Ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από εμάς και νιώθουμε τόσο μικροί μπροστά της αδυνατώντας να τη διαχειριστούμε! Τι γίνεται, όμως, όταν καταφέρνουμε όχι μόνο να τη διαχειριστούμε, αλλά και να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας;

Ο Βαγγέλης Καραπέτσας, συνιδρυτής της “Another Circus”, ξέρει ακριβώς πώς να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και το πήγε ένα βήμα παρακάτω αναπτύσσοντας τον “Neil The Little Explorer”, ένα smart toy που κάνει τη ζωή των γονιών πιο εύκολη, ενώ παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών και παρέχει στους γονείς χρήσιμες πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά τους!

Ο Neil είναι ένας μικρός εξερευνητής- αστροναύτης και, αφού παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας CES 2017 στο Las Vegas αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, βρίσκεται στη διαδικασία της δημιουργίας, αναζητώντας παράλληλα επενδυτές για να μπορέσει να ολοκληρώσει την αποστολή του στον πλανήτη Γη!

«Αν όλα πάνε εξαιρετικά καλά, θα είμαστε σε 2 χρόνια στην αγορά», λέει στο iPop.gr ο Βαγγέλης Καραπέτσας και εξηγεί γιατί ο Neil είναι το μέλλον που πρέπει να εμπιστευτούμε!

 1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τον Neil;
 2. Έχοντας δει ποιοι είμαστε και τι κάναμε μέχρι τώρα προσφέροντας μέσω της Another Circus υπηρεσίες σε τρίτους, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε παράλληλες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι προϊόντα. Πρόκειται για δικά μας start ups και η αρχή έχει γίνει με την “Οδύσσεια” που είναι για tablet και το άλλο είναι ο “Neil”. O Neil είναι μια spinoff start up δράση. Ενώ μεν ο Neil είναι ένα παιχνίδι, την ίδια στιγμή είναι και μια start up επιχείρηση, δηλαδή δεν είναι ένα παιχνίδι μιας εταιρείας παιχνιδιών, αλλά μέρος μιας start up που επιδιώκει να γίνει επιχείρηση με παιχνίδια τεχνολογίας.
 3. Συστήστε μας τον Neil: Ποιος είναι και τι προσφέρει σε παιδί και γονείς;
 4. O Neil είναι ένα παιχνίδι για παιδιά 4-7 ετών που τα εκπαιδεύει και τα ψυχαγωγεί. Είναι ένα smart toy γιατί χρησιμοποιεί τελευταία τεχνολογία. Η ουσία, όμως, και ο τελικός σκοπός είναι ότι μέσα απ’ τη διάδραση του Neil με το παιδί, οι γονείς θα μπορούν να καταλάβουν τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του παιδιού τους. Άρα δεν είναι απλά ένα παιχνίδι για το παιδί, αλλά κλείνει τον κύκλο του στο πώς απ’ την επαφή του με το παιδί οι γονείς αρχίζουν να καταλαβαίνουν λίγο καλύτερα το παιδί τους. Η διάσταση της τεχνολογίας μπαίνει γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό και όχι για εντυπωσιασμό μέσω των χαρακτηριστικών.
 1. Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που έχει εκφραστεί για τον Neil;
 2. Μερικοί μπορεί να φοβούνται και ν’ ανησυχούν εάν το παιχνίδι «αντικαθιστά» τον γονιό, αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Αντιθέτως βοηθά το έργο του, δίνει tips για το τι αρέσει στο παιδί για να ξεκινήσει ένας διάλογος ή ν’ αρχίσει μια σχετική δραστηριότητα. Εμείς δεν προσπαθούμε απλώς να φτιάξουμε τον Neil, αλλά να δημιουργήσουμε τα data που προκύπτουν απ’ τη διάδραση όλων των παιδιών μ’ όλους τους Neil. Ο Neil θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε φιγούρα εξωτερικά, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η διάδραση με το παιδί.
 3. Τι πληροφορίες δίνει το smart toy στους γονείς και με ποιο τρόπο;
 4. Οτιδήποτε γίνεται με το παιχνίδι και το παιδί και είναι δυνατό να παρακολουθηθεί θα είναι προσβάσιμο ως πληροφορία στους γονείς μέσω του αντίστοιχου app που θα έχουν στο κινητό τους. Το app θα δίνει τις εξής δυνατότητες:-Διαχειριστικό πάνελ για να μπορούν οι γονείς να διαμορφώνουν τη σχέση του παιδιού με τον Neil.-Analytics και reports, τα οποία θα αναφέρουν για ποιες κατηγορίες το παιδί εκδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ποιες του περνούν αδιάφορες και για ποιες διατηρεί ουδέτερη στάση.

