Το Reworks Agora μέσα σε λίγο καιρό κατόρθωσε να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι του Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη. Το διαθεματικό αυτό forum θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τον κόσμο καλύτερα και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Μην το χάσεις.

Το Reworks Agora 2018 θα φιλοξενήσει καλεσμένους – ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως η αρχαία αγορά, έτσι και το Reworks Agora, είναι ένας χώρος όπου συναντιούνται όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι και μέσω συζητήσεων επιλύουν σημαντικά θέματα.

Το forum του Reworks θα ανοίξει τις πόρτες του την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.  Όποιοι το παρακολουθήσουν θα έχουν την τύχη να ζήσουν μια ξεχωριστή μέρα, γεμάτη συζητήσεις, ομιλίες και ποικιλία ιδεών. Μην ξεχνάμε ότι, εκτός των άλλων, το Reworks Agora φιλοξενεί και το μουσικό του μέρος.

Η Αργυρώ Μπαράτα μας μιλάει για το Reworks Agora και μας λέει όσα θέλεις να μάθεις για την φετινή διοργάνωση.

 1. Το Reworks Agora ανοίγει τις πόρτες του για 3η χρονιά. Ενώ έχει αποκτήσει ήδη το δικό του κοινό, γιατί πιστεύετε πώς πρέπει κάποιος που δεν το γνωρίζει να το επισκεφτεί;
 2. Το Agora είναι μια γεμάτη ημέρα με ομιλίες, προβολές, συζητήσεις και φυσικά πολλή μουσική. Είναι ένα μικρό τρέιλερ του μέλλοντος. Για παράδειγμα, θα έχουμε καλεσμένο τον Tim Cowlishaw, από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του BBC, ο οποίος θα μας παρουσιάσει διάφορες καινοτομίες που έχει αναπτύξει το τμήμα του στην προσπάθεια να ανανεώσει τη σχέση του κοινού με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ώστε να μεγιστοποιήσει με τη χρήση της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας την εμπειρία απόλαυσης της μουσικής. Τα συγκεκριμένα πρότζεκτ θα έχει ευκαιρία όποιος έρθει στο Agora να τα δοκιμάσει και να «δει» μια μικρή εικόνα του μέλλοντος, όπως τουλάχιστον το σχεδιάζει ο έγκυρος βρετανικός οργανισμός.

O Tim Cowlishaw είναι Μηχανικός Λογισμικού στην ομάδα Έρευνας Ιντερνετ & Μελλοντικών Υπηρεσιών (IRFS) του BBC.Πριν το…

Gepostet von Reworks Agora am Donnerstag, 23. August 2018

 1. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το φετινό Reworks Agora;
 2. Και φέτος συνεχίσαμε το ίδιο συστηματικά να αναπτύσσουμε τις διεθνείς συνεργασίες του Reworks με πολιτιστικούς οργανισμούς, δίκτυα και φεστιβάλ, ώστε να διεισδύουμε με πιο άμεσο τρόπο σε μια δεξαμενή από δημιουργικά μυαλά και πρότζεκτ, τα οποία στη συνέχεια παρουσιάζουμε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Agora. Επίσης, στόχος μας είναι να διερευνήσουμε τη διάθεση του κοινού, που θα παρακολουθήσει το Reworks, ώστε στο μέλλον να του δώσουμε άμεσο βήμα στη συνδιαμόρφωση και επιλογή του περιεχομένου του Agora. Άλλωστε, αυτή ήταν η Αγορά και στην Αθήνα της κλασικής εποχής, ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης, όπου ο καθένας είχε την πρόσβαση να αρθρώσει λόγο.
 1. Η διοργάνωση του Reworks Agora τι συναισθήματα σας δημιουργεί;
 2. Πέρα από τη χαρά που εμπλέκομαι σε ένα τόσο ενδιαφέρον πρότζεκτ, το Agora είναι η έμπρακτη έκφραση εξωστρέφειας και συνδιαλλαγής του Reworks. Φέρνει κάτω από την ίδια στέγη τους ανθρώπους του φεστιβάλ, το κοινό μας και σημαντικές προσωπικότητες από τη δημιουργική βιομηχανία για να συζητήσουν και να προβληματιστούν για το αύριο. Αυτή η ενέργεια που δημιουργείται στο χώρο και η αμεσότητα που προκύπτει μεταξύ όλων μας την ημέρα του φόρουμ προσωπικά με γεμίζει με αισιοδοξία γιατί βλέπω τη δημιουργία μιας κοινότητας μέσα στη Θεσσαλονίκη που δεν μένει παθητική απέναντι στις εξελίξεις αλλά επιθυμεί να συμμετάσχει δυναμικά.

Gepostet von Reworks Agora am Dienstag, 19. September 2017

 1. Ο γενικός τίτλος του event είναι «Αυτοί που τολμούν». Γιατί δώσατε αυτόν τον τίτλο και τι θα θέλατε να έχει αποκομίσει ο θεατής φεύγοντας;
 2. Η ταχύτητα με την οποία βιώνουμε πλέον το παρόν είναι καταιγιστική. Και αν θέλουμε να δηλώνουμε παρόντες στις μελλοντικές εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται είναι αναγκαίο να βγούμε έξω από τη βολή μας, να μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά και να πάρουμε ρίσκα. Οι καλεσμένοι ομιλητές και δημιουργοί που θα έρθουν φέτος στο Agora θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους, τις όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές και θα μας προτείνουν τον τρόπο να αγκαλιάσουμε το δικό μας άγνωστο. Αυτό είναι και το συναίσθημα με το οποίο θέλουμε να φύγει το κοινό μας από το Μέγαρο όταν ολοκληρωθεί το Agora.
 1. Το συγκεκριμένο κομμάτι της διοργάνωσης έχει αποκτήσει το δικό του κοινό. Κατά πόσο αυτά τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται και ποια καινούρια αίσθησης δίνει το Agora στο Reworks;
 2. Ο χαρακτήρας του Reworks είναι ξεκάθαρα διατυπωμένος, είναι ξεχωριστός και ταυτόχρονα μοναδικός και για αυτό το φεστιβάλ έχει τόσο μεγάλη απήχηση επί 14 χρόνια. Το Agora έρχεται να εμπλουτίσει αυτό το χαρακτήρα προσθέτοντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αποτύπωμα αλλά και τροφή για σκέψη στη δημιουργική κοινότητα της πόλης.
 1. Ποιο είναι το σπουδαιότερο πράγμα που έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής από το event;
 2. Θα έλεγα με σιγουριά η επαφή με συναρπαστικούς ανθρώπους από την Ευρώπη και την Αμερική, που έρχονται στην πόλη μας, μοιράζονται τις ιδέες τους και που στο τέλος της εμπειρίας τους δηλώνουν πως βρίσκουν στο Agora ένα φιλόξενο χώρο και μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών αντάξια αντίστοιχων φόρουμ που έχουν παραβρεθεί στο εξωτερικό.

Gepostet von Reworks Agora am Dienstag, 19. September 2017

 1. Τι θα παρακολουθήσει κάποιος που θα βρεθεί στο Reworks Agora;
 2. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε μαζί μας τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles, τον ανθρωπο που φτιαξε το πιο δημοφιλές sequencer προγραμμα για συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής, ενώ με τον διευθυντή και ιδρυτή του TodaysArt Festival από τη Χάγη, Olof van Winden και τον συνιδρυτή του c/o pop festival απο την Κολωνία, Ralph H. Christoph θα συζήτησουμε για διαφορετικές προσεγγίσεις εξωστρέφειας και διεθνοποίησης σύγχρονων πολιτιστικών θεσμών, όπως ειναι τα φεστιβάλ τους, τα οποια έχουν υπογράψει εκδοσεις σε άλλες χωρες απο τη Κορεά και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Βραζιλία και την Αμερική.Τέλος, στο μουσικό κομμάτι του Agora θα παρακολουθήσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα τη νέα δουλειά των Grandbrothers σε συνεργασία με ένα ορχηστρικό σύνολο 18 οργάνων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό ντουέτο από τη Γερμανία, όπου χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η χρήση του πιάνου και η ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου που παράγεται από αυτό. Συνδυάζουν την κλασική μουσική με ένα σύγχρονο τρόπο παραγωγής, όπου κατευθυνόμενα από λάπτοπ αυτοσχέδια ηλεκτρομαγνητικά σφυριά τοποθετούνται στο εσωτερικό του πιάνου, παράγοντας ένα ιδιόμορφο και ανεξερεύνητο ήχο, χωρίς τη χρήση συνθεσάιζερ.
 1. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δυνατότερο κομμάτι του φετινού Agora;
 2. Η πολυμορφία του προγράμματος, καθώς εκτός από ομιλίες και συζητήσεις, θα υπάρχουν demos, προβολές και πολλή μουσική τόσο στην ταράτσα όσο και στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής.
 1. Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το μέλλον. Σκοπεύετε να προσθέσετε και άλλες ενότητες;
 2. Θέλουμε να χτίσουμε μεθοδικά μια διαφορετική προσέγγιση για την επιλογή του περιεχομένου που θα παρουσιάζουμε στο Agora και το οποίο θα προέρχεται από τα κάτω. Με αυτόν τρόπο θα είμαστε καλύτερα συντονισμένοι με το κοινό μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε συνεχώς νέα πρότζεκτ και θα δίνουμε βήμα σε λιγότερο γνωστές “φωνές”, που ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να ακουστούν. Στόχος μας θα είναι πάντα να παραμένουμε επίκαιροι στο αύριο που έρχεται.

Περισσότερες πληροφορίες για το Reworks Agora εδώ.

Reworks Festival: 20-23 Σεπτεμβρίου.

Εισιτήρια on line εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Όλα τα μεγάλα ονόματα στο Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη! Είσαι μέσα;