Στα Δημήτρια φέτος θα δεις παραστάσεις που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης

LIKE US ON FACEBOOK

To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια, όπου θα παρουσιαστεί μια σειρά από παραστάσεις που «δείχνουν τα αισθητικά και ιδεολογικά ρεύματα που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο», όπως δηλώνει στο iPop.gr ο Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

Όλοι ανυπομονούμε για την έναρξη των Δημητρίων -29 Σεπτεμβρίου- κι ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη για να δούμε το πρώτο θεατρικό showcase στα 53α Δημήτρια, που εντάσσεται για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας» και πολλές ακόμα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των Δημητρίων και με αφορμή αυτό το γεγονός εμείς θέλαμε να μάθουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες για τι θα δούμε!

Έτσι, επικοινωνήσαμε με τον Σάββα Πατσαλίδη, ο οποίος μας έδωσε μια πρώτη γεύση απ’ το πρώτο θεατρικό showcase στα 53α Δημήτρια!

 1. Ποια ήταν η αφορμή για να πάρετε την απόφαση να εντάξετε το θεατρικό showcase στον θεσμό των Δημητρίων που διοργανώνονται φέτος για 53η χρονιά;
 2. Το ελληνικό θέατρο, ενώ διαθέτει ένα καλό όγκο παραγωγών, δεν διαθέτει πλατφόρμες προβολής τους. Αυτό το καταδικάζει σε μια συνεχή εσωστρέφεια, η οποία καθόλου δεν βοηθά τη συνομιλία του με τα θέατρα στον διεθνή χώρο. Ελάχιστοι γνωρίζουν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και αυτό θεωρούμε ότι είναι άδικο. Και γι’ αυτό πήραμε το πολύ μεγάλο ρίσκο να διοργανώσουμε φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία των Δημητρίων αυτό το showcase.
 1. Ποιες παραστάσεις θα παρακολουθήσουμε στο πλαίσιο του πρώτου θεατρικού showcase;
 2. Θα έχουμε μια παράσταση του Οιδίποδα σε σκηνοθεσία Χρ. Σουγάρη, την παράσταση Φρίντα Κι Άλλο της ομάδας Fly Theatre, το έργο του Γιώργου Αδαμαντιάδη MUTE από την ομάδα Memento Mori, το Δαχτυλίδι της μάνας από την ομάδα C for Circus, το Relic με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη, το Campsite του ΚΘΒΕ, το Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας της Πειραματικής σκηνής του Εθνικού θεάτρου, και σε μια ειδική βιντεοπροβολή στο Μακεδονικό Μουσείο τις Βάκχες, την παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.
 1. Ποια ήταν τα κριτήρια για την επιλογή των συγκεκριμένων παραστάσεων;
 2. Επί τούτου αποφύγαμε κάποιο θεματικό άξονα που γενικά συνηθίζεται σε ορισμένα φεστιβάλ. Πιο ευεργετική επιλογή εκτιμήσαμε ότι είναι ένα showcase που θα φιλοξενεί ποιοτικές παραστάσεις που δείχνουν τα αισθητικά και ιδεολογικά ρεύματα που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Ελπίζω αυτό που κάναμε να αρέσει. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η επιλογή, εάν λάβει κανείς υπόψη του τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό θέατρο.
 1. Τι άλλο θα δούμε, εκτός από παραστάσεις, στο πλαίσιο του θεατρικού showcase;
 2. Το showcase διαρκεί μόνο πέντε μέρες, οι υπόλοιπες είναι αφιερωμένες στη μουσική, στον χορό και σε άλλες καλλιτεχνικές δράσεις που στο σύνολό τους δημιουργούν ένα πολύ συμπαγές και πιστεύουμε ελκυστικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα.
 3. Ποιος θα είναι ο ρόλος των προσκεκλημένων από μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού;
 4. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι της πρόσκλησης τους: Αφενός να πάρουν μια γεύση από το σύγχρονο ελληνικό θέατρο και αφετέρου να καλέσουν στα φεστιβάλ που διευθύνουν παραστάσεις που τους άρεσαν.
 1. Τι εικόνα υπάρχει στο εξωτερικό για το θέατρο στην Ελλάδα;
 2. Όπως είπα, η εικόνα είναι πάρα πολύ φτωχή. Μολονότι κάποιες παραστάσεις ταξιδεύουν, εάν αναλογιστεί κανείς  το σύνολο των παραστάσεων που έχουμε κάθε χρόνο το να πάνε δύο ή τρεις στο εξωτερικό δεν είναι ενθαρρυντικό. Και μάλιστα αυτές που πάνε  είναι κατά κανόνα από μεγάλους φορείς όπως η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στον ευρύτερο θεατρικό χώρο η κίνηση προς τα έξω είναι ανύπαρκτη. Και αυτό είναι ανησυχητικό.
 1. Τι προτάσεις θα κάνατε για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό;
 2. Πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστεί σε επίπεδο πολιτείας μια επίσημη πλατφόρμα η οποία θα κάνει αυτό που επιχειρούν να κάνουν φέτος τα Δημήτρια. Μια πλατφόρμα που θα έχει ως μοναδικό στόχο την εξαγωγή του ελληνικού θεάτρου.
 3. Γιατί να δώσει κάποιος το παρών φέτος στα 53α Δημήτρια;
 4. Γιατί προσφέρει ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο, ποικίλο, ποιοτικά υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερο.

Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων:

5 Οκτωβρίου

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση «Οιδίπους» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη

Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

5 Οκτωβρίου

Τόπος: Μονή Λαζαριστών

Θεατρική παράσταση «Frida κι άλλο» από τον θίασο «Fly» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου

Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.

6 και 7 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη

Ένα συγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου  Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και  ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά είναι εύστοχη και αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και  τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

7 και 8 Οκτωβρίου

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Περιμένοντας τον Γκοντό» από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

7 Οκτωβρίου

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λογοτεχνική Performance «Εσύ: τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη

Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό -αλλά και κάθε αποχωρισμό- και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη. Στην επιτελεστική ανάγνωση – λογοτεχνική performance (σε σκηνοθεσία Σοφία Καρακάντζα), παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική και εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το «Βραβείο Ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

8 και 9 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Ανετον

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση από τους «C for Circus»

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

9 Οκτωβρίου

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Χορευτική παράσταση με τίτλο «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «OSMOSIS»

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι… τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

10 Οκτωβρίου

Τόπος: Βασιλικό θέατρο

Θεατρική παράσταση με τίτλο «After the Campsite: Από δω κι εμπρός» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

10 Οκτωβρίου

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και σε συνεργασία με την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι μια παραγωγή του 2018 από την Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

10 και 11 Οκτωβρίου

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο  εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές. Η παράσταση είναι μια παραγωγή της Πειραματικής Σκήνης- Ι του Εθνικού Θεάτρου.

Διαβάστε ακόμα:

Η πόλη, οι άνθρωποι και οι τέχνες έχουν ραντεβού στα 53α Δημήτρια!

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved