Εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία. Γιατί η ψυχική μας υγεία είναι τόσο σημαντική όσο και η φυσική μας υγεία. Η ψυχολογία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, λοιπόν, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να τη φροντίσουμε, να κάνουμε αυτό το δώρο στον εαυτό μας. 

Κι αν δεν μπορούμε να τη φροντίσουμε μόνοι μας ή χρειαζόμαστε μια καθοδήγηση, μια έγκυρη πληροφόρηση, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν αρκετοί καταξιωμένοι ψυχοθεραπευτές που προφέρουν ακόμη και δωρεάν τις υπηρεσίες τους θέλοντας να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη αυτήν την περίοδο.

Μια από τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες είναι και η online πλατφόρμα MyHappySelf. Το iPop.gr επικοινώνησε με τη δημιουργό Αγγελική Μέλλου, η οποία μας εξήγησε πώς λειτουργεί αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο και πώς μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε αυτό. Ακριβώς γιατί η ψυχολογία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού είναι πέρα για πέρα σημαντική!

Η ιδέα για το MyHappySelf ξεκίνησε πριν την πανδημία κι αυτή η ιδέα γεννήθηκε γιατί όπως μας είπε η κα Μέλλου «βλέπαμε την αυξανόμενη ανάγκη των αιτημάτων του κόσμου να έρθουν σε επικοινωνία με ειδικούς ψυχικής υγείας, με δημόσιες υπηρεσίες και μη», εξηγώντας πως λόγω του μεγάλου φόρτου των αιτημάτων δεν υπήρχε η δυνατότητα για άμεση εξυπηρέτηση κι έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα για ένα εργαλείο που θα αποσυμφόριζε την κατάσταση και θα έδινε πρόσβαση σε ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση με φυσική παρουσία με κάποιον ειδικό, όπως άτομα με αναπηρία, άτομα σε χημειοθεραπεία, άτομα που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, γυναίκες σε λοχεία κι άλλες ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται άμεσα στήριξη και δεν μπορούν να τη λάβουν.

Ένα άλλο κομμάτι είναι και η μεγάλη πληθώρα καινούργιων ειδικών. «Η Σχολή της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχει πολύ μεγάλη ζήτηση, οι σχολές Ψυχοθεραπείας γεμίζουν διαρκώς με νέο κόσμο, οπότε θέλαμε να φέρουμε σε μια πλατφόρμα δύο διαφορετικούς χρήστες: τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας κι αυτούς που ζητούν βοήθεια», μας εξήγησε η κα Μέλλου.

Με ποιους τρόπους μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για συνεδρία και ψυχολογική υποστήριξη; Ποια είναι η διαδικασία;

Αναφορικά με τα άτομα που αναζητούν κάποιον ειδικό, εκείνοι μπορούν να επικοινωνήσουν όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μέσω του online chat της πλατφόρμας.

Μπορούν, δηλαδή, να απευθύνουν ένα ερώτημα στον ειδικό κι ο ειδικός μπορεί να τους απαντήσει έγκυρα σε αυτό το ερώτημα.

«Αν επιθυμούν να κάνουν ψυχοθεραπεία, τότε θα υπάρχει μια πρώτη συνομιλία με ένα ειδικό που μπορεί να γίνει είτε μέσω chat, είτε μέσω βιντεο-κλήσης και καταλαβαίνουμε λίγο τι θέλει, ποιο είναι το αίτημα, αν απευθύνεται για πρώτη φορά, ποια είναι η ηλικία του, τι είναι αυτό που τον απασχολεί στο τώρα», εξηγεί η Αγγελική Μέλλου διευκρινίζοντας πως αυτό συμβαίνει με σκοπό να τον συνδέσουν με τον κατάλληλο ειδικό γιατί η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και για να γίνει το σωστό ταίριασμα.

