Σταύρος Σκαρπαθάκης: Ο μοναδικός χειροπράκτης ζώων στην Ελλάδα μας βάζει στον κόσμο του

LIKE US ON FACEBOOK

Η επιστήμη της χειροπρακτικής δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα. Η χειροπρακτική, όμως, μπορεί να ανακουφίσει απ’ τον πόνο χωρίς φάρμακα και χειρουργεία, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωάκια.

Ο Σταύρος Σκαρπαθάκης είναι ο μοναδικός χειροπράκτης ζώων και ανθρώπων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα για να εξασφαλίσει το επάγγελμά του, λόγω της νομοθεσίας, όχι απλώς δεν το βάζει κάτω, αλλά ετοιμάζεται να παραχωρήσει και μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την επιστήμη του στο TEDxPanteionUniversity στις 11 Μαΐου.

Πώς καταφέρνει να θεραπεύσει ανθρώπους και ζώα με φυσικά μέσα, χωρίς να χρησιμοποιήσει φάρμακα; Πώς δίνει τις σωστές εντολές στο κάθε σώμα ώστε να επιτευχθεί η θεραπεία; Για όλα αυτά μίλησε στο iPop.gr!

 1. Πώς αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την επιστήμη της χειροπρακτικής;
 2. Συνειδητοποιώ πια πως δεν αποφάσισα τελικά, απλά ακολούθησα ένα μονοπάτι που ήταν γνωστό. Είχα την  επιρροή της μητέρας μου και συναδέλφου μου, αφού μεγάλωσα μέσα στο γραφείο της. Ήταν ένα μέρος της εκπαίδευσής μου.
 1. Πόσο καιρό σας πήρε το να πειστείτε εξαρχής για τα θαύματα της χειροπρακτικής;
 2. Δεν χρειάστηκε να πειστώ με ή για τα θαύματα της χειροπρακτικής γιατί το βίωνα από παιδί. Αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να βγάλω τη γνώση μέσω των χεριών μου και να την προσφέρω σαν θεραπευτικό μέσο.
 3. Πώς ακριβώς λειτουργεί η χειροπρακτική σε ζώα και τι ακριβώς κάνει ένας χειροπράκτης;
 4. Σαν χειροπράκτης ασχολούμαι με την εύρεση και διόρθωση υπεξαρθρημάτων. Κάνω μία ανάλυση στον τρόπο που στέκεται και κινείται το σώμα. Μελετάω κυρίως το νευρικό σύστημα και τον τρόπο που αυτό ορίζει την υγεία. Το νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο να ελέγχει, να ρυθμίζει και να συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Το μυϊκό τώρα σύστημα είναι η οθόνη. Από εκεί μελετάω την ισορροπία, την κίνηση, τη στάση. Για να διορθώσω ή βελτιώσω κάτι από τα παραπάνω, επεμβαίνω στο σκελετό, το κρανίο και τις περιφερικές αρθρώσεις, με ειδικούς διορθωτικούς χειρισμούς, τις ανατάξεις. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό καθώς και κάθε ψυχή που φιλοξενείται μέσα σε αυτό.
 1. Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που θεραπεύσατε ένα ζώο με την χειροπρακτική;
 2. Χαρούμενος, ευγνώμων, ικανοποιημένος, πλήρης, εντυπωσιασμένος, ήρεμος, γεμάτος δέος για τη συνέχεια.
 3. Σε τι ζωάκια έχετε ασκήσει χειροπρακτική; Υπάρχει κάποιο ζώο που είναι πιο «εύκολο» να ανακουφιστεί μ’ αυτή τη μέθοδο;
 4. Κυρίως σε σκυλιά, γάτες και άλογα, αλλά έχω ασκήσει την χειροπρακτική και σε φίδια, δελφίνια, πουλιά, κουνελάκια, αγελάδες καθώς και σε κάποια πτηνά. Κάποτε μάλιστα με είχαν καλέσει να κάνω θεραπεία σε μία χελώνα.
 1. Τι κάνετε στην περίπτωση που κάποιο ζωάκι δεν συνεργάζεται;
 2. Υπάρχουν φορές που κάποια ζώα δεν είναι πολύ συνεργάσιμα. Υπάρχουν επίσης φορές που κάποιοι άνθρωποι δεν είναι πολύ συνεργάσιμοι. Εξαρτάται από την περίπτωση. Έχουν υπάρξει φορές που χρειάστηκαν 2-3 άτομα για να κρατήσουν και περιορίσουν ένα άλογο ή να χρησιμοποιηθεί φίμωτρο σε σκύλο. Σε γενικές γραμμές τα ζώα νιώθουν, αισθάνονται περισσότερο. Σαν να γνωρίζουν πως είμαι εκεί για να τους απαλύνω τον πόνο και όχι για να τον προκαλέσω.
 3. Συνεργάζεστε και με κτηνιάτρους; Κι αν ναι, υπάρχει κάποια σειρά; Δηλαδή ο κηδεμόνας του ζώου πρέπει ν’ απευθυνθεί πρώτα σε κτηνίατρο και μετά σ’ εσάς;
 4. Ο κτηνίατρος είναι ο κύριος φορέας υγείας του ζώου. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, στις οποίες δε μπορεί να βοηθήσει ο κτηνίατρος, όπως υπάρχουν και περιπτώσεις που δε μπορώ να  βοηθήσω εγώ γιατί χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη. Αυτή είναι η επιστημονική μου κατάρτιση. Να ξέρω πού μπορώ να επέμβω. Άλλη η δουλειά του κτηνιάτρου, άλλη σπουδή έχει ο κτηνίατρος κι άλλη εγώ. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει μια επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ας μην υπάρχει άλλος πιστοποιημένος Χειροπράκτης Ανθρώπων και Ζώων στη χώρα μας.
 5. Στην Ελλάδα, ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με την επιστήμη της χειροπρακτικής ή έχουμε ακόμα μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε; Και ποια η σύγκριση με το εξωτερικό;
 6. Φανταστείτε πως στην Αμερική που σπούδασα, ο τίτλος σπουδών μου είναι ισότιμος της ιατρικής και μου δίνει το δικαίωμα να κάνω διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία που να εξασφαλίζει το επάγγελμα και να μας δίνει το δικαίωμα να το ασκούμε όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Καταλαβαίνετε πως ο καθένας μπορεί να δηλώσει Χειροπράκτης και να εφαρμόσει όποια μέθοδο σε ζώντες οργανισμούς. Αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια σαν Σύλλογος Χειροπρακτών για το καλό της επιστήμης μας, που απαιτεί τουλάχιστον 6 έτη σπουδών.
 7. Τι να περιμένουμε να δούμε στην ομιλία σας στο TEDxPanteionUniversity;
 8. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την επιστήμη και τη φιλοσοφία της Χειροπρακτικής, καθώς και την προσέγγισή μου. Έναν άνθρωπο, λοιπόν, με ανοιχτό μυαλό που θέλει να μοιραστεί με πολύ ωραίο κόσμο ένα πολύ μικρό κομμάτι γνώσης μέσα στο Όλο!

Επισκεφθείτε το www.chiropractors.gr και το www.spinalcenter.gr για να μάθετε περισσότερα για την επιστήμη της χειροπρακτικής.

Info!

TEDxPanteionUniversity

Πότε; 11 Μαΐου | 10:00 – 19:00 |

Πού; Μουσείο Μπενάκη

Διαβάστε ακόμα:

Ζούμε στο The Age of Smupid και το TEDxPanteionUniversity θα σου δείξει ακριβώς τι σημαίνει αυτό!
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved