Πριν από μερικές εβδομάδες, η ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στον 11χρονο Αμίρ, η οποία ακολουθήθηκε από μια απαράδεκτη επίθεση στο σπίτι του, ευαισθητοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, έγινε «πρώτο θέμα» σε πολλά ελληνικά media για μέρες. Οι πολιτικοί αρχηγοί καταδίκασαν την επίθεση και τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Δυστυχώς, όμως, η μέχρι στιγμής εμπειρία μας έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για λόγια, όλοι είμαστε πολύ καλοί! Το παιχνίδι χάνεται όταν τολμάμε να κάνουμε τα λόγια πράξη…

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια άνοιξε την αγκαλιά της στους ανθρώπους που έφυγαν απ’ τις χώρες τους είτε για να σώσουν τη ζωή τους είτε απλά για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οι συμπολίτες μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα σ’ εκείνους οι οποίοι βρήκαν ένα ασφαλές καταφύγιο στο ελληνικό έδαφος. Φυσικά, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά με τον Αμίρ, επικοινωνήσαμε με τον Αχμέτ Μοαβία, Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο οποίος έχει διεθνή δράση στα θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, προκειμένου να μας δώσει τη δική του οπτική όσον αφορά την αντιμετώπιση και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού στη χώρα μας.

Αμίρ

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών απ’ το 2002 όταν ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, όπως παραδέχεται με λύπηση ο Αχμέτ Μοαβία, απ’ το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα γιατί το ζήτημα της ένταξης παραμένει ως έχει και δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτική.

Έγινε πολύς λόγος, γράφτηκαν πολλά, έγιναν συζητήσεις και συνέδρια εντός κι εκτός Ελλάδος, αλλά μείναμε εκεί

Η «μεταρρύθμιση» που έχει γίνει στον χώρο αυτό, όπως μας λέει ο κ. Μοαβία, ήταν το 2001 όταν άλλαξε ο νόμος περί μεταναστών και για πρώτη φορά η μεταναστευτική πολιτική μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στη συνέχεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατέληξε τελικά στις Περιφέρειες.

Αργότερα, ο κ. Παυλόπουλος άλλαξε τον νόμο, αλλά τον άφησε στο ίδιο πλαίσιο απλά έκανε ορισμένες μικροδιορθώσεις για να καταλήξουμε τελικά το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Διατηρήθηκε το ίδιο πλαίσιο, δεν άλλαξε, όμως, κάτι ουσιαστικά

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μοαβία, είναι εκείνο της δεύτερης γενιάς. Πριν προλάβει η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει, εμφανίστηκε ένα νέο φαινόμενο: «Παρόλο που δεν έχει λυθεί το ζήτημα με τα παιδιά δεύτερης γενιάς- αν και ψηφίστηκε ένας νέος νόμος τώρα απ’ την Κυβέρνηση, δεν προχωράει καθόλου ικανοποιητικά- με την κρίση έφυγαν πολλοί άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι πήραν μαζί τα παιδιά τους, τα οποία μόλις ενηλικιώθηκαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, όμως, ο νόμος λέει ότι εάν λείπεις εκτός Ελλάδας 2 χρόνια, χάνεις την άδειά σου. Τώρα επομένως υπάρχει το ζήτημα του τι θα γίνει μ’ αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μ’ αυτό».

Gepostet von Greek Forum of Migrants – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών am Freitag, 22. Juli 2016

Οι προβληματικές ελληνικές νομοθεσίες

Ρωτάω τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών εάν φταίει η κρίση για τη διόγκωση του προβλήματος κι εκείνος απαντά πως φυσικά η κρίση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, αλλά το βασικό θέμα είναι ότι όλες οι νομοθεσίες στην Ελλάδα ήταν για ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα εκείνης της στιγμής. «Δεν είχε ποτέ ο νομοθέτης ένα σχέδιο που βλέπει και το μέλλον. Κάθε νέος νόμος στο τέλος έχει ορισμένα άρθρα που ουσιαστικά είναι για να λύσει προβλήματα που συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια, δεν έχει δοθεί περιθώριο για λύσεις για το μέλλον.

Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού. Κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει, έστω και αύριο. Η πορεία αυτής της ιστορίας ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, όταν η σταθερή γραμμή των Κυβερνήσεων ήταν να φύγουν οι μετανάστες επειδή δεν μπορεί η χώρα να τους δεχτεί κι έγιναν οι λεγόμενες επιχειρήσεις – “σκούπα”. Δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα για να φύγει αυτός ο κόσμος. Απ’ το 2001 και μετά, άλλαξε αυτή η γραμμή κι άρχισαν τα προγράμματα νομιμοποίησης, καθώς τότε η πλειοψηφία των μεταναστών ήταν παράνομοι. Απ’ το 2005 και μετά τέθηκε το ζήτημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Όμως, ποτέ δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, πάντα μας προλαβαίνουν».

Gepostet von Greek Forum of Migrants – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών am Mittwoch, 22. März 2017

Το «παράπονο» που εκφράζει ο κ. Μοαβία είναι ότι ποτέ δεν έγινε μια ώριμη, σε βάθος συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. «Αντιμετωπίστηκε με ρητορική, εκρήξεις, ακραίες θέσεις», λέει χαρακτηριστικά.

Ενώ ήμασταν σ’ αυτή την κατάσταση, μας πρόλαβε και η προσφυγική κρίση απ’ το 2013 και μετά. Τώρα δεν συζητάμε για το μεταναστευτικό, αλλά για προσφυγικό, όμως, με τον ίδιο τρόπο χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Είναι σαφές ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, είναι ένα φαινόμενο της περιοχής, της εποχής, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα

«Θα το τολμήσετε κύριε Πρόεδρε;»

Πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο Αχμέτ Μοαβία έγραψε ένα post στο Facebook με αφορμή την επίσκεψη του Αμίρ και της μητέρας του στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο κ. Μοαβία έγραψε πως η εικόνα του Πρωθυπουργού με τον μικρό Αμίρ του θύμισε την εμφάνισή του το 2008 σε δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας μαζί με μια νεαρή Αφρικάνα την Καντίτσα Σάνκο.

Ο Α. Μοαβία υπενθύμισε το αυτονόητο: Ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη ενταξιακή πολιτική για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και όχι μεμονωμένες ενέργειες εντυπωσιασμού.

عربي / ΕΛΚύριε ΠρόεδρεΗ συνάντησή σας με τον μικρό πρόσφυγα Αμίρ μου θυμίζει την πρώτη σας εμφάνιση το 2008 στην…

Gepostet von Moawia M. Ahmed am Sonntag, 5. November 2017

«Καλά τα λόγια, αλλά να δούμε και τις πράξεις», είναι η αίσθηση που αφήνει το post κι όχι αδίκως. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μοαβία, πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η σημερινή Κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, είναι ένα κόμμα που είχε το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ψηλά στην ατζέντα του και θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να γίνει κάποια αλλαγή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι τα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες, αλλά όλες τις ομάδες που υπόκεινται διακρίσεις.

Υπάρχουν πολλά ικανά άτομα που έχουν ασχοληθεί χρόνια με το θέμα, έχουν ιδέες

Alexandros Michailidis SOOC

Ο ίδιος, μας θυμίζει ότι επί ημερών Παυλόπουλου είχε συγκροτηθεί μια επιτροπή για την ένταξη των μεταναστών, χωρίς, όμως, δυστυχώς να «περπατήσει» η διαδικασία.

Δεν είναι ότι ξεκινάμε απ’ το μηδέν, υπήρξαν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να γίνει ένας οργανωμένος διάλογος, αυτό δεν έχει γίνει.

Ο ίδιος καλεί τους κυβερνώντες να σταματήσουν να επικεντρώνονται στην επικοινωνιακή στρατηγική και να δώσουν σημασία στην ουσία.

Έκαναν, όμως, περισσότερες πράξεις οι προηγούμενες Κυβερνήσεις;

«Παλιά έγινε απλά μια προσπάθεια να προλάβουν τα προβλήματα. Όλες οι νομοθεσίες που έχουμε είναι από παλιά για το πώς θ’ αντιμετωπιστούν ορισμένες καταστάσεις θεωρητικά, όμως, δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να προβλέπει το τι θα γίνει αύριο, στο μέλλον», επαναλαμβάνει ξανά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, επιμένοντας στο πρόβλημα της ελληνικής νομοθεσίας.

Υπάρχει αισιοδοξία;

Υπάρχει κόσμος που ασχολείται και καταβάλλει προσπάθειες, δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό, δεν πρέπει να χαθούν αυτές οι προσπάθειες. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Ούτε η Ευρώπη έχει ικανοποιητικές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε κάτι πολύ καλό, αρκεί να μπορέσουμε να το κάνουμε

Όταν η κοινωνία είναι πιο μπροστά απ’ την Πολιτεία

Η αντιμετώπιση του απλού κόσμου σε τέτοια περιστατικά- όπως η επίθεση στον Αμίρ- δείχνει την απόσταση μεταξύ κοινωνίας και Πολιτείας, τονίζει ο κ. Μοαβία, προσθέτοντας ότι πάντα η κοινωνία ήταν πολύ πιο μπροστά απ’ την Πολιτεία, το είδαμε και με τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες αγκαλιάστηκαν απ’ την ίδια την κοινωνία: Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια Ελλήνων, τα παιδιά τους πάνε στα σχολεία μαζί τα Ελληνόπουλα. Η κοινωνία τρέχει και η Πολιτεία μένει πίσω. «Το θέμα είναι να μπορέσει η Πολιτεία να συμβαδίσει με την Πολιτεία».

Gepostet von Greek Forum of Migrants – Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών am Donnerstag, 9. März 2017

Στις μέρες μας, ο ρατσισμός εμφανίζεται μέσω επιθέσεων. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν φθάνουν όσα έχουν γίνει για την προστασία των μεταναστών. Έχουν γίνει ορισμένα πράγματα, η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το 2011, έχουν δημιουργηθεί δομές, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά, να συνεχιστεί ο διάλογος. Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία ποτέ δεν ήθελε οργανωμένη ενταξιακή πολιτική», είναι τα λόγια στα οποία καταλήγει ο Αχμέτ Μοαβία, ο οποίος προσπαθεί μέσα απ’ τα λεγόμενά του να κάνει ένα ακόμα κάλεσμα προς τους ιθύνοντες για ν’ αναλάβουν πιο ενεργή δράση.

επίθεση στο σπίτι του Αμίρ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κι εμείς διερωτόμαστε: «Τελικά, θα το τολμήσετε κύριε Πρόεδρε;».

Η δράση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών:

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών είναι ένα δίκτυο κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων. Ιδρύθηκε το 2002 και ξεκίνησε με εννέα κοινότητες, ενώ σήμερα αποτελείται από 40 οργανώσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομπρέλα μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Ασχολείται κυρίως με το ζήτημα της ένταξης αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, προσπαθεί να βελτιώσει τις πολιτικές που αφορούν τους μετανάστες και να βελτιώσει την εικόνα του μετανάστη στην κοινωνία. Ο τρίτος άξονας της δραστηριοποίησής του σχετίζεται μ’ αυτό που λέμε «γνωριμία με Θεσμούς», δηλαδή αυτές οι οργανώσεις να γνωριστούν με το ελληνικό σύστημα. Το τέταρτο και πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η εκπαίδευση ώστε να είναι πιο κοντά αυτοί οι άνθρωποι στην ελληνική πραγματικότητα.