Αν για παράδειγμα, επικοινωνήσει κάποιος έφηβος, θα τον συνδέσουμε με τον ειδικό που έχει εξειδικευτεί στην εφηβεία. Αν επικοινωνήσει κάποιος και αναρωτιέται για την φαρμακευτική του αγωγή, θα τον συνδέσουμε κατευθείαν με έναν γιατρό. Οπότε κάνουμε μια πρώτη διαχείριση εμείς στην πλατφόρμα και μετά παραπέμπουμε στον κατάλληλο ειδικό

ψυχολογία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού

Πώς μπορεί ένας ειδικός ψυχικής υγείας να συνεισφέρει στην πλατφόρμα;

Ως προς αυτό το κομμάτι, όπως μας εξηγεί η κα Μέλλου, η διαδικασία είναι λιγάκι πιο δύσκολη, καθώς όλοι οι ειδικοί έχουν Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, παράλληλα «θέλουμε να έχουν κλινική εμπειρία, δηλαδή, μας ενδιαφέρει να έχουν εργαστεί σε γραμμές υποστήριξης και μας ενδιαφέρει να έχουν λάβει και την πενταετή φοίτηση σε ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση, αναλόγως την προσέγγιση, δηλαδή είτε να έχουν τελειώσει την ψυχαναλυτική εκπαίδευση, είτε την συστημική, είτε την γνωσιακή. Και μετά ακολουθεί μια πρώτη συνέντευξη, υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος και μπορεί να ξεκινήσει».

Η πλατφόρμα είναι ανοικτή προς όλους; Πόσες συνεδρίες μπορεί να κάνει κάποιος;

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή προς όλους και το chat είναι δωρεάν για όσους το χρειάζονται και για όσο διάστημα θέλουν. Δεν υπάρχει περιορισμός, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί πολλές φορές και να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται αλλά και την έγκυρη ενημέρωση.

Στην περίοδο της πανδημίας οι συνεδρίες παρέχονται δωρεάν. Αλλά πόσες συνεδρίες μπορεί να κάνει το άτομο;

«Αυτό εξατομικεύεται, αν αφορά στον κορονοϊό, το άγχος και σε μια υποτροπή, η οποία έχει προκύψει με αφορμή τον περιορισμό, την καραντίνα κι αυτήν την αγχογόνο συνθήκη, τότε δεν υπάρχει περιορισμός. Αν το αίτημα αφορά σε κάτι που είναι άσχετο με αυτό και τώρα βρέθηκε η ευκαιρία, ο χρόνος και η διάθεση κανείς να αναρωτηθεί για τον εαυτό του, δίνουμε 5 με 7 συνεδρίες δωρεάν και μετά αν θέλει συνεχίζει ή αν θέλει διακόπτει», επισημαίνει η κα Μέλλου.

Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να αλλάξει ψυχοθεραπευτή. «Αν για παράδειγμα, εγώ συνδέσω μια κυρία με έναν θεραπευτή, αν δεν της ταιριάζει, μπορεί να δοκιμάσει και με έναν άλλον θεραπευτή. Πολλές φορές η επιτυχία της ψυχοθεραπείας έγκειται στην καλή ψυχοθεραπευτική σχέση».

Κι αν κάποιος είναι διστακτικός με την τηλε-ψυχολογία ή φοβάται;

«Θα του έλεγα να το δοκιμάσει. Θα του έλεγα να στείλει στο chat για έγκυρη πληροφόρηση κι αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή έχουμε γεμίσει με ανθρώπους που έχουν θεωρίες για την ψυχολογία και την υγεία και διάφορες θεωρίες», αναφέρει η κα Μέλλουν εξηγώντας πως αν υπάρχει ένα σύμπτωμα και το παραμελούμε, όπως μια απλή κρίση πανικού, η οποία θεραπεύεται απόλυτα, κι έχεις ένα επεισόδιο και δεν το φροντίσεις, μετά θα έχεις ένα δεύτερο επεισόδιο που θα είναι πιο έντονο και σε ποιότητα και σε ποσότητα (διάρκεια). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σύμπτωμα, εμείς παίρνουμε λάθος πληροφόρηση από κάποιους κι αυτό επιδεινώνεται.

