Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι ο ηθοποιός που είτε τον βάλεις να υποδυθεί τον “μαμάκια”, είτε τον “προκαλέσεις” να υποδυθεί τον Αλέξη Τσίπρα, δεν σε απογοητεύει ποτέ. Η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μπουρδούμη στο iPop.gr.

Οι συστάσεις είναι περιττές καθώς η πορεία του τον έχει κάνει αναγνωρίσιμο και όλοι γνωρίζουμε το πόσο έχει εργαστεί και το πόσο καλά τα έχει καταφέρει. Η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μπουρδούμη στο iPop.gr ήταν εφ’ όλης της ύλης, για το έργο που κάνει πρεμιέρα το Καλοκαίρι, το “Σόι” που τελείωσε και την ταινία του Κώστα Γαβρά που έρχεται!

Το Καλοκαίρι πάμε… Επίδαυρο και συγκεκριμένα στις 9 -10 Αυγούστου το έργο “Προμηθέας Δεσμώτης” κάνει πρεμιέρα και πρόκειται για μια παράσταση που θα ανοίξει συζητήσεις, θα σε προβληματίσει, θα σε βάλει να σκεφτείς. Σε αυτό θα δούμε ιδιαίτερες προσωπικότητες και φυσικά τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη.

 1. Ο “Προμηθέας Δεσμώτης”. Πώς θα τοποθετούσατε την αλληγορία στο σήμερα;
 2. Είναι κάτι διαχρονικό σαν θέμα και θεματική, ο Προμηθέας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που αυτό που φέρνει στο προσκήνιο, είτε στη ζωή είτε στο θέατρο, είναι η γνώση. Φέρει το θάρρος της γνώμης, την επαναστατικότητα, είναι ουσιαστικά ο πρώτος επαναστάτης που γνωρίζουμε μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Άλλοι τον έχουν παρομοιάσει ως έναν προγενέστερο Ιησού, ένα προφήτη αλλά αυτό που κάνει και είναι το πολύ ιδιαίτερο για αυτήν την περίοδο είναι ότι λέει στον άνθρωπο ότι δεν πρέπει να φοβάται, ότι δεν έχει ανάγκη καμία ανώτερη δύναμη για να τον βοηθήσει. Μπορεί να τα καταφέρει, να επιβιώσει και αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα μέσα από τον αγώνα που δίνει ο Προμηθέας, ο οποίος είναι δεμένος στον βράχο. Στην παράσταση δεν είναι απλά δεμένος και η Kathryn Hunter θα εκπλήξει με την ερμηνεία της καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ο Σταύρος Τσακίρης τοποθετεί τον Προμηθέα σε έναν ιδιαίτερο χώρο, διαφορετικό από αυτό που φανταζόμαστε ως έναν απλό βράχο.συνέντευξη του Αλέξανδρου Μπουρδούμη
 3. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και ένα πρότυπο του σήμερα ο Προμηθέας;
 4. Ο Προμηθέας είναι πρότυπο και δεν έχει να κάνει απλά με το ότι αντιστέκεται στον Δία, είναι πρότυπο σε αυτό που ζούμε τώρα, σε έναν οικονομικό πόλεμο στον οποίο εμείς καθόμαστε στην άκρη, αμέτοχοι. Ο Προμηθέας δίνει τη φωτιά στον άνθρωπο και τη φωτιά ο καθένας τη μεταφράζει διαφορετικά. Δίνει το φως, την ελπίδα και είναι ένα από τα κείμενα μαζί με την “Ορέστεια”, που αν δεν είχαμε άλλο κείμενο από την αρχαία ελληνική γραμματεία θα μας έδινε μια πολύ καλή εικόνα για το πώς σκεφτόταν ο άνθρωπος του τότε αλλά και το πόσο μπροστά είναι. Το έργο είναι στατικό αλλά στη δική μας παράσταση δεν θα είναι τόσο στατικό.
 5. Ο δικός σας ρόλος στην παράσταση;
 6. Εγώ θα υποδυθώ το Κράτος. Είναι ένας καινούργιος θεός που γεννιέται, που εκμεταλλεύεται την αλλαγή Κυβέρνησης. Οι θεοί κερδίζουν τους Τιτάνες, κάποιοι άλλοι κυβερνούσαν πριν και κάτι νέο έρχεται. Είναι αυτό το νέο που έρχεται, προσωποποιεί το κράτος και το κράτος συνήθως δεν έχει συνέχεια και συνέπεια κι έτσι αρπάζει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση. Με χιούμορ, εκρηκτικότητα και αλαζονεία, τον προσεγγίζουμε όσο πιο μοντέρνα με την καλή έννοια, καθόλου με αρχαιοπρεπή εμφάνιση. Παρά ταύτα εμφανίζεται και σε άλλες σκηνές του έργου, σαν ένα ον που δεν αφήνει ήσυχο τον Προμηθέα, είναι αυτός που έχει στείλει ο Δίας για να δει αν θα τα καταφέρει ο Προμηθέας, τον παρακολουθεί, εμπλέκεται, σαν ένας κατάσκοπος, όπως είναι το κράτος που μας κατασκοπεύει πολλές φορές.
 7. Στην παράσταση παίζουν και νέοι ηθοποιοί. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνεται το βήμα και σε νέους ηθοποιούς;
 8. Υπάρχουν νεότεροι ηθοποιοί, τα τρία παιδιά, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Αντιγόνη Φρυδά και Κώστας Νικούλι που έχουν δείξει και αυτοί με τη δική τους πορεία το τι προσφέρουν. Είναι σημαντικό γιατί και στην παράσταση υπάρχει μια μεγάλη διαφορά γενεών. Είναι για παράδειγμα ο Νικήτας Τσακίρογλου με τον οποίο είχα την τύχη να παίζω μαζί του τον Χειμώνα και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας κι έρχονται όλες οι νεότερες γενιές και απαρτίζεται ένα πολύ ωραίο μωσαϊκό. Το ορόσημο στην παράσταση είναι η Kathryn Hunter, όχι μόνο επειδή ερμηνεύει τον Προμηθέα, αλλά γιατί φέρνει στο προσκήνιο μια μοναδικότητα που έχει και σαν ηθοποιός και σαν προσωπικότητα και θα δούμε κάτι ιδιαίτερο από εκείνη. Όσον αφορά τους νέους, είναι ζητούμενο να υπάρχει ανανέωση ειδικά στο αρχαίο δράμα, όπου βλέπαμε ξανά τους ίδιους και τους ίδιους.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ /ΑΙΣΧΥΛΟΣ 9-10 Αυγ. στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου,σκην.Στ.Τσακίρης Ετοιμαζόμαστε!!! Ο Σταύρος Τσακίρης είδε στο πρόσωπο της την ερμηνευτική δεινότητα της Kathryn Hunter (Κάθρυν Χάντερ) τον ιδανικό Προμηθέα και η διεθνούς φήμης ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, αποδέχτηκε με θέρμη την πρόσκλησή του να ενσαρκώσει τον ομώνυμο ρόλο. Η βραβευμένη με Olivier Award, ως καλύτερη ηθοποιός, Κάθρυν Χάντερ θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο “Ίσως η αρχαιότερη τραγωδία. Ίσως το πιο φωτισμένο κείμενο όλων των εποχών. Ίσως το πιο κρυπτικό κείμενο του κόσμου. Ίσως το πιο βλάσφημο που γράφτηκε ποτέ. Ίσως το πιο ευσπλαχνικό κείμενο γι’ αυτό το ον που σπαράζει ανάμεσα στο πολύ φως του σύμπαντος και το βαθύ σκοτάδι που προσπαθούν να του επιβάλουν στο μυαλό. Μέγας τυραννισμένος ο Άνθρωπος και νυν και αεί. Αναρωτιέσαι αν η ζωή που βιώνουμε είναι μια τιμωρία που ακολούθησε το προπατορικό αμάρτημα ή μια επιλογή του ανθρώπου να ορίσει ο ίδιος τη γήινη μοίρα του. Η φωτιά που έκλεψε ο Προμηθέας είναι το φως που συνεχίζει να καίει.”

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandros Bourdoumis (@abourdoumis) στις

 9. Ο κόσμος επιλέγει να δει και το δράμα, τις πιο “βαριές” παραστάσεις, εκτός από την κωμωδία. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
 10. Νομίζω ότι το διαπίστωσα και εγώ φέτος ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει μια ωραία ιστορία, καλά ειπωμένη. Τώρα, αν υπάρχει μια ωραία ιστορία και δραματική και πολύ έντονα φορτισμένη, αν τον αγγίζει και του γεννά και άλλα πράγματα, αυτό είναι το ζητούμενο. Αν γνωρίζαμε την επιτυχημένη συνταγή για να μπορέσουμε κάθε χρόνο να κάνουμε επιτυχημένες παραστάσεις, θα το κάναμε. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, όπως το πώς παίζεται, πώς σκηνοθετείται, αλλά σίγουρα το δράμα δίνει στον θεατή μια άλλη ευκαιρία, ανοίγει κουβέντα, συζήτηση. Είναι αφορμή για να δούμε εμείς προσωπικά πράγματα μέσα από το έργο.
 11. Αναφορικά με το “Σόι σου” πού αποδίδετε την τόσο μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια;
 12. Η επιτυχία έγκειται στο καλό κλίμα, τη “μαγιά” των ηθοποιών που δέσαμε μεταξύ μας και όποιος σκηνοθέτης κι αν ήρθε το κατάλαβε αυτό και ήταν μαζί μας. Παίζουν κι άλλα ρόλο, όπως τα σενάρια, το κανάλι που στήριξε τη σειρά και χωρίς να το περιμένουμε ήμασταν 5 χρόνια με αυτήν την παρέα και ο κόσμος κάτι διακρίνει. Βλέπουμε κάτι και δεν χρειάζεται να το αποκωδικοποιήσουμε πάντα, κάτι συμβαίνει στη ζωή μας. Η τηλεόραση έχει κάποιους στόχους και μέσα σε αυτούς είναι η ελαφριά ματιά σε μια κουραστική ημέρα, η συγκέντρωση της οικογένειας και αυτό κατάφερε το “Σόι”.
 13. Πώς νιώθετε που κλείνει αυτός ο κύκλος;
 14. Υπάρχει μια μικρή θλίψη, αλλά έτσι έχουμε μάθει να αποχαιρετάμε τους ήρωες μας, τους συνεργάτες μας και να λέμε “καλή αντάμωση”.

   

  Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

   

  #tosoisou #tvcouples

  Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Σόι Σου Official Page (@tosoisou) στις

 15. Αναφορικά με τον δικό σας ρόλο στο “Σόι”, θεωρείτε πως “κουμπώνει” ο ρόλος με τον δικό σας χαρακτήρα;
 16. Όχι και αυτό είχε το ενδιαφέρον του. Δεν υπάρχουν κόντρα ρόλοι, υπάρχουν οι ρόλοι και οι συνθήκες. Και ο ηθοποιός καλείται να παίξει τις συνθήκες, τα χαρακτηριστικά του ήρωα και βάζει το δικό του ταλέντο, τη δική του φαντασία για να το ερμηνεύσει.
 17. Αναφορικά με την ταινία του Κώστα Γαβρά, πείτε μας μερικά λόγια για τη συμμετοχή σας σε αυτό το έργο.
 18. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που είμαι κομμάτι αυτής της ταινίας του κ. Γαβρά. Είναι ένα απίστευτο όνειρο που πραγματοποιήθηκε για όλους μας που βρεθήκαμε στα κινηματογραφικά παλτό του κ. Γαβρά. Που δεν είναι ένας απλός σκηνοθέτης, είναι ένας οραματιστής, είναι ένας τεράστιος καλλιτέχνης παγκόσμιας εμβέλειας. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ και ελπίζουμε να έχει την ανταπόκριση του κόσμου. Αν και θεωρώ πως πολύς κόσμος θα θέλει να δει πώς ο κ. Γαβράς αποτύπωσε αυτό το θρίλερ που ζήσαμε όλοι.συνέντευξη του Αλέξανδρου Μπουρδούμη
 19. Για τον ρόλο σας ως Αλέξης Τσίπρας;
 20. Είναι μια πρόκληση! Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα αλλά με την καθοδήγηση του κ. Γαβρά δεν είχα να φοβηθώ τίποτα, αφέθηκα στα χέρια του και ανυπομονώ για το αποτέλεσμα.