Τον τραυλισμό τον ελέγχεις δεν σε ελέγχει

LIKE US ON FACEBOOK

Ποια είναι η πρώτη σου σκέψη όταν ακούς ότι ένα άτομο έχει τραυλισμό; Μάλλον θεωρείς πως ο τραυλισμός είναι πρόβλημα. Τον τραυλισμό τον ελέγχεις δεν σε ελέγχει και γι’ αυτό πρέπει να βρεις τον τρόπο τόσο να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Είναι λογικό όταν μιλάς μ’ ένα άτομο που τραυλίζει να μην γνωρίζεις πως να το διαχειριστείς, να αγχώνεσαι και εν αγνοία σου να μην τον βοηθάς αλλά να μετατρέπεσαι σε «κακός» συνομιλητής. Κι αν εσύ είσαι το άτομο που τραυλίζει τότε γνωρίζεις πολύ καλά το συναίσθημα αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως τον τραυλισμό τον ελέγχεις δεν σε ελέγχει! Μπορείς να κάνεις την καθημερινότητα και τη ζωή σου πιο εύκολη και όχι να αποφεύγεις την επικοινωνία με την πρώτη δυσκολία.

Κι αν αυτό σου φαίνεται ακατόρθωτο, ένας απ’ τους διοργανωτές του McGuire Programme, ο Σταμάτης Καρδασιλάρης, μιλά στο iPop.gr για τον τραυλισμό, σου υπενθυμίζει πως δεν είσαι μόνος και σου εξηγεί πώς το πρόγραμμα μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει τη ζωή.

 1. Ο τραυλισμός είναι κληρονομικός ή οφείλεται και σε ψυχογενείς παράγοντες;
 2. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο τραυλισμός έχει άμεση σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες, με οργανικούς και περιβαλλοντικούς. Οι οργανικοί αφορούν την κληρονομικότητα και συνήθως ο τραυλισμός επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια απ’ τα κορίτσια. Επίσης, έχει να κάνει και με τον κινητικό συντονισμό καθώς και με τη διαχείριση της αναπνοής. Tα πρόσωπα που τραυλίζουν νιώθουν περισσότερο άγχος σε σχέση με την ομιλία τους, κάτι που επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή ομιλίας, σχέσεων αλλά και σε κακή ψυχολογική διάθεση. Υπάρχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις δεξιότητες του ατόμου και πως η οικογένεια μπορεί να διαχειριστεί μια στάση απέναντι στον τραυλισμό. Επειδή απευθυνόμαστε περισσότερο σε ενήλικες επηρεάζει πολύ και ο ρυθμός της καθημερινότητας και η διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων.
 3. Πώς νιώθει κάποιος που τραυλίζει και πώς το βιώνει στην καθημερινή του επικοινωνία;
 4. Το άτομο αποφεύγει να επικοινωνήσει και αυτό διαμορφώνει έναν χαρακτήρα πολύ διαφορετικό απ’ τους άλλους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα αρνητικό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τραυλισμός δεν είναι πρόβλημα αλλά μια ιδιαιτερότητα. Ο φόβος της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας για ένα άτομο που τραυλίζει είναι καθημερινή πρόκληση διότι θέλει να εκφραστεί αλλά το άγχος του τον κυριεύει και δυσκολεύει την κάθε του στιγμή.
 5. Ο συνομιλητής με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο που τραυλίζει; Υπάρχουν «κακοί» συνομιλητές;
 6. Ο κάθε συνομιλητής ενδεχομένως να μην μπορεί να καταλάβει το τι πρέπει να κάνει τη στιγμή που το πρόσωπο τραυλίζει, κολλάει. Αυξάνει το άγχος και δυσχεραίνει την επικοινωνία. Στην καθημερινότητα μας έχουμε αρκετούς «καλούς» αλλά και «κακούς» συνομιλητές. Ένα πρόσωπο μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τη στάση που κρατά αλλά το άτομο που τραυλίζει το αντιλαμβάνεται πολύ έντονα και αυτό επηρεάζει τα δευτερογενή συμπτώματα, όπως είναι οι εκφράσεις στο πρόσωπό, κινήσεις κλπ. Έτσι, λοιπόν, «κακός» συνομιλητής θεωρείται αυτός που θα γελάσει, θα κάνει γκριμάτσες, θα αγχωθεί και θα φύγει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ο καλός συνομιλητής ο οποίος είναι εκείνος που θα δώσει χρόνο στο πρόσωπο που τραυλίζει να εκφράσει αυτό που σκέφτεται χωρίς να το διακόψει αλλά να τον αφήσει να το πει με την ησυχία του. Το σημαντικότερο πράγμα που έχω μάθει απ’ την εμπειρία μου είναι ότι ο συνομιλητής πρέπει να τον αφήσει, να μην «πεταχτεί» για να πει αυτό που θεωρητικά πιστεύει ότι σκέφτεται ο άνθρωπος που τραυλίζει, να τον κοιτάει στα μάτια και να μην τον κάνει να νιώθει άσχημα.
 7. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος τον τραυλισμό;
 8. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία αλλά προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να μεταδώσουμε μια καινούργια τεχνική ομιλίας η οποία βοηθάει να ελέγξουμε τον τραυλισμό και να μιλάει ο άνθρωπος πιο εύγλωττα. Ένας άνθρωπος που τραυλίζει δεν θα σταματήσει ποτέ να τραυλίζει, απλώς θα μπορεί να το ελέγξει και να μην φαίνεται τόσο πολύ προς τα έξω.
 9. Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα γίνει στην Αθήνα το πρώτο course του the McGuire Programme. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα…
 10. Το πρόγραμμα σε σχέση με άλλες θεραπείες είναι το μοναδικό στον κόσμο που διδάσκεται εξ ολοκλήρου από ανθρώπους που τραυλίζουν σε ανθρώπους που τραυλίζουν, προωθώντας την ιδέα πως οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να δουλέψουν κάτι είναι αυτοί που έχουν δουλέψει προσωπικά μέσα απ’ τις δυσκολίες και προκλήσεις. Έτσι μαθαίνεις κι εσύ απ’ τις εμπειρίες που ακούς από τους άλλους. Προπονητές, εκπαιδευτές και υπεύθυνοι του προγράμματος ξεκίνησαν όλοι ως σπουδαστές από το πρόγραμμα, έχουν εμπειρία, γνωρίζουν τι αισθάνεσαι και τι να κάνουν για να αποκτήσει ένας άνθρωπος έλεγχο στην ομιλία του.

  Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 20 με 25 χρόνια από την Αμερική και δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

   

 1. Πώς βοηθάει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ένα άτομο που τραυλίζει;
 2. Παλεύουμε να ελέγξουμε και τη συναισθηματική πλευρά του τραυλισμού. Παραλληλίζουμε τον τραυλισμό μ’ ένα παγόβουνο. Το παγόβουνο έχει το μικρό κομμάτι όπου φαίνεται και αυτό είναι αυτά που ονομάζουμε τα εμφανή συμπτώματα, όπως είναι το «πάγωμα», κόλλημα στις λέξεις, παραμόρφωση στο πρόσωπο και αποφυγή της ομιλίας και το μεγάλο κομμάτι απ’ το παγόβουνο που δεν φαίνεται είναι ο φόβος, η ντροπή, η ενοχή και το μεγαλύτερο λάθος να φοβάται το άτομο να μιλήσει και να μισεί τον εαυτό του για αυτό. Σ’ όλα αυτά τα κομμάτια βασίζεται το πρόγραμμα. Είναι και η τεχνική αυτή καθ’αυτή αλλά και το ψυχολογικό κομμάτι.  Γι’ αυτό και το πρόγραμμα προσφέρει ένα μεγάλο δίκτυο υποστήριξης, που υπάρχει συνεχή παρακολούθηση από τους coaches που θα έχει ο καθένας από τη στιγμή που θα φύγει από το πρόγραμμα.Το πρόγραμμα θα είναι στα αγγλικά σε ηλικίες από τα 12 και άνω. Για τους εφήβους είναι υποχρεωτική η παρουσία του ενός γονέα ενώ αυτός που θα συμμετάσχει θα πρέπει να είναι σίγουρος για αυτό που θα κάνει. Ως πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό και κουραστικό αλλά για να φτάσεις σ’ ένα στάδιο να μπορείς να ελέγξεις την ομιλία σου θα πρέπει να εργαστείς υπερβολικά. Το αποτέλεσμα, όμως, ανταμείβει γιατί αλλάζει η ψυχολογία του ατόμου.

  Το σημαντικότερο είναι ότι έχεις ανθρώπους που ξέρουν πως νιώθεις και ακούς και τα δικά τους βιώματα. Παίρνεις και δύναμη, βλέπεις πως αντιμετωπίζει και ο άλλος διάφορες καταστάσεις. Θέλει θέληση και πρέπει να καταλάβεις ότι ο τραυλισμός δεν είναι πρόβλημα.Όταν τελειώνει το πρόγραμμα εργαζόμαστε με τους γονείς και τους φίλους με στόχο να ενημερωθούν για το πως μπορούν να βοηθήσουν και πώς θα τον υποστηρίξουν. Την τεχνική μας θα τη μεταφέρουμε και στην κοινωνία, δηλαδή θα βγούμε έξω στα μαγαζιά για να κάνουμε practise την τεχνική. Και αυτό για να καταλάβει ο νέος πως γίνεται η χρήση της τεχνικής όχι στον προστατευμένο χώρο που είμαστε όλοι μεταξύ μας αλλά έξω στην κοινωνία. Μάλιστα, το McGuire Programme υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Αγγλίας και θα υπάρχουν και υποτροφίες .

 3. Ένα μήνυμα σε αυτούς που τραυλίζουν;
 4. Τον τραυλισμό τον ελέγχεις δεν σε ελέγχει. Πρέπει να δεχτείς ότι υπάρχει λύση ούτε κάποιο μαγικό χάπι αλλά και πρέπει να βοηθήσεις τον εαυτό σου και να το παλέψεις.

Το πρώτο ελληνικό course θα γίνει 2-5 Μαΐου 2018 στην Αθήνα!

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον  Matt Wilton. Phone/WhatsApp/ Viber

UK: +447838172768

Skype: wwilts

Email: [email protected]

Και στην σελίδα μας στο Facebook @TheMcGuireProgrammeGR

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved