχουν περάσει αρκετά χρόνια σχέσης και να γνωρίζεις καλά τον άλλο. Επίσης, ο καθένας χρειάζεται να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο και χρόνο για να αφιερώσει στον εαυτό του, αλλά και στους γονείς ή τους φίλους του. Επειδή ζείτε μαζί, δε σημαίνει πως θα είστε όλη μέρα μαζί. Ο καθένας έχει το δικό του πρόγραμμα και το ότι μένετε στο ίδιο σπίτι δεν τον υποχρεώνει να το χαλάσει. Άσε που τα περισσότερα ζευγάρια που μένουν μαζί νωρίς, βαριούνται να βγουν έξω και καταλήγουν να μένουν κάθε φορά μέσα στο σπίτι, όπου εκεί είναι και ο μόνος χώρος που βρίσκονται.

Αν, όμως, τελικά αποφασίσετε να μείνετε μαζί, καλό θα ήταν να βάλετε κάποιους όρους. Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να δίνετε χώρο ο ένας στον άλλο, να μην περιορίσετε τις συναντήσεις με τους φίλους σας, αλλά και φυσικά να μοιράσετε τις δουλειές τους σπιτιού για να μην σας γίνουν εφιάλτης.

Μη σε τρομάζει, αν τώρα κάνεις την πρώτη σοβαρή σχέση σου. Δεν είναι όλα τόσα δύσκολα, όσο μπορεί μερικοί να σου λένε. Αν υπάρχει θέληση και αμοιβαίο ενδιαφέρον, όλα θα γίνουν με τον καιρό, αρκεί να μην βιάζεσαι να κάνεις πράγματα πιο νωρίς απ’ ό,τι πρέπει. Απόλαυσε τη σχέση που έχεις, γιατί ακόμα κι αν τελειώσει κάποια στιγμή, θα έχεις αποκτήσει εμπειρίες και συναισθήματα που δεν περίμενες.

Διάβασε ακόμα:

“Πόσο διαρκεί μια σχέση;” Οι επιστήμονες έφτιαξαν το τεστ που έγινε viral

Photo: pixabay.com