Το Uma είναι η νέα πρόταση που θ’ αλλάξει τον τρόπο που τρως

LIKE US ON FACEBOOK

Το Uma άνοιξε τις πόρτες του και σε περιμένει για μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Θα φας, θα πιεις, θα γελάσεις και θα φύγεις λίγο καλύτερος άνθρωπος αφού θα έχεις ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που δεν βασίζεται μόνο στο φαγητό!

Ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός αποφάσισε μαζί με την σύζυγό του Σίσσυ, η οποία είναι pastry chef, να μετατρέψουν το σπίτι τους σε εστιατόριο και να φιλοξενούν άτομα που αναζητούν μια εμπειρία διαμορφωμένη αποκλειστικά για εκείνους. Ναι, το Uma στη Θεσσαλονίκη είναι η νέα πρόταση που θ’ αλλάξει τον τρόπο που τρως!

Μια δωδεκαθέσια τραπεζαρία περιμένει εσένα και την παρέα σου για ένα δείπνο από εκείνα που θα θυμάσαι όσος καιρός κι αν περάσει. Το μενού το επιλέγεις ο ίδιος, με βάση φυσικά τις προτάσεις του Ανδρέα Κλαυδιανού, ο οποίος μετρά 20 χρόνια μαγειρικής εμπειρίας.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Γιατί να πας στο Uma στη Θεσσαλονίκη και τι διαφορετικό θα σου δώσει; Ο Ανδρέας Κλαυδιανός δίνει απαντήσεις στις απορίες σου στο iPop.gr.

