Μπήκαμε για λίγο στον μαγικό κόσμο του 3D printing και αυτά είναι που μάθαμε! | Photos

LIKE US ON FACEBOOK

Ο κόσμος του 3D printing είναι μαγικός και έχει συμβάλει παντού: Θες τέχνη; Θες εκπαίδευση; Θες Ιατρική; Π-Α-Ν-Τ-Ο-Υ! Γι’ αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να μάθουμε μερικά πραγματάκια παραπάνω.

Ναι, ο κόσμος του 3D printing είναι τόσο μαγικός όσο μαγικό είναι και το αποτέλεσμα που προσφέρει.

Τι σου προσφέρει το 3D printing; Γιατί το έχεις ανάγκη στη ζωή σου; Ακόμα κι ένα ομοίωμά σου ή μια μινιατούρα τι να τα κάνεις; Σου δίνουμε όλες τις απαντήσεις που θέλεις. Και η ξενάγηση σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο ξεκινά…

Για να μάθουμε περισσότερα, επικοινωνήσαμε με τον Περικλή Γαλανάκη, Commercial Director της B3D, o οποίος μας μίλησε γι’ αυτή την τέχνη, μας είπε πώς μπορούν να φέρουν τη φαντασία κάποιου στον πραγματικό κόσμο…

 1. Το 3D printing μπαίνει διαρκώς όλο και πιο πολύ στη ζωή μας. Αν μπορούσατε να το περιγράψετε με 3 λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές; 
 2. Δημιουργία, Καινοτομία, Personalisation. Αν και είναι λίγο δύσκολο να περιγράψει κάποιος τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, αυτές οι 3 λέξεις περιγράφουν για εμένα προσωπικά, όσο πιο γενικά αλλά ταυτόχρονα και όσο πιο εύστοχα γίνεται, τον μαγικό κόσμο του 3D printing.
 3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του 3D printing;
 4. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά αλλά θα μείνω στα πιο σημαντικά:

  Ταχύτητα δημιουργίας νέου προϊόντος
  Αποφυγή πολλών σταδίων στη διαδικασία παραγωγής
  Κόστος δημιουργίας
  Περιορισμός ρίσκου
  Ελευθερία στον τρόπο σχεδίασης & δυνατότητα δημιουργίας περίπλοκων σχεδίων και γεωμετριών
  Customisation και personalisation
  Πλέον προσβάσιμο κόστος αγοράς 3d εκτυπωτών, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη

  3d εκτυπωμένο έργο τέχνης (λειτουργική πολυθρόνα – γάτα) που δημιουργήθηκε στις πραγματικές του διαστάσεις και βρίσκεται πλέον σε συλλογή ιδιώτη
 5. Σε ποιους τομείς έχει συμβάλει η τέχνη του 3D printing;
 6. Όσους και να αναφέρω, αποτυπώνουν μόνο τη σημερινή κατάσταση, καθώς συνεχώς πληθαίνουν. Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιους και από εκεί και πέρα το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι καθημερινά αυτή η τεχνολογία κάνει την εμφάνισή της σε νέους χώρους, με φανταστικές εφαρμογές που αλλάζουν τα δεδομένα της εκάστοτε αγοράς.

  Τέχνη
  Εταιρικά
  Δώρα – Βραβεία
  Κοσμηματοποιία
  Prototyping
  Μακέτες

  Η μακέτα των Τεμπών μετά την ολοκλήρωση του έργου της σήραγγας

  InteriorDesign
  Εκπαίδευση
  Αεροναυπηγική
  Αυτοκινητοβιομηχανία
  Καλούπια
  Ιατρική
  Εκκλησιαστικά Είδη
  Μόδα
  Μινιατούρες
  Διαφήμιση
  Home – Hobbies
  Μοντελισμός
  Τουριστικά είδη
  Γλυπτική
  Αρχιτεκτονική

 7. Και τελικά πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος για τις δυνατότητες του 3D printing; Υπάρχει ανταπόκριση και ζήτηση; 
 8. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο που ασχολείται με την εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του κλάδου του αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι αρκετοί αυτοί και αυτό είναι το πιο λυπηρό κομμάτι. Έχουμε μείνει στο ότι ζούμε στην «Ελλάδα της κρίσης» και οι περισσότεροι δεν προσπαθούν να βρουν το «παράθυρο» σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσουν κάτι νέο ή βελτιωμένο.

  Παραγωγή έργου τέχνης (τραπέζι-λουλούδι το οποίο είναι πλήρως λειτουργικό) που φιλοξενήθηκε σε έκθεση στη Ν. Υόρκη

  Ειλικρινά, θεωρώ πως ο κόσμος του 3d printing με την υποστήριξη του 3d design και του 3d scanning μπορεί να δημιουργήσει νέες και πρωτοποριακές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εγώ το αποκαλώ «mother of new business», μιας και όποιος έχει μια βασική τεχνογνωσία και αίσθηση των δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας, μπορεί να δημιουργήσει σε πολλούς τομείς πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες ή προϊόντα. Ουσιαστικά μιλάμε για τον ορισμό του digital disruption σε πολλές από τις αγορές που απευθύνεται το 3d printing.

 9. Ποια χαρακτηριστικά κάνουν τη B3D να διαφέρει ή την κάνουν πιο ανταγωνιστική; 
 10. Το γεγονός ότι η B3D δεν προσφέρει απλά υπηρεσίες 3d printing αλλά καθετοποιημένες λύσεις με συμπληρωματικές υπηρεσίες επεξεργασίας και τελικά προϊόντα. Βασικά, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε το 3d printing ως εργαλείο της κατασκευαστικής διαδικασίας, καθώς στη συνέχεια  χρησιμοποιούμε και παραδοσιακές παραγωγικές μεθόδους (π.χ. δημιουργία καλουπιού, χύτευση σε ποικίλα υλικά, τελική επεξεργασία και φινίρισμα σε διάφορες μορφές κ.α.).
  Εταιρικό δώρο (Έκδοση του «Δρομέα» του κ. Βαρώτσου) για λογαριασμό της Wind σε συνεργασία με τη διάσημη γκαλερί Ζουμπουλάκη

  Επίσης, αναλαμβάνουμε το να τρέξουμε την ιδέα κάποιου και να τη φέρουμε από τη σφαίρα της φαντασίας στον πραγματικό κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να βοηθάμε πολλές φορές σε όλα τα στάδια παραγωγής, ειδικότερα από τη στιγμή που πολλοί συνεργάτες μας δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε.

 11. Ποιο είναι το τελευταίο μεγάλο και πιο πρόσφατο project πάνω στο οποίο εργαστήκατε; 
 12. Το τελευταίο μας μεγάλο project ήταν η υλοποίηση του εταιρικού δώρου της ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) που προγραμματίζεται κάθε χρόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ήταν τιμή μας, γιατί αναλάβαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το συγκεκριμένο εταιρικό δώρο, το οποίο αποστέλλεται σε διακεκριμένα άτομα που σχετίζονται με τον όμιλο της ΕΤΕ.

  Αυτό που κάναμε φέτος ήταν να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο δώρο, βασισμένοι στο έργο τέχνης «Το Βέλος» του Νίκου Αλεξίου και αποτυπώνοντας πιστά ένα τμήμα του έργου. Η παραγωγική διαδικασία κράτησε περίπου 2 μήνες και παράχθηκαν 2.000 τεμάχια για τις ανάγκες του project.

 13. Έχουμε δει ότι κάνετε και ομοιώματα. Τα επιλέγει ο κόσμος; Και γιατί θέλει κάποιος το ομοίωμά του; 
 14. Ο κόσμος μας γνώρισε μέσα από τα 3d ομοιώματα, όταν το 2014, με βάση στο «The Mall Athens», σκανάραμε αρκετές χιλιάδες κόσμου και δημιουργήσαμε τις μινιατούρες τους. Πλέον, έχουμε στραφεί σε άλλες αγορές αλλά οι μινιατούρες παραμένουν μέρος των υπηρεσιών μας. Αναφορικά με το ερώτημα «γιατί κάποιος να θέλει να κάνει το ομοίωμά του;», μπορώ να σας πω ότι περίπου οι μισοί πελάτες μας το προτιμούν για να το κάνουν δώρο σε κάποιον φίλο ή δικό τους πρόσωπο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να δουν σε μια άλλη εκδοχή τον ίδιο τους τον εαυτό.
  Δείγμα 3d μινιατούρας
 15. Μελλοντικά τι θα δούμε από τη B3D;
 16. Όπως σας είπα και προηγουμένως, το 3d printing σε συνδυασμό με το 3d design και το 3d scanning για εμάς λειτουργεί ως «mother of new business». Μετά από σχεδόν 4 χρόνια συνεχούς ενασχόλησης με αυτές τις τεχνολογίες και, έχοντας αναλάβει εκατοντάδες projects συνεργατών μας, καταφέραμε να αποκτήσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία που μας βάζει και στον χώρο του κοσμήματος.

  Πρωτότυπη δημιουργία σετ μοντέλων interior design (επιτοίχια μήκους ~30 εκ.) που βασίζονται σε διάσημο, αρχαίο Κυκλαδικό έργο και στη σύγχρονη απόδοσή του από Έλληνα καλλιτέχνη

  Ετοιμάζουμε τη νέα μας εταιρεία «MOBIJOO», η οποία θα διαθέτει μια καινοτόμο διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα δίνει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τη δυνατότητα σχεδίασης και δημιουργίας κοσμήματος στα χέρια του επισκέπτη. Και όλο αυτό θα γίνεται με εξαιρετικά εύκολο και γρήγορο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να έχει ο ίδιος σχεδιαστικές δεξιότητες. Πρόκειται για ένα project με το οποίο ασχολούμαστε εντατικά εδώ και περίπου έναν χρόνο και στο οποίο έχουμε αφιερώσει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο, το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, μας δικαιώνει και μας δίνει κίνητρο για να προχωρήσουμε. Το 2018 θα είναι η χρονιά που η MOBIJOO θα κάνει launch και νιώθουμε σίγουροι πως θα κερδίσουμε το κοινό με τις προτάσεις μας.

Θα βρεις την B3D στο Facebook, στο web αλλά και στο κατάστημα στην Ερμού 28 & Κορνάρου 2.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved