Εάν είσαι από τους λάτρεις του minimal στιλ, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις τον σχεδιαστή κοσμημάτων, Γιώργο Μουτσάτσο. Ο Γιώργος Μουτσάτσος μπορεί να σπούδασε μαθηματικός, και στην πορεία της ζωής του να έγινε σχεδιαστής κοσμημάτων, αλλά ακόμα έχει το μαθηματικό δαιμόνιο μέσα του! Τι εννοώ;

Τα κοσμήματα του Γιώργου Μουτσάτσου είναι υψηλής αισθητικής με τα γεωμετρικά σχέδια να περικλείουν κάθε μια από τις collections του.

Ο Γιώργος Μουτσάτσος μας υποδέχτηκε στο showroom του στο κέντρο της Αθήνας, πόζαρε στον φακό της Ιωάννας Γκόλια και μας παραχώρησε μια συνέντευξη γεμάτη «γεωμετρία»!

 1. Πώς ξεκίνησες ως jewelry designer;
 2. Είμαι μαθηματικός, οπότε οι σπουδές μου ήταν πάνω στα μαθηματικά. Στην πορεία, έκανα το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό μου στο Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, όπου εκεί δούλεψα και ως βοηθός καθηγητή. Παράλληλα, όμως, έφτιαχνα κοσμήματα για εμένα και για κάποιους από τους φίλους μου. Μου άρεσε πάρα πολύ το κόσμημα και γενικότερα η δημιουργικότητα στην ζωή μου. Κατά κάποιο τρόπο έτσι ξεκίνησα να σχεδιάζω κοσμήματα και στην συνέχεια έγινε το κύριο επάγγελμα μου!
 1. Ποια είναι η φιλοσοφία σου πίσω από κάθε σου collection;
 2. Η φιλοσοφία μου είναι, όσο το δυνατόν μπορώ, τα κοσμήματα μου να είναι minimal. Αν κι ο κόσμος πιστεύει ότι είναι εύκολο, η αλήθεια είναι πως δεν είναι. Είναι αρκετά δύσκολο να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα με λίγα μόλις στοιχεία. Μπορεί κάτι να είναι άρτιο αισθητικά στο χαρτί, αλλά να είναι πάρα πολύ απλό στην πραγματικότητα.
 1. Ποιες θα είναι οι τάσεις στα κοσμήματα φέτος τον Χειμώνα 2018-19;
 2. Για μένα τα κοσμήματα δεν έχουν εποχή ή τάση. Πιστεύω ότι τα κοσμήματα είναι πιο διαχρονικά απ’ ό,τι η μόδα στα ρούχα. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο δεν σχεδιάζω έχοντας στο μυαλό μου την χρονιά ή την σεζόν. Έχω στο μυαλό μου κάτι πιο διαχρονικό για τα κοσμήματα που σχεδιάζω.
 1. Τι υλικά χρησιμοποιείς στα κοσμήματα σου κάθε χρόνο, που δεν τα αλλάζεις με τίποτα;
 2. Σίγουρα χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους. Αυτά είναι από τα αγαπημένα μου υλικά που βάζω σε κάθε collection μου. Επίσης, πολλές φορές έχω πειραματιστεί με το plexiglass, το οποίο δίνει μια άλλη αισθητική στα κοσμήματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η τελευταία μου συνεργασία με τον Δημήτρη Πέτρου, για τα Mad Walk 2018, όπου όλα τα κοσμήματα για το fashion show τα είχα κατασκευάσει από plexiglass.
 1. Πώς αποφάσισες να βασιστείς πάνω στα γεωμετρικά σχέδια; Γιατί, όπως βλέπω, όλα σου τα σχέδια έχουν ως βάση τα γεωμετρικά σχέδια.
 2. Δεν είμαι αντικειμενικός σ’ αυτό το θέμα γιατί έτσι είναι ο τρόπος σκέψεις μου. Δηλαδή, δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά από την αισθητική μου. Αυτός είναι ο Γιώργος!
 3. Τι σου ζητάνε περισσότερο οι γυναίκες και τι οι άντρες;
 4. Οι άντρες μου ζητάνε πολύ μανικετόκουμπα, μονογράμματα ή για το χέρι τους κάποιο βραχιόλι με κορδόνι. Από την άλλη, οι γυναίκες μου ζητάνε συχνά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και μενταγιόν για τον λαιμό.
 1. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;
 2. Οι μελλοντικοί μου στόχοι…Η εξέλιξη της δουλειάς μου σίγουρα. Επίσης, θα ήθελα στο μέλλον ν’ ασχοληθώ και με τα είδη εσωτερικού χώρου. Είναι κάτι που το αγαπώ πολύ!
 3. Η σκέψη για τα είδη εσωτερικού χώρου προέκυψε κατά την πορεία της καριέρα σου ή το ήθελες από την αρχή που ξεκίνησες;
 4. Πάντα αγαπούσα το interior design, οπότε πιστεύω ότι εάν δεν σχεδίαζα κοσμήματα, θα ήμουν σίγουρα διακοσμητής ή αρχιτέκτονας! Θεωρό ότι το κόσμημα είναι σαν μια μορφή τέχνης που τη φοράμε κι αυτή η τέχνη μας ακολουθάει στην καθημερινότητα μας. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η διαδικασία, το να σχεδιάζεις κάτι πάνω στο χαρτί, και στην πορεία να προχωράς στην υλοποίηση του αντικειμένου ή κοσμήματος. Αντίστοιχα, θα ήθελα να σχεδιάζω αντικείμενα για το σπίτι!
 5. Από πού αντλείς έμπνευση πριν αρχίσεις να σχεδιάζεις μια collection;
 6. Μου αρέσει πάρα πολύ η κουλτούρα της Ελλάδας, η ιστορία μας. Οπότε είναι πολύ μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα η κουλτούρα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την γεωμετρία, που νομίζω ότι το μαθηματικό στοιχείο δεν θα το αποβάλω ποτέ από μέσα μου! Πάντα κοιτάζω να συνδυάζω αυτά τα δύο μαζί.
 1. Ποιο κόσμημα είναι το αγαπημένο σου μέσα από το showroom σου;
 2. Το βραχιόλι που ονομάζεται «Abreast».
 3. Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
 4. Θα σου έλεγα το άσπρο και το μαύρο, αλλά αυτά δεν είναι χρώματα. Οπότε το αγαπημένο μου χρώμα, θα σου πω ότι είναι το μπλε.
 1. Τι δώρο θα πρότεινες σε κάποιον που θέλει να κάνει ένα δώρο σε μια γυναίκα και σε κάποιον που θα ήθελε ν’ αγοράσει κάτι για έναν άντρα;
 2. Κοίτα, μου αρέσει το κόσμημα σαν δώρο, θεωρό ότι είναι κάτι προσωπικό, αλλά και από την άλλη δείχνει λίγο και τον χαρακτήρα αυτού που το δωρίζει, αλλά κι εκείνου που θα το λάβει. Πρέπει να έχει κάτι κι από τους δύο! Είναι πολύ ωραίο να συνδυάζουμε αυτές τις στιγμές και να σκεφτόμαστε αυτό το άτομο κάθε φορά που φοράμε αυτό το κόσμημα. Τώρα, όσον αφορά το τι δώρο θα πρότεινα, εξαρτάται από το άτομο. Δηλαδή, τι φοράει το άτομο καθημερινά στην ζωή του και ποιο είναι το στιλ του ατόμου που θα πάρει το κόσμημα ως δώρο.
 1. Με ποια celebrity θα ήθελες να συνεργαστείς για μια limited edition collection;
 2. Αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό! Θα σου πω την Βίκυ Καγιά που με έχει βοηθήσει αρκετά. Μου αρέσει, όμως, κι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την δουλειά της αυστηρά κι επαγγελματικά, το θεωρώ μεγάλο προνόμιο. Είναι πολύ σημαντική η φιλοσοφία ενός ατόμου!
 3. Τι θα δούμε στη νέα σου collection;
 4. Θα δούμε πολλά πράγματα… Θα δούμε κάτι που το έχουμε ξανά δει, αλλά με μια παραλλαγή. Ετοιμάζω μια συλλογή από δραχμές, που θεωρώ ότι είναι τάση τα νομίσματα γενικότερα στα αξεσουάρ. Θεωρώ ότι αξίζει να δώσουμε μια άλλη, πιο φρέσκια εικόνα σ’ ένα νόμισμα. Επίσης, θα δούμε και την επετειακή σειρά που φτιάχνω κάθε χρόνο. Αυτά θα βγουν λίγο μετά τον Οκτώβριο, ενώ θα δούμε και κάποια αντικείμενα σπιτιού, όπως και πέρυσι με τα κεριά.
Photos: Ιωάννα Γκόλια