Εκείνος φοιτητής Πληροφορικής. Εκείνη φοιτήτρια Νοσηλευτικής. Γνωρίζονται από παιδιά, καθώς πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, χάθηκαν και ξαναβρέθηκαν με την πάροδο των ετών και σήμερα είναι δύο πολύ καλοί συνεργάτες. Ο Θάνος Μπίλης και η Μαλαματή Ποιμενίδου είναι οι δύο άνθρωποι πίσω απ’ την Riskr, την μοναδική ψηφιακή πλατφόρμα αξιολόγησης ρίσκου για τον κορονοϊό.

Ο Θάνος και η Μαλαματή είναι η απόδειξη πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Δύο νέα παιδιά, αποφάσισαν να βοηθήσουν τον κόσμο, εντελώς ανιδιοτελώς, εν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Συνδύασαν τις επιστήμες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, αλλά να προσφέρουν και μια ανακούφιση σε όσους αναζητούν απαντήσεις για το ρίσκο να έχουν νοσήσει.

Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω της πλατφόρμας που δημιούργησαν, της Riskr, η οποία αξιολογεί το ρίσκο να νοσεί κάποιος απ’ τον κορονοϊό άμεσα.

Η εκτίμηση της πλατφόρμας προκύπτει αφότου ο χρήστης απαντάει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία, το ιστορικό της υγείας, της πιθανής έκθεσης στον ιό, αλλά και το ταξιδιωτικό ιστορικό.

Το ερωτηματολόγιο μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο Θάνος και η Μαλαματή για να το δημιουργήσουν έκαναν έρευνα και συγκέντρωσαν δεδομένα από έμπιστες πηγές και φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΔΥ.

Χαμογελαστοί, ευγενικοί, εργατικοί, χαρισματικοί είναι μόνο μερικά επίθετα με τα οποία θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τον Θάνο και την Μαλαματή, οι οποίοι απ’ την πρώτη κιόλας μας επαφή μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και ήθελα να μάθω περισσότερα για το έργο τους.

Μετά τη συνομιλία μας, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως με κέρδισαν με την αγάπη και την αφοσίωσή τους γι’ αυτό που κάνουν, με εντυπωσίασαν με τις γνώσεις τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους και εύχομαι να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας!

Διάβασε όσα είπαν ο Θάνος Μπίλης και η Μαλαματή Ποιμενίδου για την Riskr στο iPop.gr:

 1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την Riskr; 
 2. Η σπίθα για τη δημιουργία της Riskr, προέκυψε από ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο συνέβη σε μία γυναίκα η οποία απεβίωσε μόνη στο σπίτι της και αβοήθητη, από τον κορονοϊό, χωρίς να έχει γνώση πως έχει νοσήσει, γεγονός που επιβεβαιώθηκε, ύστερα από εργαστηριακές εξετάσεις. Ύστερα από αυτό, αποφασίσαμε να βρούμε μία λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, να ευαισθητοποιήσουμε και να συμβουλέψουμε τους πολίτες γύρω από το ζήτημα του COVID-19, κι έτσι βάλαμε μπρος την δημιουργια αυτής της εφαρμογής.
 3. Πόση έρευνα χρειάστηκε ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα  δεδομένα και να υπάρχει ακρίβεια στα αποτελέσματα; 
 4. Η έρευνά μας βασίστηκε σε έμπιστες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΕΟΔΥ, το Κέντρο Έρευνας για τον Κορονοϊό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και άλλοι οργανισμοί που εκτελούν έρευνες και αναλύσεις για τον κορονοϊό. Συνεχίζουμε καθημερινά τις έρευνες πάνω στις τελευταίες εξελίξεις και στα δεδομένα που παρουσιάζονται, ώστε η διεξαγωγή της αξιολόγησης ρίσκου να βελτιώνεται και να καθιστάται ακριβέστερη. Τόσο από ιατρικής άποψης όσο και από προγραμματιστικής μένουμε ενημερωμένοι για οτιδήποτε νέο προκύπτει και κρατάμε την εφαρμογή μας πληρως αναβαθμισμένη και ενημερωμένη.
 5. Τι ερωτήσεις καλείται να απαντήσει ο χρήστης; 
 6. Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μια σειρά 12 ερωτήσεων οι οποίες σχετίζονται με την συμπτωματολογία του, το ιατρικό ιστορικό του και το ιστορικό έκθεσης του στον ιό. Σε αυτο το σημειο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι δεν κάνουμε καμία καταγραφή των δεδομένων των χρηστών μας και σεβόμαστε πλήρως το ιατρικό απόρρητο του κάθε χρήστη.
 7. Κι αν το ρίσκο να νοσεί κάποιος από Covid-19 είναι μεγάλο, τι μήνυμα βλέπει ο χρήστης; Του δίνετε κάποιες συμβουλές; 
 8. Παρέχουμε στους χρήστες μας πλήρη ενημέρωση για κάθε στάδιο ρίσκου που μπορεί να βρεθούν. Σε περίπτωση υψηλού ρίσκου, συμβουλεύουμε και παρακινούμε τον χρήστη να έρθει άμεσα σε επικοινωνία με τον γιατρό του ή με κάποιο νοσοκομείο αναφοράς και να τους ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε στον χρήστη τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρεί ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο κανέναν αλλο από το περιβάλλον του. Ο περιορισμός της διασποράς του ιού αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους!
 9. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα απ’ την Riskr και ποιος ο στόχος σας; 
 10. Το μήνυμά μας είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε και να προστατεύουμε και τους γύρω μας όσο υπάρχει ακόμα ο ιός ανάμεσά μας. Η διασπορά πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό και αυτό εξαρτάται από την ευθύνη που φέρει ο κάθε πολίτης ξεχωριστα και τα μέτρα πρόληψης που θα λάβει, τόσο σε αυτή την περίοδο που έχει γίνει άρση του περιορισμού κυκλοφορίας και τα μέτρα είναι πιο ελαστικά, όσο και σε περιόδους έξαρσης του ιού που βιώσαμε όσο ήμασταν σε καραντίνα. Η Riskr λοιπόν μέσα από το έργο της προσπαθεί να ρυθμίσει την διασπορά όσο το δυνατόν περισσότερο, και να κρατά τους πολίτες σε απόσταση, έχοντας πάντα γνώμονα τα μέτρα που έχουν οριστεί.
 11. Τι απαντάτε σε κάποιους καχύποπτους που μπορεί να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της εκτίμησης; 
 12. Η εφαρμογή μας δεν αντικαθιστά την διάγνωση και τις συμβουλες ενός επαγγελματία ιατρού. Ωστόσο, η λειτουργία της είναι να διαχωρίζει τα περιστατικά βάσει του ρίσκου τους να νοσούν και να δίνει τις αντίστοιχες οδηγίες χωρίς να υπάρχει κίνδυνος έκθεσης στον ιό για κανέναν. Mε τον τρόπο αυτό, μειώνουμε την διασπορά και προστατεύουμε τόσο τους πολίτες όσο και το ιατρικό προσωπικό. Τα επίπεδα επικινδυνότητας μας ​προκύπτουν ύστερα από μετρήσεις βασισμένες σε παράγοντες βαρύτητας και ευπάθειας για τον κορονοϊό, οι οποίοι έχουν προκύψει ύστερα από ιατρικες έρευνες που εξειδικεύονται πάνω στον SARS-COV-2. Επομένως όλα όσα γράφουμε, αναφέρουμε και υπολογίζουμε είναι βασισμένα σε πολύ εμπεριστατωμένες έρευνες και την αντίστοιχη ενημέρωση γύρω από το θέμα του ιού.
 13. Πώς σκέφτεστε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί η Riskr στο μέλλον; 
 14. Έχουμε στο μυαλό μας κάποια βήματα τα οποία θα αναβαθμίσουν την εφαρμογή και θα την κάνουν ακόμα πιο εύκολη και γρηγορη στην εξυπηρετηση των χρηστων μας. Η Riskr αποτελεί ζωντανό οργανισμό που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και φροντίζουμε να προσαρμοζεται στις υπάρχουσες συνθήκες. Σ΄αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε στη διαδικασία προσθήκης μιας νέας ιδιότητας στην εφαρμογή, η οποία θα προσφέρει στους χρήστες με υψηλή επικινδυνότητα να νοσούν από τον ιό, την δυνατότητα να μπορούν να βρουν το πιο κοντινό νοσοκομείο αναφοράς βάσει της τοποθεσίας τους. Είναι μία νέα δυνατότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή μας σε λίγες μέρες.
 15. Ουσιαστικά συνδυάσατε τις γνώσεις της Πληροφορικής με τις γνώσεις της Νοσηλευτικής για να δημιουργήσετε το τελικό αποτέλεσμα. Έχετε σκεφτεί με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσατε να «εκμεταλλευτείτε» αυτό τον συνδυασμό γνώσεων που έχετε; 
 16. Στον ιατρικό κλάδο η εφαρμογή του προγραμματισμού μπορεί να κάνει θαύματα και να λύσει τα χέρια των ιατρών και των νοσηλευτων σε πολλά καθημερινά προβλήματα που συναντούν στην δουλειά τους. Φυσικά και έχουμε σκεφτεί και άλλες ιδέες για τον συνδυασμό των επιστημών μας που θα τις βάλουμε μπρος σε δεύτερο χρόνο, για τώρα, δίνουμε έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της Riskr. Είναι γεγονός ότι πλέον για την εξέλιξη και την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας είναι απαραίτητη η διεπιστημονική συνεργασία ώστε να είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες των πολιτών.