  Αυτές τις πληροφορίες τις λαμβάνει ο γονιός και τις αξιοποιεί όπως επιθυμεί, όμως, η πλατφόρμα του κάνει και προτάσεις. Για παράδειγμα, προτείνει «γιατί δεν πάτε μια εκδρομή το Σάββατο αφού το παιδί αγαπάει τη φύση;» ή θα προτείνει και συγκεκριμένα μέρη, εάν ο γονιός επιθυμεί φυσικά να κοινοποιεί την τοποθεσία του μέσω του email που θα δώσει.

 5. Ο Neil μιλάει ελληνικά στο παιδί;
 6. Η πρώτη γλώσσα θα είναι αγγλικά. Θα θέλαμε πολύ να ξεκινήσουμε με ελληνικά, όμως, οι start up επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργούν με βάση το συναίσθημα. Δεν γίνεται να προχωρήσουμε παρακάτω εάν κάνουμε μια τόσο μεγάλη επένδυση για μια τόσο μικρή αγορά. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ πιο πιθανό να φθάσεις στην Ελλάδα μέσω Αμερικής!
 1. Πώς ακριβώς λειτουργεί το παιχνίδι; Ποια είναι η καθημερινή διάδραση με το παιδί;
 2. Το παιχνίδι έχει δύο διαφορετικά επίπεδα διάδρασης. Το ένα είναι η ρουτίνα, δηλαδή πληροφορίες που αναπαράγει ο Neil “θέλει-δεν θέλει” το παιδί. Είναι μια προδιαγεγραμμένη και διαμορφωμένη από τους γονείς ρουτίνα. Για παράδειγμα να ξυπνάει μ’ ένα συγκεκριμένο τραγούδι και να κοιμάται μ’ ένα συγκεκριμένο παραμύθι. Υπάρχουν κι άλλες καθημερινές λειτουργίες, όπως διατυπώσεις «Είναι ώρα για σχολείο, μην ξεχάσεις να πάρεις την μπανάνα σου» ή «είναι 16:00, τι θα έλεγες να πάμε να ζωγραφίσουμε;». Σ’ όλες αυτές τις διαδικασίες μπαίνει πολύ το στοιχείο της επιβράβευσης.

  Το δεύτερο επίπεδο διάδρασης ξεκινάει με την πρωτοβουλία του παιδιού. Το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει απ’ τα κουμπάκια ποια απ’ τις τέσσερις κατηγορίες περιεχομένου έχει εκείνη την ώρα διάθεση ν’ ακούσει ή να κάνει: Εγκυκλοπαιδικά/εκπαιδευτικά, παραμυθάκια/τραγούδια/ ιστοριούλες, δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική και κάποια εκπαιδευτικά θέματα, όπως πχ πώς περιποιούμαστε το κατοικίδιο, και τέλος κάποια παιχνίδια.

  Ο Neil θέλουμε να εξελίσσεται: Το παιχνίδι διαμορφώνεται με βάση την προσωπικότητα του παιδιού. Εμπλουτίζεται το περιεχόμενο προς τις κατευθύνσεις όπου φαίνεται να έχει μεγαλύτερη κλίση το παιδί. Προτεραιότητα μας είναι η βελτιστοποίηση της σχέσης γονέων-παιδιών.

 3. Κι αν το παιδί μου πάθει εξάρτηση από τα smart toys και απομονωθεί; Δεν ήταν όλα πιο απλά με τα παραδοσιακά παιχνίδια στο παρελθόν;
 4. Προσωπικά φοβάμαι ότι στο μέλλον θα είναι απορροφημένοι και οι γονείς απ’ τα αντίστοιχα gadgets για εκείνους. Ας σκεφτούμε πώς ήταν ένα σπίτι με παιδάκια πριν την τηλεόραση και πώς ήταν μετά. Υπήρχαν εποχές που η οικογένεια τσακωνόταν για το ποιο πρόγραμμα θα δει. Ή ξεχνάμε γρήγορα ή δεν καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει.

  Δεν μπορείς να τρέξεις για τις απαιτήσεις του μέλλοντος με εργαλεία του παρελθόντος. Φυσικά θα πρέπει ν’ ασκήσεις κριτική για οτιδήποτε βγαίνει, να κρίνεις εάν κάτι είναι πραγματικά χρήσιμο κι όχι εφήμερο. Όμως, δεν έχει νόημα να πάμε πίσω το τρένο. Πάντα θα υπάρχει αγωνία και φόβος, το θέμα είναι πώς τον διαχειριζόμαστε. Ακόμα και ο Elon Musk έχει αγωνίες! Υπάρχουν πολύ τρυφερές αλήθειες κοιτώντας προς το παρελθόν, απλά το τρένο θα πάει παρακάτω, ας φροντίσουμε να πάει κατά το δυνατόν προς την σωστή κατεύθυνση!