Αν είσαι λάτρης του stand up comedy, σίγουρα θα ξέρεις τον Ανδρέα Πασπάτη. Έχει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία στην ελληνική stand up comedy σκηνή κι αυτή την περίοδο τον συναντάμε στον Σταυρό του Νότου με την παράσταση “Διαβάστηκε”. Ποιος είναι, όμως, ο Ανδρέας Πασπάτης και γιατί αν δεν τον ξέρεις, πρέπει να τον μάθεις;

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι απ’ τους πιο αστείους τύπους που μπορείς να συναντήσεις και ακόμα κι αν δεν έχεις δει κάποια παράστασή του ή κάποιο video του στο YouTube, οι απαντήσεις του και μόνο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iPop.gr θα σε πείσουν ότι είναι όντως ένας αστείος τύπος!

 1. Ανδρέα Πασπάτη, πες μας πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το stand up comedy;
 2. Πάνε πολλά χρόνια. Είναι αρκετά απλό όμως. Το ανακάλυψα και μου άρεσε πάρα πολύ. Δεν υπήρχε καθόλου εδώ στημένη σκηνή ή κάπου να ξεκινήσω ομαλά και μεθοδικά (ειδικά στην Θεσσαλονίκη που ήμουν τότε). Οπότε ξεκίνησα και έγραφα μόνος μου σιγά σιγά και έπαιζα όπου μπορούσα να χωθώ. Μιλάμε τώρα για μουσικά λάηβ, θεατράκια που λέγαν ότι κάνανε σταντ απ (αλλά δεν κάνανε τελικά) και τέτοια. Γενικά ήταν μια θλίψη. Παρόλα αυτά μου άρεσε πάρα πολύ και είχα και την άγνοια την ηλικίας μου οπότε επέμεινα και συνέχισα και εξελίχθηκαν όλα πολύ όμορφα. Νομίζω την είπα πολύ περίεργα την ιστορία. Νιώθω πως θα έπρεπε τώρα να την κλείσω με ένα και ζήσαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα.
 3. Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε περισσότερο απ’ όλα και αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ αυτό το είδος κωμωδίας;
 4. Νομίζω η αμεσότητα του είδους. Κάνεις το κοινό να γελάει ζωντανά μπροστά σου και το συναίσθημα αυτό είναι πολύ δυνατό.
 1. Έχεις κάνει stand up και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι διαφορές; Τόσο στο πώς παρουσιάζεις εσύ όσα λες όσο και στις αντιδράσεις του κοινού.
 2. Είναι απλό. Η βασική διαφορά σε εμένα είναι ότι στην Ελλάδα είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί ενώ στο εξωτερικό είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει. Γιατί όσο καλά αγγλικά και αν ξέρω δεν είναι η μητρική μου γλώσσα οπότε το μυαλό μου τρέχει στα ελληνικά και μεταφράζει εκείνη την στιγμή το οτιδήποτε γίνεται. Προφανώς όχι τα κείμενα, γιατί αυτό έχει γίνει από πριν. Αλλά και πάλι, το να κρατάς το σωστό timing και να διαβάζεις τη στιγμή και το δωμάτιο μπορώντας να ανταποκριθείς σε όλα άμεσα σε μια άλλη γλώσσα είναι πρόκληση! Όσο για το κοινό είναι πιο εκπαιδευμένο στο είδος ειδικά στην Αγγλία. Αυτό το κάνει πιο απαιτητικό και πολλοί δυσαρεστούνται να δουν έναν κωμικό που πιάνει τα “κλασικά θέματα” με “ευκολες και απλές προσεγγίσεις” αλλά επιτρέπει και στους κωμικούς να κάνουν πιο “δύσκολα” και “μέτα” αστεία καθώς το κοινό αναγνωρίζει την φόρμα την ίδια, πράγμα που τους επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουν διαφορετικά ή και να αστιευτούν με αυτήν.
 3. Θα νιώσουμε μια μικρή λύτρωση για όλα τα μηνύματά μας που διαβάστηκαν αλλά δεν πήραμε απάντηση όταν έρθουμε στην παράσταση “Διαβάστηκε” στο Σταυρό του Νότου;
 4. Ωραία θα ήταν. Όλοι ξέρουμε όμως ότι το διαβάστηκε είναι κάτι απ’ το οποίο δεν υπάρχει λύτρωση. Αν προσέφερα κάτι τέτοιο, μετά θα έπρεπε δώρο με το ίδιο εισιτήριο να πουλάω και υαλουρονικό και να σας γράφω σε εταιρείες πυραμίδες.
 5. Ποια θέματα πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την παράσταση;
 6. Α έχει διάφορες θεματολογίες. Από ανθρώπινες σχέσεις και φοβίες μέχρι τριαντάφυλλα, μονομάχους και την λαϊκή.
 1. Ποια θα ήταν η πιο κάφρικη απάντηση που θα έδινες σε κάποιον που θα σε ρωτούσε γιατί διάβασες το μήνυμά του αλλά δεν απάντησες;
 2. Δεν ξέρω ακόμα αλλά άμα βρείτε κάτι καλό πείτε το και σε μένα να το χρησιμοποιώ μπας και μου ξαναμιλήσει η πρώην μου.
 3. Θεωρείς ότι είσαι αστείος ή αυτά που λες σε κάνουν αστείο;
 4. Πήγαμε στα βαθιά. Αυτό είναι τύπου η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Εννοώ αν αυτά που λες σε κάνουν αστείο ε δεν είσαι και αστείος; Είναι σα τα ράσα που δεν κάνουν τον παπά;
 5. Έχει υπάρξει στιγμή σε παράστασή σου που είπες “μ’ αυτό μάλλον γελάω μόνο εγώ” και δεν ξαναείπες ποτέ το συγκεκριμένο αστείο;
 6. ΦΥΣΙΚΑ και έχει υπάρξει. Το κακό είναι ότι δεν το βάζω κάτω γρήγορα και θα το δοκιμάσω 2-3 φορές ακόμα σε κάποιο καημένο κοινό, μέχρι να είναι παντελώς ξεκάθαρο ότι γελάω μόνο εγώ…σόρι παιδιά. Τέλειο είναι όταν κάποιο τέτοιο αστείο θα πιάσει μόνο ένα άτομο από κάποιο κοινό που θα γελάει πολύ και μόνος του και εκεί χαίρομαι πάρα πολύ που βρήκα έναν φίλο, αλλά στεναχωριέμαι διπλά που θα πρέπει να το πετάξω.
 7. Γιατί να έρθει κάποιος στο “Διαβάστηκε” και να μην προτιμήσει κάποια άλλη stand up παράσταση;
 8. Τι ανταγωνισμός είναι αυτός που βγάζεις τώρα; 4 παραστάσεις είναι παιδιά όλο τον Νοέμβρη! Προλαβαίνετε να πάτε και σε άλλες και στο Διαβάστηκε. Η απάντηση είναι βέβαια γιατί η παράσταση τα σπάει! Είναι η δική μου παράσταση! Μη με αφήσετε στο διαβάστηκε στην ίδια μου την παράσταση, είναι απάνθρωπο!
 1. Διαβάζω ότι είσαι ιδρυτής και πρόεδρος του Brunel University Comedy Society. Πες μου λίγα λόγια γι’ αυτό.
 2. Είχαμε περάσει εξαιρετικά εκεί. Έκανα τότε το μεταπτυχιακό μου στο Brunel το οποίο προς έκπληξη μου δεν είχε comedy society να γραφτώ που ήθελα. Ε οπότε την ίδρυσα εγώ. Είχαμε πάρει και το βραβείο για best new society και είχαμε προταθεί και για το best committee award. Μου έχει λείψει να πω την αλήθεια. Όταν έφυγα μετά από ένα χρόνο έμαθα ότι διαλύθηκε και στεναχωρήθηκα.
 3. Θα προτιμούσες μια μέτρια διεθνή καριέρα ή μια γαμάτη καριέρα στο stand up στην Ελλάδα;
 4. Μπορώ να τα έχω ταυτόχρονα; Όχι ε; Μάλλον θα πάρω την Ελλάδα τότε μόνο, αφου με πιέζεις έτσι.
 1. Στην καθημερινή σου ζωή το χιούμορ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο;
 2. Θέλω να πιστεύω πως ναι αλλά τελευταία υπάρχει ένα τεράστιο χάος που νιώθω πως δεν έχω μοιράσει ακόμα ρόλους. Είμαστε στις πρόβες ακόμα παιδιά με την ζωή μου, δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Πάντως το χιούμορ ωραία τα είπε στην οντισιόν, να του πείτε να ξαναπεράσει για τον πρωταγωνιστικό, είναι μέσα στις τοπ επιλογές μας!
Info!

Ανδρέας Πασπάτης στον Σταυρό του Νότου

 

Παραστάσεις | Τετάρτες: 13, 20 και 27 Νοεμβρίου

 

Ώρα έναρξης | 21:30

 

Διάρκεια | 80’

 

Γενική είσοδος | 12 Ευρώ – με μπύρα ή κρασί

Facebook event

Cover photo: georgia_nikoletos