Ο Βαλεντίνος Τζέκας είναι ένα παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν οι νέοι της Ελλάδας

LIKE US ON FACEBOOK

Όταν σκεφτόμαστε τη σύγχρονη Ελλάδα και τους νέους στη χώρα μας, οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι για να εξελιχθεί η νέα γενιά θα πρέπει να καταφύγει στο εξωτερικό καθώς «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Όμως, δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα και ο Βαλεντίνος  Τζέκας είναι ένα παράδειγμα του τι μπορούν να κάνουν οι νέοι της Ελλάδας στην Ελλάδα.

Ο 20χρονος φοιτητής απ’ τη Λάρισα διαπρέπει στον χώρο των start up επιχειρήσεων και μέσω του FightHoax μπήκε δυναμικά στη μάχη εναντίον των fake news, ενός παγκοσμίου φαινομένου που δυστυχώς εξαπλώνεται.

Μέσω του FightHoax είναι δυνατή η εύρεση των ψευδών ειδήσεων απ’ τον οποιοδήποτε με στόχο η ενημέρωση να είναι έγκυρη.  Και ναι, όλο αυτό το δημιούργησε ο Βαλεντίνος Τζέκας, χωρίς, όπως λέει να στερηθεί τίποτα απ’ όσα απολαμβάνουν οι συνομίληκοί του!

 1. Σύστησέ μας το FightHoax: Από πότε υπάρχει και πώς ακριβώς λειτουργεί;
 2. Το FightHoax είναι ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η λύση του Fighthoax έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους ν’ αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά μ’ ένα οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, να βοηθήσει τους fact checkers να βελτιώσουν τη δουλειά τους για την σωστή καταπολέμηση της μαζικής παραπληροφόρησης.

  Έτσι, με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σ’ ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.

 3. Πώς βλέπεις την εξάπλωση των fake news από τότε που ξεκίνησες το FightHoax μέχρι σήμερα;
 4. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα fake news μόλις ξεκίνησαν και θα δούμε ακόμα πιο ακραίες περιπτώσεις στο μέλλον. Είμαι αισιόδοξος διότι πολλές ομάδες εργάζονται πάνω σ’ αυτό στο θέμα και θα δούμε αρκετές όμορφες λύσεις. Το FightHoax θα εξελιχθεί αρκετά γρήγορα στους επόμενους μήνες, με μεγάλες συνεργασίες, οπότε τα καλύτερα τώρα έρχονται! Μεγάλα νέα έρχονται σύντομα!
 1. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά του σε σύγκριση με αντίστοιχους αλγορίθμους στο εξωτερικό;
 2. Το FightHoax είναι το μόνο σύστημα παγκόσμιος που κάνει Complete News Analysis. Σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε το Data Journalism μέσω από τεχνολογίες όπως Artificial Intelligence, Natural Language Understanding & Big Data. Στο επίπεδο αυτό, είμαστε οι πρωτοπόροι!
 3. Πώς αποφάσισες να μπεις στη μάχη κατά των fake news; Δυστυχώς άλλοι νέοι στην ηλικία σου δεν φροντίζουν να ενημερώνονται για το τι συμβαίνει στον κόσμο κι εσύ όχι απλά ενδιαφέρεσαι, αλλά θέλεις να βοηθήσεις ώστε να υπάρχει μόνο έγκυρη ενημέρωση.
 4. Όλα ξεκίνησαν το προηγούμενο Καλοκαίρι. Οι Αμερικανικές εκλογές ταρακούνησαν κυριολεκτικά τον κόσμο. Ξαφνικά άρχιζαν από το πουθενά να ξεπροβάλλουν φήμες και ψεύτικες ειδήσεις που ήταν κατά τόσο του Τραμπ όσο και της Χίλαρι. Το περιοδικό Wired σε έρευνα του ανακάλυψε πως ένας φοιτητής έβγαζε χιλιάδες κάθε μήνα δημοσιοποιώντας ψεύτικες ειδήσεις. Αργότερα, παράτησε τις σπουδές τους για ν’ ασχοληθεί full-time με τη συγγραφή παραπλανητικών ειδήσεων.

  Έτσι, το 2016-17 χτυπήσαμε τρελά ρεκόρ ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν οτιδήποτε που διαβάζουν στο ίντερνετ.

  Οπότε μια μέρα έκατσα και σκέφτηκα:

  «Μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει news articles και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήσης της προπαγανδιστικής γλώσσας;»

  «Μπορώ να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ότι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι fact checkers και να βγάζω ένα αποτέλεσμα το αν το άρθρο που διαβάζεις είναι αλήθεια ή μια απάτη;»

 5. Τι σ’ εκνευρίζει περισσότερο με τα fake news;
 6. Είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα των ψευδών ειδήσεων πλέον. Πάρα πολύ εύκολο. Θέλει χρόνο αλλά και τρόπο ώστε να ελέγξεις κάθε πτυχή ενός άρθρου, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν στη καθημερινότητά τους. Αυτό προσπαθεί να λύσει το FightHoax. Θύματα όλοι έχουμε πέσει. Από εδώ και πέρα, πρέπει να μειωθούν οι περιπτώσεις αυτές αλλά και τα fake news άρθρα. Ένας φιλόδοξος στόχος που είμαι θετικός πως θα επιτευχθεί.
 7. Θα υπάρξει ποτέ «νίκη» εναντίον των fake news ή θα συνεχίσουμε να τα έχουμε στις ζωές μας;
 8. Πάντα θα υπάρχει η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα. Ξεκίνησε με την ίδρυση του τυπογραφείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και θα συνεχίσει.
 1. Αν σκεφτεί κανείς ότι μπήκες από πολύ μικρός στον χώρο των startups, θα φαντάζεται ότι στερήθηκες άλλα πράγματα που κάνουν νέοι στην ηλικία σου. Ποια είναι η αλήθεια;
 2. Όσο παράξενο και αν ακούγεται το μόνο που έχω χάσει είναι το πανεπιστήμιο μου. Οι δικοί μου άνθρωποι αλλά και η σχέση μου μπαίνουν μαζί με το πάθος μου για το FightHoax, πάνω απ’όλα. Είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων. Δίνω το παρών σε κάθε συναυλία του αγαπημένου μου συγκροτήματος, κάθε χειμώνα κάνω snowboard και πάντα βρίσκω χρόνο να παίξω ένα παιχνίδι με τους κολλητούς μου! 24 ώρες είναι αρκετές άμα είσαι πειθαρχημένος!
 3. Υπάρχει «μαγική συνταγή» για να πετύχει και να είναι κερδοφόρα μια startup;
 4. Ξεκίνα να αποτυγχάνεις από μικρός. Αυτό είναι ένα life tip όχι ειδικά για startups/business.
 1. Ποια είναι τα μεγαλύτερα όνειρά σου σαν 20χρονος φοιτητής στην Ελλάδα;
 2. Θέλω και μου αρέσει να δημιουργώ μόνος μου τις ευκαιρίες, οπότε σε 5 χρόνια από τώρα θα ήθελα πολύ να έχω ιδρύσει μια εταιρία που θα είναι εντελώς μέσα στον όρο της καινοτομίας. Να προσφέρει επίσης στην κοινωνία και όχι μόνο να βγάζει κέρδος. Ο «σπόρος που έσπειρα» με το FightHoax πιστεύω πως είναι μια καλή, πρώτη επένδυση για το μακροχρόνιο παιχνίδι της ζωής.
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved