Οι ώρες και οι μέρες που μένουμε στο σπίτι με την οικογένειά μας έχουν αυξηθεί λόγω της καραντίνας. Αυτές τις μέρες πολλοί γονείς ανησυχούν για τη χρήση του Διαδικτύου απ’ τα παιδιά τους, πώς μπορούν να έχουν τον έλεγχο του περιεχομένου που βλέπουν αλλά και πώς θα είναι ασφαλής η χρήση του Internet. Παιδιά και εθισμός στο Διαδίκτυο: Πόσο επικίνδυνος είναι και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Για όλα αυτά συνομιλήσαμε με τον ιδρυτή του οργανισμού ΔΙΑΔΡΑΣΗ, Σταύρο Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος απάντησε όλες τις ανησυχίες των γονιών σχετικά την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, τους κινδύνους απ’ τον εθισμό και τις προληπτικές κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς.

Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ έχει ως στόχο την σωστή πρόληψη-ενημέρωση σε παιδιά και εφήβους σχετικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

Παιδιά και εθισμός στο Διαδίκτυο: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

 1. Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να κάνουν ασφαλή χρήση του Διαδικτύου;
 2. Για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας θα πρέπει αρχικά να εκπαιδευτούμε εμείς στην χρήση του διαδικτύου. Η διαδικτυακή μας ζωή αντικατοπτρίζει την κανονική μας ζωή. Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν εμείς κάνουμε ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου.  Αν το κάνουμε αυτό το βήμα στην συνέχεια μιλάμε στα παιδιά μας για τους κινδύνους παραμονεύουν στα κλικ που κάνουν. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι μεγάλο όπλο. Επίσης πρέπει να ξέρει το παιδί που είναι τα όρια του αναλόγως την ηλικία του. Θα πρέπει να παρακολουθούμε που μπαίνει και πόση ώρα μπαίνει, από το ιστορικό της πλοήγησης και αν χρειαστεί να βάλουμε φραγή σε επικίνδυνους ιστότοπους.
 3. Μέχρι ποια ηλικία ο γονιός θα πρέπει να επιβλέπει ό,τι κάνει το παιδί στο Διαδίκτυο;
 4. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο θα πρέπει έως τα 18, να επιβλέπουμε που μπαίνουν τα παιδιά μας. Πιο πριν είναι ανήλικα και έχουμε την ευθύνη τους. Βέβαια θέλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς πως θα επιβλέπει ο γονέας  τα παιδιά που είναι στην εφηβεία που δύσκολα οριοθετούνται καθώς θέλουν να εξερευνήσουν το πιο «απαγορευμένο». Το γεγονός αυτό και μόνο κάνει την ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ επίβλεψη αναγκαία.
 5. Ποιο είναι ένα ασφαλές όριο στον χρόνο που περνάει ένα παιδί στο Διαδίκτυο και πώς μπορούν οι γονείς να ορίσουν αυτό το όριο, χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με το παιδί;
 6. Μπορούμε να θέσουμε ένα όριο 1,5 ώρας ή 2 ωρών αλλά θα πρέπει η χρήση αυτή να γίνεται με διάλειμμα. Να μην είναι συνεχόμενα τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη. Καλό θα ήταν ανά 45 λεπτά να σταματάνε.
 1. Ποια είναι τα σημάδια εθισμού ενός παιδιού στο Διαδίκτυο; Και τι κάνει ο γονιός μόλις το αντιληφθεί;
 2. Αρχικά παρατηρούνται προβλήματα στην συμπεριφορά. Μπορεί να είναι πιο επιθετικά κάποια παιδιά μπορεί όμως να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και να είναι πιο «άτονα».  Επίσης οι διατροφικές αλλαγές είναι ένα σημάδι εθισμού όπως επίσης και ο ενδυματολογικός κώδικας. Αν ένα παιδί ενδιαφέρεται μόνο τι γίνεται στον ψηφιακό κόσμο δεν το ενδιαφέρει πως θα ντυθεί. Και τέλος η προσωπική του υγιεινή δείχνει εθισμό. Αν την παραμελεί σημαίνει πως δεν το ενδιαφέρει ο εαυτός του. Οπότε πρέπει να αρχίσουμε όχι να ανησυχούμε αλλά να παρακολουθούμε τις κινήσεις του παιδιού και αν δυσκολευτούμε να απευθυνθούμε σε ειδικό. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.
 3. Τι κάνουμε εάν αντιληφθούμε ότι το παιδί μας μπαίνει κρυφά στο Ίντερνετ;
 4. Καλό θα είναι οι γονείς που μας διαβάζουν να απευθυνθούν στον εκάστοτε πάροχο και να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία γονικού ελέγχου. Θα ήταν μια κίνηση που θα προστατεύσει τα παιδιά. Τα κινητά και οι συσκευές τεχνολογίας θα πρέπει να είναι εκτός δωματίου το βράδυ που θα πέσουν στο κρεβάτι, αλλιώς αν μπαίνουν κρυφά στο ιντερνετ  αυτές τις ώρες δεν είναι καθόλου απίθανο να καταγραφούν διαταραχές στον ύπνο. Αρχικά δεν είναι το που μπαίνουν, αλλά προέχει η υγεία τους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι τα κινητά να μπαίνουν σε έναν κοινόχρηστο χώρο το βράδυ με πρόφαση να είναι κλειστά και να φορτίσουν. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες να σερφάρουν κρυφά. Ουσιαστικά δίνετε εσείς το παράδειγμα και ακολουθούν τα παιδιά.
 1. Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς από όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία ώστε να αποτρέψουν στο μέλλον να εθιστεί;
 2. Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για την εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο των παιδιών τους όλων των ηλικιών.  Αυτό απαιτείται για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και από ακατάλληλες ή επικίνδυνες επαφές.  Οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο με τα παιδιά για να εξερευνούν μαζί ιστοσελίδες και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο.
 3. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλούς περιήγησης στο Ίντερνετ που πρέπει να ξέρουν γονείς και παιδιά;
 4. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πολλά απ’ όσα βλέπουν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι αληθινά. Να ξέρουν ότι όταν συνομιλούν με κάποιον στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος είναι και ότι τα ονόματα που χρησιμοποιούνται είναι συχνά ψευδώνυμα. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ουδέποτε να δέχονται να συναντήσουν κάποιον που γνώρισαν μέσω του διαδικτύου και να μη στέλνουν δικές τους φωτογραφίες ή της οικογένειας τους.  Τα παιδιά να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο με την ίδια ευγένεια και τους καλούς τρόπους όπως και στην κανονική ζωή. Εάν κάποιος δεν τους συμπεριφέρεται σωστά ή εάν δέχονται οποιασδήποτε μορφής επιθετική παρενόχληση ή απειλές, να ενημερώνουν άμεσα τους γονείς τους, αλλά μέλη της οικογένειας ή δασκάλους τους.
 5. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που υπάρχουν στο Διαδίκτυο για τα παιδιά;
 6. Το διαδίκτυο παραμένει ακόμη μια αχαρτογράφητη θάλασσα ακόμη και για τους ειδικούς. Οι σκοτεινές πλευρές της σίγουρα δεν είναι για εξερεύνηση και παραμονεύουν κίνδυνοι.  Τα παιδιά να μιλάνε στους γονείς για ό,τι συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κανένα σπίτι δεν πρέπει λησμονεί κανένα σπίτι πως υπάρχει ειδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ που έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Info!

H ΔΙΑΔΡΑΣΗ έχει δημιουργήσει την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 210-5757050, όπου εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α απαντούν στα ερωτήματα σας και προσφέρουν βοήθεια για την διαχείριση της νέας μας καθημερινότητας.

Facebook Page

Instagram