  1. Μετατρέψατε το σπίτι σας σ’ έναν χώρο εστίασης. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;
  2. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε σε πρώτη φάση απ’ την ανάγκη μου να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και σε δεύτερη φάση απ’ το ότι ήθελα να κάνω μια δική μου επιχείρηση πολύ διαφορετική. Στην αρχή ξεκινήσαμε μ’ έναν χώρο με τραπέζια σαν ένα “μίνι εστιατόριο”, αλλά τελικά καταλήξαμε στο ότι δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από κάποια projects που έχουν τρέξει κατά καιρούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη κι αποφασίσαμε τελικά να φτιάξουμε μια και μοναδική τραπεζαρία, σαν να φιλοξενούμε πραγματικά κόσμο στο σπίτι μας.
  1. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ιδέα σας με την τάση των supper clubs που έχουμε δει σε Ελλάδα και εξωτερικό;
  2. Θέλω να κρατάω τον πήχη πολύ χαμηλά… Προτιμώ να λέω πως κάνουμε μια φιλοξενία στον χώρο μας, επαγγελματικής μορφής, κι αυτό προσφέρει οικειότητα στους καλεσμένους μας. Όσο ανεβάζουμε το επίπεδο, δημιουργούμε αυτές τις πολύ όμορφες εικόνες που έχουμε συνηθίσει να μας έρχονται απ’ την Ευρώπη στο πιάτο μας μέσω Instagram και Facebook και προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την τάση πιο οικεία προς τους Έλληνες. Θέλουμε να έρχεται ο καλεσμένος και να χαλαρώνει στον χώρο μας, έρχεται κόσμος και κάθεται 4-5 ώρες! Στο τέλος έρχονται και μας αγκαλιάζουν κι αυτό είναι ακριβώς που φανταζόμασταν και θέλαμε.
  1. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως εάν έρθω στο Uma θα νιώσω περισσότερο σαν να είμαι καλεσμένος σ’ ένα σπίτι παρά σαν πελάτης σ’ ένα εστιατόριο;
  2. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ξεκινάει πιο εστιατορικά “κάνω μια κράτηση, διαλέγω ένα μενού”, μέσα απ’ αυτά που στέλνω εγώ στον πελάτη και κατόπιν συμφωνίας με βάση τις προτιμήσεις του για το τι θέλει να περιλαμβάνει το μενού. Εάν ο πελάτης δεν προτείνει κάτι συγκεκριμένο, φτιάχνουμε κάποια μενού, συνήθως έχω γύρω στα 20 έτοιμα μενού, τα οποία αλλάζουν με βάση την εποχικότητα. Αφού φτιάξω τα μενού, θα τα στείλω στους καλεσμένους, θα τα διαβάσουν και μπορούν να μου πουν εάν θέλουν να προσθέσουμε σ’ ένα μενού κάποιο στοιχείο από κάποιο άλλο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία, ουσιαστικά ο πελάτης διαμορφώνει το μενού με βάση τις δικές μου προτάσεις.
  1. Ποια είναι η αλληλεπίδραση με τους καλεσμένους σας κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας;
  2. Το πιο σημαντικό είναι ότι απ’ τη στιγμή που κλείνει η πόρτα, ο καλεσμένος αισθάνεται ασφάλεια και διαμορφώνει τη βραδιά όπως επιθυμεί. Μπορεί, για παράδειγμα, να ζητήσει εάν θέλει playlist ή ζωντανή μουσική. Όταν τους καλωσορίζουμε, τους προσφέρουμε ένα jamon, βάζουμε ένα prosecco ή σαμπάνια, ανάλογα με την εποχή. Στη συνέχεια, κάθονται να δειπνήσουν και στο τραπέζι βρίσκουν κι ένα boxάκι που έχει μέσα την γευστική έκπληξή μου γι’ αυτούς! Σερβίρουμε τα πιάτα (πρώτο, δεύτερο, τρίτο πιάτο κλπ) ή τους φτιάχνουμε τις πιατέλες στο κέντρο του τραπεζιού, εάν είναι παρέα και θέλει να μοιραστεί το φαγητό. Χαλαρώνουν, τρώνε, πίνουν… Οι περισσότεροι κάθονται 4-5 ώρες!
  1. Έρχονται μόνο παρέες ή και ξεχωριστά άτομα;
  2. Τον Μάιο θα διοργανώσουμε το πρώτο μας reverse δείπνο, όπως θέλουμε να το ονομάσουμε, το οποίο θα λάβει χώρα στον εξωτερικό μας χώρο, τον οποίο διαμορφώνουμε τώρα. Θα δημιουργήσω ένα σετ μενού, με συγκεκριμένες επιλογές κρασιού δικές μου, θα το αναρτήσω στο Ίντερνετ έτσι ώστε να κάνουν κράτηση όποιοι προλάβουν τις θέσεις. Θα καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Στην αρχή θα ξεκινήσει με αμηχανία, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα γίνουν όλοι μια όμορφη παρέα! Στόχος μου είναι μια φορά την εβδομάδα να διοργανώνω ένα δείπνο με διαφορετικούς καλεσμένους.
  3. Για ποιο άτομο απολαμβάνετε περισσότερο να μαγειρεύετε;
  4. Συνήθως μαγειρεύω πολύ καλά όταν θέλω ν’ αδειάσω το ψυγείο! Καλώ φίλους μου, βάζουμε κρασί και τρώμε και πίνουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η αγαπημένη μου μαγειρική, χωρίς πρόγραμμα, μ’ ό,τι υλικά έχω και νιώθω ότι αυτό είναι το πιο δημιουργικό.
  1. Η μαγειρική έχει γίνει της μόδας;
  2. Η μαγειρική είναι το απόλυτο της μόδας και βλέπουμε ότι πρώτα προβάλλονται οι μάγειρες και μετά η μαγειρική. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ξεκίνησε απ’ τις ΗΠΑ. Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι απόλυτα κακό, αντιθέτως λέω μπράβο σ’ όσους κατάφεραν να βγουν στην τηλεόραση και να δείξουν αυτό που κάνουν, είτε είναι καλό είτε κακό. Το θέμα είναι ότι ο κλάδος της μαγειρικής βγήκε απ’ το υπόγειο μιας κουζίνας και σ΄αυτό βοήθησαν τα media και οι εκπομπές μαγειρικής.
  3. Έχετε δει reality μαγειρικής, τύπου MasterChef και Hell’s Kitchen; 
  4. Τα πάντα έχω δει κι εκπαιδεύομαι κι εγώ! Μπορεί να δω κάτι που δεν έχω ξαναδεί, να δω ένα σερβίτσιο που μ’ αρέσει. Τα παρακολουθώ και σκέφτομαι εάν θα μπορούσα να κάνω κι εγώ κάτι αντίστοιχο κι η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να κάνω εκπομπή στην τηλεόραση. Βέβαια, δεν μου αρέσουν οι ακρότητες και τα στημένα. Καταλαβαίνουμε βλέποντας ριάλιτι μαγειρικής ότι ορισμένες ατάκες είναι στημένες, δεν το συμπαθώ αυτό, αλλά είναι λογικό γιατί είναι τηλεόραση. Το βλέπουμε και στις διαφημίσεις αυτό. Οικογένειες που τρώνε κάθε πρωί όλοι μαζί πλούσια πρωινά, αλλά ποια οικογένεια τρώει κάθε πρωί έτσι; Η τηλεόραση πάντα θα σου δώσει την υπερβολή της. Εάν δεν σ’ αρέσει κάτι, απλά αλλάζεις κανάλι!
  5. Στο Uma θα έρθουμε μόνο για δείπνο ή ετοιμάζετε και νέα concepts;
  6. Ετοιμάζουμε νέα concepts, όπως μαθήματα yoga σε συνάρτηση με healthy food τα πρωινά. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με ορισμένες εταιρείες, με τις οποίες κάνουμε έρευνα πάνω σε προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο. Τα δοκιμάζουμε, τα μαγειρεύουμε και τα συνδυάζουμε με ελληνικά υλικά. Επισης νοικιάζουμε τον χώρο για ορισμένες φωτογραφήσεις… Το Uma είναι ένα πολυμορφικό κομμάτι που συνεχώς εξελίσσεται! Σκεφτόμαστε ν’ αφήνουμε στους καλεσμένους μας μελλοντικά ένα κουτάκι στο τέλος με προτάσεις για το τι διαφορετική εμπειρία μπορούν να ζήσουν στο μέλλον στο Uma.

Kάντε like στη σελίδα του Uma στο Facebook και follow στο Ιnstagram για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις νέες εμπειρίες που έρχονται στο Uma!

Photos: Παναγιώτης Κώτσαρης
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved