Σταύρος Τσομπανίδης και Phee: Ανακύκλωσαν τα φύκια απ’ τις ελληνικές ακτές και έφτιαξαν θήκη για το κινητό

LIKE US ON FACEBOOK

Η νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, είναι σε μια «άνθιση» και παρατηρούμε νέες start-up να δημιουργούνται από ανθρώπους που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν κατά πρόσωπο τα εμπόδια και να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Ο Σταύρος Τσομπανίδης, ιδρυτής της Phee, κέρδισε το στοίχημα και η εταιρεία του είναι ήδη αναγνωρίσιμη, ενώ έχει αναδειχθεί νικήτρια και σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς.

Σταύρος Τσομπανίδης και Phee ανακύκλωσαν τα φύκια απ’ τις ελληνικές ακτές και έφτιαξαν θήκη για το κινητό σου. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα από την δημιουργικότατη ιδέα του να σκαρφαλώσει και στις λίστες του Forbes 30 under 30.

Τι είναι, όμως, η Phee; Στην Phee θα βρεις προϊόντα από φύκια, τα οποία ξεβράζονται στις ακτές κι έπειτα από ειδική διαδικασία, απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, μετατρέπονται σε διακοσμητικές επιφάνειες. Η διαδικασία μάλιστα που ακολουθεί η Phee για την ανακύκλωση των φυκιών προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και το κάθε προϊόν μοναδικό, όπως κι ο ιδιοκτήτης του!

Πώς αποφάσισαν, όμως, Σταύρος Τσομπανίδης και Phee ν’ ασχοληθούν με τα φύκια που ξεβράζονται στις ελληνικές θάλασσες;

 1. Τι είναι η Phee και πώς ξεκίνησε;
 2. Η Phee είναι μια νεοφυής επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε μ’ ένα όραμα ν’αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ποσότητες των φυκιών που υπάρχουν στις ελληνικές παραλίες κι όλοι έχουμε έρθει σ’ επαφή. Πριν από 3,5 χρόνια, σε ηλικία 19 ετών παρακολούθησα την ομιλία του Παύλου Ευμορφίδη, του ιδρυτή της Coco-Mat. Μ’ ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό καθώς αναφέρθηκε στα φύκια που υπάρχουν σε αφθονία στις ακτές κι έκανε ένα κάλεσμα σ’ όποιον έχει κάποια ιδέα για αξιοποίησή τους να πάει να τον βρει. Μετά ξεκίνησα να μιλάω σε ανθρώπους που γνωρίζω στους Δήμους, πήγα βόλτες στις παραλίες κι εντόπισα το μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε αρχικά πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιο προϊόν με τα φύκια. Μετά από πολλά εμπόδια, κατάφερα να βρω τον συνέταιρό μου, τον Νίκο Αθανασόπουλο, ο οποίος είχε όλη την τεχνογνωσία για ν’ αναπτύξουμε το υπάρχον προϊόν της Phee: Μια διακοσμητική επιφάνεια στην οποία τα φύκια χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη, μαζί μ’ άλλες κολλητικές ουσίες που προέρχονται απ’ τον χώρο της ξυλείας. Εμείς φτιάχνουμε μια διακοσμητική επιφάνεια, όπου συμπιέζουμε τα φύκια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εμπορικές εφαρμογές. Είναι ένα υλικό υψηλής προστιθέμενης αξίας, το οποίο παράγεται με μια απόλυτα κατοχυρωμένη διαδικασία.
 1. Τι αντικείμενα θα βρούμε στη Phee;
 2. Εμπορικά ξεκινήσαμε τον τελευταίο ένα χρόνο με κάποια χρηστικά αντικείμενα, όπως θήκες κινητών, κουτιά συσκευασίας, ενώ έχουμε αναπτύξει και μια ρακέτα. Αναφορικά με τη ρακέτα, το υλικό μας χρησιμοποιήθηκε ως εξωτερική διακοσμητική επιφάνεια κι επενδύθηκε στις ξύλινες ρακέτες που φτιάχνονται σε εργαστήριο. Η ρακέτα ζυγίζει μόλις 160 γρ. και κατασκευάζεται από μασίφ. Επαγγελματίες παίκτες βρήκαν τη ρακέτα μας κι έγινε η πρόταση μια απ’ τις τρεις ρακέτες της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Τουρνουά να είναι δική μας. Έγινε ειδική κατασκευή στο χέρι και μπήκε το λογότυπο που ήταν από φύκι.

  Όλα μας τα προϊόντα είναι απολύτως χρηστικά κι αυτό έχει πάνω απ’ όλα σημασία!Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουμε άλλα τρία προϊόντα: Σουβέρ και σουπλά 100% από φύκια, ενώ είμαστε σε τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός σημειωματαρίου και πολύ κοντά στο ν’ αναπτύξουμε και γυαλιά ηλίου.

 1. Τα προϊόντα σας είναι απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον;
 2. Είναι 100% ανακυκλώσιμα και προέρχονται απ’ την ανακύκλωση των φυκιών. Μια πρώτη ύλη ανακυκλώνεται και μπαίνει ξανά στις ζωές μας, ενώ μπορεί να μπει μετά στον μπλε κάδο και να χρησιμοποιηθεί ξανά.
 3. Τι αντοχές έχουν τα προϊόντα της Phee;
 4. Είναι 100% αδιάβροχα σε γλυκό κι αλμυρό νερό, έχουν αντηλιακή UV προστασία, ενώ το κάθε προϊόν είναι μοναδικό καθώς τοποθετούμε τυχαία τα φύκια στην πρέσα.
 1. Έχετε άδεια για να μαζεύετε τα φύκια απ’ τις ακτές; Τι θα απαντούσατε στην “κατηγορία” ότι επεμβαίνετε στο περιβάλλον;
 2. Σε πρώτη επίπεδο, έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμο Πατρέων λαμβάνοντας την απαραίτητη άδεια. Πηγαίνουμε με την ομάδα μας κάνουμε τον καθαρισμό και μαζεύουμε την πρώτη ύλη. Εμείς δεν αλλάζουμε κάτι απ’ αυτό που ήδη γίνεται, έτσι κι αλλιώς ο κάθε Δήμος μαζεύει τα φύκια απ’ τις ακτές, εμείς απλά τα ανακυκλώνουμε και τα επαναχρησιμοποιούμε. Μάλιστα η ομάδα μας δεν επεμβαίνει στο κάτω κάτω στρώμα των φυκιών, καθώς είδαμε πως βοηθάει στο έδαφος και την παραλία. Ενδεικτικά να πούμε πως ο κάθε παράκτιος Δήμος έχει 250-300 τόνους φυκιών ετησίως. Εμείς έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής ν’ ανακυκλώσουμε περίπου 200 τόνους συνολικά.
 1. Και πού μπορούμε ν’ αγοράσουμε τις δημιουργίες της Phee;
 2. Υπάρχουν προϊόντα μας σε πάνω από 30 καταστήματα. Δοκιμάζουμε δύο αγορές: Τα μαγαζιά με προϊόντα με καλό design, αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Παράλληλα, έχουμε το δικό μας e-shop, όπου είναι διαθέσιμα τα προϊόντα μας με παράδοση στο σπίτι. Υπάρχει μάλιστα δυνατότητα παραγγελίας κι απ’ το εξωτερικό, έχουμε στείλει ήδη προϊόντα μας σε χώρες της Ευρώπης.

Posted by Phee on Mittwoch, 7. Juni 2017

 1. Ποιο είναι το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς σας; Πώς καταφέρατε ως νέοι να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη και βραβευμένη start-up σε μια δύσκολη εποχή στην Ελλάδα;
 2. Πλέον, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η σωστή τοποθέτηση στην αγορά, δηλαδή το να βρούμε το προϊόν που θα μας δώσει μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων και θα περάσει τη Phee σ’ άλλο επίπεδο, θα την κάνει πιο γνωστή. Ευτυχώς, όμως, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει.Εμείς καταφέραμε κι επιταχύναμε ορισμένες διαδικασίες λόγω της στήριξης που είχαμε από ιδιωτικούς κι όχι μόνο φορείς που στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα. Το Ίδρυμα Αγγελοπούλου μας έχει χρηματοδοτήσει και υποστηρίξει ένθερμα τα τελευταία τρία χρόνια, ο Οργανισμός Blue Growth με έδρα τον Πειραιά, ο οποίος στηρίζει τη θαλάσσια επιχειρηματικότητα και η εταιρεία Παπαστράτος, όπου κερδίσαμε έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό και το χρηματικό έπαθλο μας προσέφερε μεγάλη βοήθεια.
 1. Τι να περιμένουμε μελλοντικά απ’ την Phee;
 2. Στο μέλλον θα δείτε κι άλλα υλικά υπό το brand Phee, τα οποία θα έχουν το ίδιο concept της ανακύκλωσης και πιο άμεσα θα δείτε το υλικό μας σε εσωτερικούς χώρους, επιπλοποιία και επενδύσεις κατά κύριο λόγο.
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved