Τιμολέων Διαμαντής: Ο σεφ που μαγειρεύει avant-garde, αλλά λατρεύει να τρώει street food!

LIKE US ON FACEBOOK

Οι συστάσεις για τον Τιμολέοντα Διαμαντή είναι περιττές! Ο νικητής του περσινού MasterChef έδειξε απ’ την αρχή του διαγωνισμού ότι έχει μεγάλη αγάπη για τη γαστρονομία, και αυτή η αγάπη σε συνδυασμό με την αφοσίωσή του και τη γνώση περίπλοκων μαγειρικών τεχνικών, τον έφεραν στην κορυφή.

O Τιμολέων δεν ήξερε από μικρός ότι ήθελε να γίνει σεφ. Όπως δηλώνει ο ίδιος, το συνειδητοποίησε σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε απ’ το να κάνει τα πάντα γι’ αυτή την αγάπη! Γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής, ενώ αργότερα εργάστηκε στη Σουηδία και σε εστιατόριο στον τόπο του, τον Βόλο.

Είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τη γνώση, την οποία θεωρεί το ισχυρότερο εργαλείο για να πάει κανείς μπροστά, ειδικά στη μαγειρική! Ταξιδεύει για να μαζεύει συνεχώς νέες εμπειρίες και να δοκιμάζει διαφορετικές κουζίνες.

Ο Τιμολέων Διαμαντής στη συνέντευξή του στο iPop.gr άνοιξε την καρδιά, αλλά και την «κουζίνα» του, αφού μας έβαλε στον κόσμο του και μας μίλησε για τα υλικά που αγαπάει, αλλά και τη φιλοσοφία του πάνω στη μαγειρική.