Αν το δοκιμάσουμε και στείλουμε σε μια πλατφόρμα που ξέρουμε ότι είναι έγκυρη κι από πίσω υπάρχουν επιστήμονες και θα μας απαντήσουν στο τι είναι αυτό το σύμπτωμα και τι πρέπει να κάνουμε, θα μας δώσουν και μια δωρεάν παρέμβαση, τότε προλαβαίνουμε πολλά πράγματα. Και το ψυχικό κόστος ενός ανθρώπου που θα ταλαιπωρηθεί αλλά και το σύστημα υγείας που πολλές φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί όταν κάτι έχει ήδη χειροτερέψει και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Μια κρίση πανικού, για παράδειγμα, με ψυχοθεραπεία μπορεί να μη φτάσει στην φαρμακευτική αγωγή

Info!

Στο MyHappySelf εργάζονται 13 καταξιωμένοι ψυχολόγοι. Η πλατφόρμα ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου κι έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 70 συνεδρίες ενώ το chat λειτουργεί ασταμάτητα και τα Σαββατοκύριακα.

Λόγω του κορονοϊού, ποια είναι ενδεικτικά τα κύρια θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους;

Το πιο συχνό -αυτό που έρχεται ως προβληματισμός- είναι τι θα γίνει αν κολλήσουν οι οικείοι μου κι εγώ δεν μπορώ να τους φροντίσω. «Έρχεται ένα πολύ μεγάλο άγχος αποχωρισμού, ότι θα κολλήσω, μπορεί να μην μπορέσω να τους αποχαιρετίσω, είναι μεγάλοι σε ηλικία δεν μπορώ να τους δω. Υπάρχει ένα μεγάλο άγχος μέσα στην οικογένεια», αναφέρει η κα Μέλλου και όπως μας λέει το δεύτερο που αναφέρεται συχνά είναι η μοναξιά.

Η μοναξιά κυρίως από άτομα που είναι μεγάλα σε ηλικία, παππούδες που δεν μπορούν να δουν τα εγγόνια τους, ανθρώπους που μένουν στο εξωτερικό και στέλνουν κι αναρωτιούνται για τους δικούς τους και δεν μπορούν να έρθουν Ελλάδα ή το αντίστροφο, γονείς που είναι Ελλάδα και τα παιδιά ζουν στο εξωτερικό.

Το πιο δύσκολο που έρχεται στη διαχείριση είναι ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, αρρωστοφοβικά, φόβος για τα μικρόβια. Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ είναι όλη τη μέρα στο σπίτι, πλένονται διαρκώς, καθαρίζουν συνέχεια το σπίτι. Αυτό κάνει τον άνθρωπο να υποφέρει γιατί έχει μια εμμονή και μια αγωνία ότι παντού γύρω του υπάρχουν μικρόβια και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί μέσα στην ημέρα του με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργικότητα του, ο ύπνος, η διατροφή. Μένει σπίτι και μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο να επαναλαμβάνει τις ίδιες τελετουργίες, τα ίδια πράγματα

Και όπως μας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη υποτροπή, χρειάζεται παρέμβαση γιατρού.

Μερικές συμβουλές για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία εν μέσω πανδημίας;

  • Το πολύ βασικό είναι να κρατήσουμε μια ρουτίνα. Δηλαδή, να ξυπνάμε όσο μπορούμε μια συγκεκριμένη ώρα και να κοιμόμαστε μια συγκεκριμένη ώρα.
  • Να τρεφόμαστε σωστά.
  • Να προσπαθούμε το σώμα να είναι σε κίνηση, γιατί αν το σώμα δεν είναι σε κίνηση δημιουργείται μια ψυχική δυσφορία, δεν εκτονώνεται και το συναίσθημα.
  • Να βγούμε να περπατήσουμε το τετράγωνο του σπιτιού αν και η περιοχή που ζούμε μας δίνει αυτό το περιθώριο ή να περπατήσουμε στο σπίτι.
  • Να βάλουμε στην καθημερινότητά μας συγκεκριμένα πράγματα, για παράδειγμα να οργανώσουμε τις ντουλάπες, τη βιβλιοθήκη. Να έχουμε ένα πρόγραμμα από την προηγουμένη μέρα, που θα αφορά την επομένη για να μη μένει πολύς χρόνος κενός κι ανεκμετάλλευτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι είμαστε απομονωμένοι, δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους, επικοινωνούμε με τους φίλους μας, με τους συγγενείς μας. Δημιουργούμε μια καθημερινότητα από την οποία αντλούμε ικανοποίηση και αισθανόμαστε δημιουργικοί

Την ίδια στιγμή, η κα Μέλλου μας επισημαίνει πως είναι μια καλή ευκαιρία για κάποιον να οργανώσει τις σκέψεις του, να δημιουργήσει στόχους, να σκεφτεί αναφορικά με τον εαυτό του. Καθώς ζούμε σε μια καθημερινότητα που διαρκώς τρέχει, δεν σκεφτόμαστε πολλές φορές αν επιθυμούμε τη δουλειά που κάνουμε ή τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε στη ζωή μας.

Γιατί είναι πολλοί οι άνθρωποι που κάνουν μια δουλειά που δεν τους ικανοποιεί και η δουλειά παίρνει πολλές ώρες από τη μέρα μας…

Ποιο είναι το ψυχικό κατάλοιπο που θα μας μείνει από αυτήν την κρίση;

«Νομίζω ότι είναι το άγχος της αβεβαιότητας. Υπήρχε στην αρχή ένα φαινόμενο, το γνωρίζαμε και λέγαμε εντάξει δεν θα μας επηρεάσει, δεν θα είναι τόσο θανατηφόρο και βλέπουμε πώς έχουν πληγεί ειδικά γειτονικές μας χώρες όπως η Ιταλία. Μας δημιουργεί μια ανασφάλεια υπαρξιακή», αναφέρει η κα Μέλλου λέγοντας πως καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι εφήμερη και μπορεί να αλλάξει από ώρα σε ώρα, χωρίς να έχεις έλεγχο επάνω σε αυτήν.

Υπάρχει μια αβεβαιότητα που δημιουργεί ένα άγχος, ότι αυτό που έχω τώρα δεδομένο μπορεί σε μια εβδομάδα να μην το έχω. Δεν ξέρουμε ακριβώς το χρονικό όριο, λέμε ότι μένουμε σπίτι αλλά δεν ξέρουμε μέχρι πότε… Αυτό που συμβαίνει τώρα, δεν έχει εσωτερικευτεί, θα δούμε τα αποτελέσματά του προς τον Σεπτέμβρη μπορεί και αργότερα

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί και μετά τον κορονοϊό;

Η πλατφόρμα δεν ξεκίνησε με αφορμή τον κορονοϊο, αλλά ξεκίνησε ως εργαλείο για τους ανθρώπους που το χρειάζονται, ένα δικαίωμα πρόσβασης σε όλους.

Παράλληλα, όπως μας εξηγεί η Αγγελική Μέλλου το συγκεκριμένο εργαλείο έχει πολλές χρήσεις. Είναι κι ένα εργαλείο για γονείς και παιδιά, καθώς έχουν αυξηθεί οι αναπτυξιακές διαταραχές των παιδιών και μέσα στο ζευγάρι υπάρχει σύγκρουση για το αν το παιδί πρέπει να πάει σε αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχολόγο ή όχι, «εμείς κάνουμε και 10 συνεδρίες αξιολόγησης  ώστε να καταλάβουν οι γονείς αν αυτό που έχει είναι ΔΕΠΥ, ή αν έχει κάτι στο φάσμα του αυτισμού».

Και σίγουρα για έναν άνθρωπο που είναι στην εφηβεία ή είναι άνεργος, και θέλει να αναρωτηθεί για κάτι ή δεν έχει τα χρήματα ή δεν ξέρει που να απευθυνθεί και σε ποιον, μπορεί μέσα από μια απλή επικοινωνία, στον δικό του χρόνο, στο σπίτι του να ενημερωθεί

Μπες στο myhappyself.co γιατί ίσως τώρα να έχει έρθει και η δική σου στιγμή!

Διαβάστε επίσης:

Μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία δωρεάν! Δες πού

Photo: unsplash/Roman Kraft