Συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, δυνατές εικόνες, όχι απ’ αυτές που βλέπεις απαραίτητα μπροστά σου, αλλά απ’ αυτές που δημιουργείς με τη φαντασία σου μέσα από αφηγήσεις. Όλα αυτά βίωσα παρακολουθώντας την παράσταση “Lemon”.

H παράσταση Lemon, βασισμένη στον ποιητικό μονόλογο «Χιλιαεννιακόσια» του Alessandro Baricco, δεν μοιάζει με καμία άλλη παράσταση που έχεις δει… Ο λόγος; Απλός. Δεν είναι μια παράσταση! Είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που σε μαγεύει και σε κάνει να μυρίζεις λεμόνι.

Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας μας παίρνουν απ’ το χέρι και μας κάνουν συνεπιβάτες τους σ’ ένα ατμόπλοιο, διηγώντας μας την απίθανη ιστορία δύο φίλων, οι οποίοι παρέα μ’ ένα πιάνο – μαγικό κουτί, παίζουν μουσική, και μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πιο κρίσιμο ερώτημα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας: «Είμαι καλά εδώ που είμαι; Θέλω πραγματικά να είμαι εδώ; Ή μήπως θα πρέπει να δοκιμάσω και κάτι άλλο;».

Gepostet von Lemon am Samstag, 10. November 2018

Οι δύο ηθοποιοί διηγούνται την ιστορία του Χιλιαεννιακόσια, του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό. Και είναι πραγματικά μια πολύ ωραία ιστορία. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μείνει μόνο σ’ αυτό.

Η αληθινή ιστορία, είναι η ιστορία των δυο τους -του Ντάννυ Μπούντμαν Τι Ντι Λέμον Χιλιαεννιακόσια και του πιστού του φίλου Τιμ Τούνυ- οι σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τα βιώματά τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη ζωή, το πλοίο «σύμβολο», η ενέργειά τους, οι θυσίες τους και ο περίεργος τρόπος με τον οποίο δένονται με τους ανθρώπους…

Αυτό που μου αρέσει εμένα είναι να περιμένω να δύσει ο ήλιος…

Ippokratis Navridis III

Παρακολουθώντας την παράσταση, λοιπόν, ή καλύτερα διανύοντας αυτό το ταξίδι, γρήγορα αντιλήφθηκα ότι η αληθινή ιστορία είναι αυτή που πλάθουμε εμείς. Είναι μετενσάρκωσή της στις προσωπικές μας εμπειρίες. Οι αγωνιώδεις σκέψεις μας, η ταύτισή μας με τον Χιλιαεννιακόσια και η τρομακτική συνειδητοποίηση ότι όλοι μας ζούμε σ’ ένα “πλοίο” από το οποίο δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αποβιβαστεί καθώς φοβόμαστε.

Το «Βιρτζίνιαν» ήταν ένα ατμόπλοιο, που στα χρόνια του Μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής.

Το «Βιρτζίνιαν» είναι το πλοίο πάνω στο οποίο ζω κι εγώ. Κι εσύ. Και ο καθένας μας. Είναι το μέρος ή αν θέλετε καλύτερα ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε, αποφεύγοντας όλα αυτά που φοβόμαστε.

Ο Χιλιεννιακόσια γεννήθηκε και πέθανε στο πλοίο. Δεν μεγάλωσε ποτέ. Εκφραζόταν μέσα απ’ τις νότες και απέφευγε όλες τις συγκρούσεις στη ζωή του. Μια φορά σκέφτηκε να κατέβει απ’ το πλοίο… Για να δει τη θάλασσα από μακριά. Το έκανε; Ποτέ! Αποφάσισε να μείνει πιστός στο πλοίο του, στον Ωκεανό του. Λάθος; Σωστό; Δεν υπάρχει!

Ippokratis Navridis III

Σκέψεις, πολλές σκέψεις. Ένα αίσθημα αγωνίας για το τι θα ακολουθήσει στο επόμενο λεπτό του ταξιδιού μας. Ένας χάρτης που μας ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο κι ένα πιάνο επί σκηνής, με το οποίο ο Μελαχρινός Βελέντζας βγάζει νότες τόσο ταιριαστές με κάθε σκηνή του ταξιδιού με το Βιρτζίνιαν.

Gepostet von Lemon am Samstag, 10. November 2018

Ένταση, κίνηση, ενέργεια… Καθηλωτικά βλέμματα κι ένας μονόλογος που γίνεται διάλογος με τον πιο δυνατό τρόπο.

Ο Μελαχρινος Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας με το εξαιρετικό ταλέντο τους ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μια απίθανη ιστορία, δίνουν ζωή σ’ ένα μονόλογο που αρχικά μοιάζει στατικός, θίγοντας ζητήματα που δεν καταλαβαίνει κανείς με μια πρώτη ανάγνωση.

Η ιστορία του Χιλιεννιακόσια μοιάζει με παραμύθι. Έχει γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία, χαρά, και συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Αλλά η ιστορία του Χιλιεννιακόσια είναι η ιστορία που κουβαλάει ο καθένας μέσα μας.

Προσωπικά ταυτίστηκα, συγκινήθηκα, προβληματίστηκα και για 70 λεπτά πάτησα pause απ’ τη ζωή μου, ωστόσο, την έβλεπα να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μου. Γύρισα «γεμάτη» σπίτι μου απ’ αυτό το ταξίδι, κρατώντας ως ενθύμιο ένα λεμόνι, που με περίμενε στη θέση μου στο «Βιρτζίνιαν», πριν αρχίσει το ταξίδι.

Δεν πέρασα απλά ένα όμορφο βράδυ, αλλά βίωσα συναισθήματα που είχαν παγώσει μέσα μου. Κι αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος για μένα!

To “Lemon” μέσα απ’ τα μάτια των πρωταγωνιστών

Ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας έχουν απίστευτη χημεία τους κι αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνουμε απ’ την πρώτη στιγμή που ξεκινάει το ταξίδι μας με το «Βιρτζίνιαν», αλλά κι απ’ το πρώτο λεπτό όταν τους συναντάς εκτός σκηνής.

Μιλούν για το “Lemon” σαν να είναι το παιδί τους, το καμάρι τους, που το γνώρισαν ως μωρό και το βλέπουν να μεγαλώνει, γεμίζοντάς τους με ικανοποίηση.

Μου λένε ιστορίες απ’ τα γυρίσματα, μου μιλούν για το πόσες μέρες χρειάζονται για να συνέλθουν μετά το τέλος κάθε παράστασης και παραδέχονται πως χρειάζονται πολλές!

Credits: @Haris Germanidis

Κάθε παράσταση είναι μια διαφορετική εμπειρία και για τους ίδιους, καθώς δεν παίζουν απλά δύο ρόλους που τους ανατέθηκαν αλλά ζουν το κάθε ταξίδι με το «Βιρτζίνιαν» και το βιώνουν βαθιά μέσα τους.

Βιώνουν κάθε συναίσθημα του Χιλιεννιακόσια και του Τιμ Τούνυ, ζουν την κάθε στιγμή δίνοντας το 100% του εαυτού τους σ’ αυτό που κάνουν, το οποίο κάνουν με πολλή αγάπη!

Οι δυο τους, όπως και ολόκληρη η ομάδα “Experimento” μοιράζονται κοινές αξίες και πεποιθήσεις, έχουν κοινούς στόχους κι αυτό είναι και το συστατικό της επιτυχίας τους. Συμφωνούν στο ότι θέλουν ο κόσμος να έρθει και να ζήσει την παράσταση γι’ αυτό και προτιμούν όλο αυτό ν’ αναπτυχθεί και να μεγαλώσει μέσα απ’ την αγάπη που δείχνει το κοινό.

Τους ρωτώ αν θα κατέβαιναν απ’ το πλοίο. Ο Μελαχρινός λέει ξεκάθαρα «όχι», αν και τονίζει πως πολλές φορές έχει διχαστεί. Ο Γιώργος ταυτίζεται περισσότερο με τον ρόλο του, και παραδέχεται πως μάλλον θα κατέβαινε, αλλά σύντομα θα γύριζε πίσω!

Τι ερωτεύονται περισσότερο σ’ αυτή την παράσταση; Τις ιστορίες που τους λέει ο κόσμος μετά το τέλος του ταξιδιού! Ο καθένας έχει μια ιστορία να πει, η ιστορία του Χιλιεννιακόσια «ξυπνάει» σ’ όλους μνήμες από εμπειρίες τους και μετά το “Lemon” θυμούνται ότι έχουν ένα λόγο να πουν και τη δική τους ιστορία!

Το Lemon, η πρώτη παραγωγή της ομάδας Experimento, ξεκίνησε το ταξίδι του το Καλοκαίρι του 2018 όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε σε πρωτότυπους προορισμούς όπως: Πάνω στο ferry- boat Παντόφλα στο λιμάνι της Αντιπάρου, εν πλω στη Σαντορίνη υπό φυσικό φως και με θέα το ηφαίστειο (Santorini Arts Factory 2018) και σ’ ένα καρνάγιο γεμάτο ψαρόβαρκες στην περιοχή του Λαυρίου.

Info!

Lemon στο Θέατρο Radar

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15

(Γιορτινή περίοδος: Παραστάσεις Τρίτη 25/12/2018 & Τρίτη 1/1/2019)

Θέατρο Radar
Πλ. Αγίου Ιωάννη & Πυθέου 93
(απέναντι από τη στάση Μετρό Άγιος Ιωάννης – κόκκινη γραμμή / άνετο parking)
*To θέατρο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ

Eισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6949424283 & 6977773875

Τηλέφωνο Θεάτρου Radar: 2109769294

*H παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά από 12 ετών και άνω.
**Ομαδικές κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: 6977773875

Την Τρίτη 25/12 μετά το τέλος της παράστασης θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε μία άλλη εποχή, όπου θα συναντήσουμε την Edith Piaf, τον Αττίκ και όχι μόνο μέσα από τη φωνή της Γεωργίας Αγγέλου υπό τη συνοδεία πιάνου!

Σας περιμένει κρασί, γλυκά και φυσικά λεμονόπιτα! Γιατί το θέατρο είναι συνάντηση. Εκεί, κάπου ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα!

Κρατήσεις: 2109769294 & 6949424283
Γενική είσοδος: 15 ευρώ

*Η τιμή περιλαμβάνει την είσοδο στην παράσταση, το live και όσο κρασί και γλυκά αντέχετε!

Διαβάστε ακόμα:

Πρόταση για θέατρο: Το Lemon δεν είναι μια παράσταση, είναι ένα ολόκληρο ταξίδι

Photos: Haris Germanidis