 1. Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου απ’ το τέλος του MasterChef μέχρι σήμερα; Τι έχεις κάνει επαγγελματικά αυτό τον -σχεδόν- ένα χρόνο;
 2. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι με έμαθε ο κόσμος. Σαν χαρακτήρας και σαν άνθρωπος παραμένω ο ίδιος. Επαγγελματικά δεν έκανα πολλά πράγματα, απ’ την άποψη του να πάω σε κάποιο μαγαζί να δουλέψω, έκανα λίγη υπομονή μήπως θα έρθει κάτι τηλεοπτικό για να το κάνω παράλληλα, ωστόσο, δεν προέκυψε κάποια τέτοια συνεργασία. Τράβηξα έναν άλλο δρόμο, ξεκίνησα να κάνω ταξίδια, να κάνω σεμινάρια για να βελτιωθώ κι εγώ, έκανα σεμινάρια σε πρωτοετείς φοιτητές σε σχολές, κάποια events… Πιο πολύ έκανα ταξίδια, για να δω διαφορετικές κουζίνες, οπότε επένδυσα σ’ αυτό το κομμάτι, καθώς αργά ή γρήγορα θα ξαναμπώ σε κάποια κουζίνα.
 3. Τι αποκόμισες απ’ αυτά τα ταξίδια;
 4. Μου έχει μείνει πολύ έντονα το πώς αντιλαμβάνονται τη μαγειρική σε χώρες του εξωτερικού και πώς τους ακολουθεί ο απλός κόσμος και το σέβεται. Ο κόσμος σέβεται τη δουλειά κι ενός σεφ που δουλεύει σε avant- garde, αλλά κι ενός σεφ που δουλεύει σ’ ένα απλό μαγαζί. Υπάρχει σεβασμός απ’ τον κόσμο και οι μάγειρες έχουν ένα εκπαιδευμένο πελατολογιο. Αυτό έχω αποκομίσει περισσότερο απ΄τα ταξίδια μου.
 1. Υπάρχει κάποια κουζίνα στην οποία έχεις μεγαλύτερη αδυναμία;
 2. Κάθε χρόνο ανανεώνω την εμπειρία μου στη σκανδιναβική κουζίνα. Μ’ αρέσει πολύ αυτή η κουζίνα, ζούσα και κάποιο διάστημα στη Σουηδία οπότε… Πηγαίνω κάθε χρόνο -μια με δύο φορές- στη Σουηδία επειδή έχω και το μεγάλο βαφτιστήρι μου εκεί, οπότε κάθε χρόνο επισκέπτομαι καλά εστιατόρια, μαθαίνω περισσότερο την κουλτούρα, καθώς θεωρώ και τη Σουηδία δεύτερη πατρίδα μου. Μ’ αρέσει πολύ η φιλοσοφία της σκανδιναβικής κουζίνας επειδή βασίζονται σε τοπικά προϊόντα.
 3. Θα πήγαινες πάλι στη Σουηδία ή σε κάποια άλλη χώρα στο εξωτερικό να δουλέψεις ή θα ήθελες το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα να γίνει στην Ελλάδα;
 4. Επειδή πήγα στο MasterChef και «εκτέθηκα» στον κόσμο, το ιδανικό θα ήταν να με απορροφήσει η Ελλάδα. Να επενδύσει κάποιος που έχει «δει κάτι» σε μένα και σε άλλα νέα παιδιά. Βέβαια, αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, αν και περίμενα μια μεγαλύτερη αμεσότητα μετά το τέλος του MasterChef. Φυσικά, στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω τη Σουηδία, όπου θα πήγαινα οποιαδήποτε στιγμή.
 1. Πρόσφατα έγινε ένα ολόκληρο θέμα με τις δηλώσεις σου σε συνέντευξή σου σχετικά με τους λόγους που «εξαφανίστηκες» μετά το τέλος του MasterChef. Θέλεις να μας πεις λίγα παραπάνω πράγματα;
 2. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το συμβόλαιό μου δεν λέει πουθενά ότι θα με χρησιμοποιούσαν μετά το τέλος του MasterChef σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Δεν έχω το παράπονο ότι δεν είμαι σ’ ένα πρωινό. Έχω το παράπονο ότι κάναμε τόσο μεγάλη επιτυχία, έπαιζε το όνομά μου παντού για έναν μήνα, μας είδε τόσος κόσμος και βλέπω άτομα από άλλα reality να έχουν εκπομπή ή κόσμο άσχετο με τη μαγειρική να μπαίνει στον χώρο. Επίσης μ’ ενόχλησε το ότι έδωσα μια συνέντευξη και όλα τα Μέσα ασχολήθηκαν ξαφνικά -μετά από 10 μήνες- με τον Τιμολέοντα, ο οποίος περίμενε ένα ολόκληρο Καλοκαίρι πώς και πώς να γίνει κάτι. Κι αυτό θα περίμενε ο οποιοσδήποτε άλλος και να ήταν στη θέση μου. Κι εγώ θεωρούσα δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια πρόταση γιατί έδειξα πράγματα, φάνηκε ότι μ’ αρέσουν τα τοπικά προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές, μαζί, όμως, με την avant-garde κουζίνα, επομένως περίμενα κάποια προσέγγιση είτε για κάτι τηλεοπτικό, διαφημιστικό ή οτιδήποτε άλλο… Και ο κόσμος το περίμενε. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και σήμερα μου στέλνουν μηνύματα ότι θέλουν να με δουν στην τηλεόραση.

 1. Θεωρείς ότι έκανες εσύ κάποιο «φάουλ» ή έπαιξαν ρόλο άλλοι παράγοντες;
 2. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κάποιον μάνατζερ, καθώς δεν βρήκα και δεν με πλησίασε και κάποιος ώστε να με αναλάβει. Ένας παράγοντας θεωρώ ότι είναι το ότι δεν κατέβηκα στην Αθήνα, ενώ και κάτι ακόμα που έπαιξε ρόλο -υποθετικά μιλώντας- θεωρώ ότι είναι το ότι κάποιοι δεν ήθελαν να προχωρήσω αμέσως σ’ αυτό τον χώρο. Η αλήθεια είναι ότι έχω δυναμική στο νεανικό κοινό που είναι οι αυριανοί καταναλωτές… Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Όμως, θεωρώ ότι όταν έχεις δύναμη στα παιδιά, έχεις καλές βάσεις, καθώς μπορούν αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν βλέποντας τον Τιμολέοντα στην τηλεόραση. Ίσως κάποιοι άνθρωποι ενοχλήθηκαν μ’ αυτό, καθώς είναι ζημιά για κάποιον το να «του πάρεις» έστω κι ένα 10% απ’ τη δουλειά του. Αλλά ξεκαθαρίζω ότι όλα αυτά είναι δικές μου υποθέσεις.
 3. Πάμε λίγο στην πολύ αρχή, στο ξεκίνημα της καριέρας σου. Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να ξεκινήσεις ν’ ασχολείσαι με τη μαγειρική;
 4. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με τον χώρο, δεν έτρωγα πολλά φαγητά. Υπήρχε πάντα στο υποσυνείδητό μου η φράση της γιαγιάς μου «να γίνεις ή κουρέας ή μάγειρας», με επηρέαζαν τα χόρτα που μάζευε και τα τουρσιά που έφτιαχνε σπίτι. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιρροή ήταν η γιαγιά μου, αλλά το κατάλαβα σε μεγάλη ηλικία.
 5. Θυμάσαι το πρώτο πιάτο που είχες φτιάξει μόνος σου;
 6. Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα μόνος μου ήταν κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο. Είχα την τύχη του πρωτάρη και πέτυχε!
 7. Ποιο είναι ένα κλασικό που λάθος που μπορεί να κάνει ένας μάγειρας στο ξεκίνημα της καριέρας του;
 8. Να βιάζεται να μεγαλώσει, όπως εγώ! Κι εγώ έκανα πολλά λάθη. Θεωρώ ότι το να βιάζεται ένας μάγειρας να δουλέψει σε καλά εστιατόρια, να μάθει τεχνικές ή να εφαρμόσει αυτά που βλέπει στα social media είναι ένα συχνό λάθος. Πρέπει να πάρεις βάσεις, να μαγειρέψεις απλά, να συνειδητοποιήσεις τι μπορείς να κάνεις και να προχωρήσεις σιγά σιγά. Νομίζω η βιασύνη είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι μας στο ξεκίνημα της καριέρας μας.

 1. Βλέπουμε ότι και στο MasterChef, όπως και σε άλλους διαγωνισμούς μαγειρικής, συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία και δεν έχουν ακολουθήσει σπουδές μαγειρικής. Θεωρείς ότι μπορεί κάποιος άνθρωπος να γίνει σεφ από εμπειρία;
 2. Μια παροιμία που έλεγαν οι Γάλλοι λέει «μάγειρας γίνεσαι, ψήστης γεννιέσαι» και συμφωνώ σ’ αυτό. Οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να μαγειρεύει, αλλά δεν είναι μόνο το μαγείρεμα που πρέπει να γνωρίζει ένας σεφ: Είναι η υγιεινή, οι κανόνες, τα μαθηματικά… Μπορεί να μάθει να μαγειρεύει, αλλά το υπόλοιπο κομμάτι θέλει αρκετό διάβασμα.
 3. Υπάρχει κάποιο υλικό που σε δυσκολεύει στη διαχείρισή του ακόμα και σήμερα όταν το συναντάς;
 4. Όσο και να φανεί περίεργο, θέλω να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα το βούτυρο, δεν το συμπαθώ πολύ! Μεγάλωσα σε οικογένεια που νηστεύει 8 μήνες τον χρόνο, οπότε δεν έμαθα να το χρησιμοποιώ πολύ. Πρέπει, όμως, να μάθω να το ισορροπώ καλύτερα γιατί στον περισσότερο κόσμο αρέσει το βούτυρο, ανεξαρτήτως απ’ το ότι εγώ έχω αδυναμία στο ελαιόλαδο.
 5. Απ’ την άλλη έχεις κάποιο αγαπημένο υλικό;
 6. Ναι, τον ταραμά! Το λατρεύω σαν υλικό! Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε μια απλή ταραμοσαλάτα, αλλά και να δέσεις κάποια σάλτσα.
 7. Όταν βγαίνεις έξω, πού σ’ αρέσει να πηγαίνεις για φαγητό;
 8. Όπου μπορώ να φάω με τα χέρια! Μ’ αρέσει ό,τι τρώγεται με τα χέρια.
 9. Είδαμε ότι το Καλοκαίρι είχες ξεκινήσει ένα project στο YouTube με ταξίδια και μαγειρική στη φύση, το οποίο σταμάτησε λίγο ξαφνικά. Τι συνέβη;
 10. Έκανα αυτό το project επειδή με πλησίασε μια εταιρεία και πίστεψε πολύ σε μένα, ενώ εγώ δεν ήθελα να κάνω κάτι σε κανάλι στο YouTube. Εγώ τους είχα πει ότι δεν θα ήθελα να κάνω στούντιο, έτσι πρότεινα να κάνω κάτι σε εξωτερικό χώρο. Σκέφτηκα το Πήλιο που είναι δίπλα μου και ξεκινήσαμε ένα concept μ’ ένα τηγάνι και ένα γκαζάκι. Έγινε πιο πολύ σε πειραματικό στάδιο μήπως και το δει κάποιος παραγωγός και θέλει να το κάνουμε εκπομπή. Εγώ αυτό θα ήθελα να κάνω, εάν έκανα τηλεόραση: Να ταξιδέψω σε κάθε χωριό της Ελλάδας, να βρω όλες τις γιαγιάδες και να μαγειρέψουμε μαζί, να βρούμε μικρούς παραγωγούς και να δημιουργήσουμε με τα προϊόντα τους. Θα το ξαναέκανα και στο YouTube, αρκεί να είχα μια ομάδα για βοήθεια και κάποιον χορηγό.
 11. Νιώθεις ότι είσαι έτοιμος ν’ ανοίξεις ένα δικό σου μαγαζί;
 12. Καθόλου έτοιμος… Αν άνοιγα, στην αρχή φαντάζομαι θα ερχόταν κόσμος και θα πήγαινε καλά, αλλά δεν νομίζω ότι σ’ αυτή τη φάση θα μπορούσα να το υποστηρίξω σωστά, διότι θεωρώ ότι χρειάζομαι κι άλλη εμπειρία.
 13. Έχεις παρακολουθήσει καθόλου το φετινό MasterChef, εκτός απ’ τη φορά που συμμετείχες ως guest κριτής; Πώς σου φαίνεται το επίπεδο;
 14. Για να μην πω ψέματα, έχω παρακολουθήσει τρία επεισόδια στην τηλεόραση, ολοκληρωμένα την ώρα που της προβολής τους, κι απ’ τα υπόλοιπα έχω δει αποσπάσματα στο YouTube. Νομίζω ότι οι κριτές είναι καλύτερα από ποτέ, έχουν δέσει πάρα πολύ καλά μεταξύ τους, είναι πολύ ωραία ομάδα!

  Όσον αφορά τους παίκτες, είναι λίγο νωρίς για να σχολιάσω μαγειρικά, αυτό που μ’ ενοχλεί ίσως λίγο είναι σε κάποια άτομα που βρίζουν λίγο παραπάνω. Νομίζω πάντως ότι είναι νωρίς ακόμα και στη συνέχεια θα δούμε εκπλήξεις! Για να πήγαμε εμείς πέρυσι στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, νομίζω ότι και φέτος θα γίνει κάτι εξίσου μεγάλο!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved