Όταν τα βιβλία δεν γεμίζουν με λέξεις αλλά με υπέροχες φωτογραφίες

LIKE US ON FACEBOOK

Θυμάσαι που όταν ήσουν μικρός, εκεί γύρω στην εφηβεία, είχες ένα φωτογραφικό άλμπουμ; Όλοι είχαμε τουλάχιστον ένα! Εκεί βάζαμε τις καλύτερες μας φωτογραφίες, τις πιο αγαπημένες, με συγκεκριμένη σειρά γιατί κάθε φωτογραφία είναι και μια ιστορία, μια ανάμνηση. Αυτό κάνει και το Void. Περίπου δηλαδή, λίγο καλύτερα, λίγο πιο επαγγελματικά, λίγο πιο…υπέροχα!

Δύο κορίτσια: Μυρτώ Στείρου, Σύλβια Σαχίνη. Ένα αγόρι: Joao Linneu.. Δύο έδρες: Αθήνα και Λισαβόνα. Δύο αγάπες: Η φωτογραφία και το design. Αυτό με λίγα λόγια είναι το Void που σου ανοίγει τις «πόρτες» στο φωτογραφικό βιβλίο και στον μαγικό του κόσμο.

Το iPop.gr ήρθε σε επικοινωνία με τους καλλιτέχνες πίσω από το Void και σου περιγράφει -όχι με εικόνες αλλά με λόγια- όσο καλύτερα μπορεί αυτό που είδε και αυτά που έμαθε στο χώρο του Void.

Μα τι είναι αυτό τέλος πάντων, αναρωτιέσαι…Τα κορίτσια μας απαντούν πως είναι ένα project στο οποίο διοργανώνονται διάφορα δρώμενα και δράσεις γύρω από τη φωτογραφία και το design, είτε είναι φωτογραφικά βιβλία, είτε εκθέσεις, είτε κάποια σεμινάρια, ομιλίες-παρουσιάσεις.

«Συνεργαζόμαστε με φωτογράφους που είτε αυτοί μας προσεγγίζουν είτε εμείς κι έτσι έχουμε μια συνεργασία», λένε τα κορίτσια κι εμείς είμαστε περιτριγυρισμένοι με photobooks και zines, τα επεξεργαζόμαστε καθώς είναι κάτι καινούργιο και για εμάς.

Και τι είναι το photobook;

«Είναι ένα αντικείμενο. Μπορεί να διηγείται μια ιστορία ή να μπορεί να είναι μια συλλογή φωτογραφιών χωρίς συγκεκριμένη αφήγηση αλλά ίσως να έχει ένα συμπέρασμα στο τέλος» αναφέρουν οι ιδρυτές του Void ενώ αποκαλύπτουν για παράδειγμα πως τώρα ετοιμάζουν ένα βιβλίο το οποίο θα είναι γύρω στις 400 σελίδες και ουσιαστικά θα είναι μια τεράστια επανάληψη εικόνων γύρω από το ίδιο θέμα. «Στο τέλος, όμως, έχεις μια πολλή έντονη ιδέα για τη δουλειά του φωτογράφου και αυτό που θέλει να περάσει», μας εξηγούν.

Και για να δημιουργηθεί ένα photobook μόνο εύκολο δεν είναι -τουλάχιστον στα δικά μας μάτια- γιατί είπαμε….είναι η πολύ εξελιγμένη μορφή του φωτογραφικού σου album! Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθεί το Void για να φτάσει στην έκδοση ενός photobook;

Aπό δουλειά σε δουλειά διαφέρει. Υπάρχουν φωτογράφοι που έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για το πώς θέλουν να παρουσιαστεί η δουλειά τους, από την αρχή μέχρι το τέλος. Από το editing, το design, το format.

Αυτό που μας αρέσει να κάνουμε είναι να παίρνουμε μια δουλειά και να τη φτιάχνουμε μαζί με τον φωτογράφο σε όλα τα στάδια. Από την επιλογή των εικόνων, την επιλογή των υλικών, το δέσιμο. Όσο για το design, είναι λίγο δύσκολο να «ανακατευτεί» ο φωτογράφος καθώς είναι πιο εξειδικευμένο αν δεν το γνωρίζει κάποιος. Εμείς γενικά, θέλουμε να δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη πρόταση όχι να παίρνουμε δουλειές και να κάνουμε απλά το design

#photo_void

A post shared by Void (@photo_void) on

Και όπως εξηγούν, με ορισμένους φωτογράφους είχαν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν και στο τέλος το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν αρέσει και αυτό μένει. Κι αν τώρα εσύ σκέφτεσαι πως θέλεις να φτιάξεις ένα photobook δικό σου…τότε καλό κουράγιο!

Πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κάποιος ένα photobook και τι δεξιότητες πρέπει να έχει; Αγάπη, πάθος, υπομονή αλλά όχι μόνο!

«Απαιτεί κάποιον designer που θα το σχεδιάσει αλλά μεγάλη σημασία έχουν και τα υλικά. Απ’ το χαρτί, τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσεις, την κόλλα, τον τρόπο δεσίματος. Όλα αυτά είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Αλλά δεν τίθεται θέμα ευκολίας ή δυσκολίας ο καθένας έχει ένα photobook το οποίο είναι το φωτογραφικό του album αλλά μετά σημασία έχουν οι λεπτομέρειες και γιατί θέλεις κάποιος να το κάνει και τι ακριβώς είναι αυτό που θέλει να κάνει και να πετύχει», εξηγούν οι Μυρτώ και Σύλβια.

Για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα η ομάδα φυσικά και έκανε διάφορους πειραματισμούς και λάθη. Μάθαινε από τα λάθη, είδε τι της αρέσει περισσότερο και τι όχι, έμαθε από βιβλιοδεσία και χαρτιά και πλέον έχει φτάσει σε ένα σημείο επιλογής. Μετά από 1,5 χρόνο «λειτουργίας», από τον Οκτώβρη του 2016 έχουν δει πολλά τα μάτια τους, έχουν κάνει αρκετά «πειράματα» και τελικά πέτυχαν!

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει ένα photobook επιτυχημένο και ικανό να ξεχωρίσει από τα άλλα;

Να υπάρχει μια ισορροπία στη δουλειά. Η δουλειά να αναπτύσσεται σωστά, το design να βοηθά το photobook και όχι να το καλύπτει. Μεγάλη σημασία έχει, όμως, και η συγκυρία, κατά πόσο το θέμα δηλαδή είναι επίκαιρο ή κατά πόσο «μιλάει» σε αυτό που θα το διαβάσει

Και αυτό που δεν αρέσει στα κορίτσια του Void είναι όταν το design καλύπτει την ίδια τη δουλειά, όταν ένα έξυπνο design προσπαθεί να δείξει κάτι παραπάνω από το περιεχόμενο.

Και τελικά τι έχει περισσότερη δύναμη μια φωτογραφία ή μια λέξη; Τα κορίτσια φυσικά ως φωτογράφοι απάντησαν με ένα στόμα μια φωνή: «Η φωτογραφία γιατί περιέχει πολλά μηνύματα αλλά και πάλι αναλόγως την συγκυρία», λέγοντας πως και μια λέξη σε ένα κείμενο μπορεί να έχει μεγάλη δύναμη.

Cidade de Pedra by Antoine d'Agata published by Void at #magnumphotos

A post shared by Void (@photo_void) on

Πόση απήχηση έχει το photobook στην Ελλάδα και πόσο εξοικειωμένο είναι το ελληνικό κοινό; Και σ’ αυτό το κομμάτι υπάρχει μια ανάπτυξη, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι δημιουργοί του Void, υπάρχουν όλο και περισσότερα άτομα που ασχολούνται, όλο και περισσότερα photobooks ενώ παραδέχονται πως σίγουρα κινείται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι σε άλλα κέντρα όπως το Παρίσι και το Λονδίνο.

Γίνονται ολοένα και περισσότερες εκθέσεις με θέμα τα φωτογραφικά βιβλία. Κι εμείς ανοίξαμε πρόπερσι και ήδη πάμε πολύ καλά. Περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε μας αλλά και περισσότερος κόσμος αγοράζει τα βιβλία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας, ακούσαμε πολλάκις το zine και καθώς δεν είμαστε ειδήμονες έπρεπε να ρωτήσουμε τη διαφορά του με το «κλασικό» φωτογραφικό βιβλίο.

Το fanzine είναι από το fan και το magazine, πρόχειρες εκδόσεις για ένα θέμα που σε απασχολεί. Παλαιότερα ήταν περισσότερο για την μουσική, ένα zine που μέσα θα είχε συνέντευξη από ένα συγκρότημα, έναν τραγουδιστή αλλά και φωτογραφικό υλικό. Ουσιαστικά είναι πρόχειρες εκδόσεις αλλά και ένας εύκολος τρόπος για να δείξεις τη δουλειά σου.

Είναι πιο οικονομικός τρόπος αλλά και το δέσιμο είναι πολύ απλό σε αντίθεση με το photobook το οποίο είναι ένα statement, το zine είναι εφήμερο. Αν για παράδειγμα, δεν είσαι σίγουρος για ένα project θα κάνεις ένα zine πρώτα και όχι ένα φωτογραφικό βιβλίο, καθώς αυτό θα είναι ένα καλό tests drive για να δεις αν έχει ανταπόκριση κι να πάρεις feedback

Και το Instagram τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά; Το Instagram είναι ένα άλλο κεφάλαιο, κάτι τελείως διαφορετικό. «Πολλοί απ’ τους φωτογράφους που έχουμε συνεργαστεί δεν δηλώνουν απαραίτητα φωτογράφοι, αλλά έχουν άλλη προσέγγιση, κάτι διαφορετικό. Η εξέλιξη της φωτογραφίας έρχεται και με το Instagram. Απλά εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό που δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλό ή κακό», σχολιάζουν σχετικά τα δύο κορίτσια.

Το Void εκτός από τις ομιλίες, παρουσιάσεις και εκθέσεις, κάνει και σεμινάρια, workshops. Με το πιο πρόσφατο στην Τουρκία κι ένα ακόμα στην Σικελία, τώρα είναι έτοιμες και για την Καβάλα, στο Lucy Art Residency. Τι θα δούμε;

Κάποιος που θα συμμετάσχει θα περάσει από όλα τα στάδια δημιουργίας ενός phοtobook, απ’ τη δημιουργία της εικόνας, το editing, την εκτύπωση και το δέσιμo, θα δημιουργήσει εξ ολοκλήρου ένα βιβλίο με καινούργιο υλικό. Θα έχει την καθοδήγησή μας και τον συντονισμό των διοργανωτών καθώς το θέμα θα είναι η Καβάλα

Hunger Artist….loading!

Κι ενώ όλα αυτά μας άνοιξαν έναν καινούργιο κόσμο, εμείς ενθουσιαστήκαμε περισσότερο από όλα με το project που τρέχει τώρα. Το Hunger!

Ουσιαστικά είναι ένα open call σε φωτογράφους να δηλώσουν συμμετοχή στο Hunger. Το Hunger αποτελεί έμπνευση από ένα κείμενο του Κάφκα, το Hunger Artist.

«Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, του οποίου η τέχνη ήταν να μπαίνει μέσα σε ένα κλουβί και να νηστεύει, να μην τρώει για ολόκληρες μέρες όσο άντεχε. Και αυτή ήταν η διασκέδαση τότε, την οποία ο κόσμος πήγαινε να δει. Όταν, όμως, ήρθαν άλλες μορφές διασκέδασης πιο εντυπωσιακές, όπως το τσίρκο, ο κόσμος άρχισε να χάνει το ενδιαφέρον του για αυτόν τον καλλιτέχνη, οπότε ήθελαν να τον διώξουν ώστε να μη πιάνει χώρο. Ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε πως η τέχνη δεν είναι για το κοινό αλλά την κάνει για τον εαυτό του, και ουσιαστικά πέθανε ξεχασμένος στο κλουβί του», μας εξηγούν οι καλλιτέχνες του Void.

Και αυτή ήταν η έμπνευση γιατί η φωτογραφία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι και μια τέχνη που ξεπερνιέται από τα άλλα μέσα. Κι εμείς κάνουμε ένα κάλεσμα σε όλους αυτούς τους φωτογράφους που κάνουν την τέχνη για τον εαυτό τους και όχι για τον κόσμο που τους βλέπει

Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη βγει δύο τεύχη και όταν ολοκληρωθούν και τα 7 τεύχη, τότε θα μπορεί κάποιος να διαβάσει όλο το κείμενο καθώς υπάρχουν αποσπάσματά τους σε κάθε τεύχος και το ένα τεύχος είναι η συνέχεια του άλλου.

«Μετά από αυτά τα 7 τεύχη, τα οποία είναι προς πώληση, με τα χρήματα που θα μαζευτούν θα κάνουμε δύο δωρεάν σεμινάρια για self publishing. Το ένα στην Αθήνα και το άλλο στη Λισαβόνα», αναφέρουν οι δημιουργοί αυτής της απίθανης ιδέας!

Μελλοντικά σε ποιο κομμάτι θέλει να επικεντρωθεί και να εξελιχθεί το Void;

«Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ είναι το κομμάτι των εκδόσεων, εκεί θέλουμε να επικεντρωθούμε».

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved