Κορονοϊός και παιδιά στο σπίτι: Πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς; Τι γίνεται με τον προσωπικό χώρο του καθενός; Πώς μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά γι’ αυτή την κατάσταση;

Η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής Γραμμής 115-25 του Μαζί για το Παιδί απαντάει στο iPop.gr στις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με τα παιδιά και τον κορονοϊό.

Η Συμβουλευτική Γραμμή είναι εκεί, επιτελώντας το έργο της αδιάκοπα, ακόμα κι αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους μας, και είναι διαθέσιμη για κάθε γονιό και κάθε παιδί.

Μιλώντας στο iPop.gr, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής δίνει συμβουλές στο πώς να διαχειριστεί ο γονιός το μικρό, αλλά και το μεγαλύτερο παιδί του, ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγει αυτή την περίοδο, πώς μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη η συμβίωση όλης της οικογένειας μέσα στο σπίτι όλη μέρα, αλλά και πώς μπορεί ο γονιός να μιλήσει στο παιδί του για τον κορονοϊό.

  1. Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορονοϊό, ανάλογα με την κάθε ηλικία: Δηλαδή πώς το επικοινωνούμε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας (δημοτικού) και πώς στους εφήβους;
  2. Η κάθε ηλικία είναι διαφορετική και διαφορετικά έχουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μιλάμε με απλά λόγια, έτσι ώστε να μπορούν να κατανοήσουν, επιτρέπουμε ερωτήσεις και απαντούμε με ειλικρίνεια αυτές που μπορούμε να απαντήσουμε. Είναι σημαντικό ο γονιός να μπορεί να πει και δεν ξέρω όταν δε γνωρίζει κάτι. Από την άλλη πλευρά, με τους εφήβους η συζήτηση είναι κατεξοχήν το εργαλείο επικοινωνίας, δεν μπορούμε μόνο να μιλήσουμε εμείς στον έφηβο, χρειάζεται να ακούσουμε τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα πιστεύω του.
  3. Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγουν οι γονείς στην επικοινωνία τους με το παιδί;
  4. Το τελευταίο διάστημα γονείς και παιδιά περνούν πολλές ώρες μαζί μέσα στο σπίτι κάτι το οποίο είναι αρκετά μακριά από τη μέχρι πρότινος καθημερινότητα. Εστιάζουμε σε δύο σημεία κυρίως ώστε να είναι πιο λειτουργική η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια. Σημείο πρώτο η έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων του κάθε μέλους. Οι γονείς έχουν να διευκολύνουν τα παιδιά να εκφραστούν αλλά όχι να τα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αντίθετα αποτελέσματα. Έπειτα, θέλει μεγάλη προσοχή το γεγονός ότι είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι δε σημαίνει ότι δε χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο και χώρο. Απαιτείται λοιπόν σεβασμός στο χώρο τόσο των παιδιών όσο και των γονέων. Οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία του παιδιού να παραμείνει μόνο, να ασχοληθεί και με μοναχικές δραστηριότητες.
  1. Πώς μπορούμε να κάνουμε τη συμβίωση όλη μέρα με τα παιδιά στο σπίτι μια ευχάριστη διαδικασία για τα ίδια;
  2. Κοινή λύση για όλες τις οικογένειες δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα πρέπει να εφαρμοστεί. Η κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και αυτό το στοιχείο έχει να εκμεταλλευτεί. Προτείνεται λοιπόν επιστράτευση της δημιουργικότητας. Και μια πολύ σημαντική συμβουλή. Μη βιαστούν οι γονείς να βγάλουν μόνοι τους ένα πρόγραμμα. Το να ακούσουν προτάσεις από τα παιδιά μπορεί και να τους εκπλήξει. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ότι ζητήσει το παιδί να γίνει, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να αισθανθεί ότι ακούγεται και υπάρχει σεβασμός στην άποψή του.
  3. Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν οι γονείς να απευθύνονται στη Γραμμή;
  4. Η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 λειτουργεί κανονικά και απαντά καθημερινά σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς γονέων, παιδιών και εφήβων. Τα θέματα για τα οποία καλούν οι οικογένειες παραμένουν σταθερά, ενώ έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και το ζήτημα του νέου ιού, ο οποίος αφορά τον καθένα μας. Η γενικότερη λοιπόν θεματολογία αφορά την επικοινωνία στην οικογένεια, την οριοθέτηση, ζητήματα που προκύπτουν γύρω από ένα διαζύγιο, ανησυχίες σχετικά με την εφηβεία και πολλά άλλα. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι σταθερά δίπλα στον κάθε γονέα ή έφηβο που επιθυμεί να μοιραστεί οποιοδήποτε συναίσθημα και οποιονδήποτε προβληματισμό.

  1. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι αναγκαία, αλλά τι γίνεται σε περιπτώσεις κακοποιητικού περιβάλλοντος μέσα στο σπίτι; Πώς διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά τη συγκεκριμένη περίοδο η Γραμμή;
  2. Σε περίπτωση που κάποιος / κάποια καλέσει στη γραμμή και αναφέρει κακοποιητική συμπεριφορά από τον / την έφηβο / η, θα κάνουμε πλαισίωση – διερεύνηση για να δούμε πως λειτουργούν οι σχέσεις , τα όρια, οι συνέπειες και η επικοινωνία ανάμεσα στους  γονείς και στους εφήβους, αλλά και μεταξύ των ίδιων των γονέων. Για περαιτέρω διερεύνηση θα γίνει παραπομπή στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες παροχής ψυχικής υγείας, με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Αν η κλήση αφορά κακοποιητική συμπεριφορά ενηλίκων, εκεί θα προτρέψουμε την καλούντα να επικοινωνήσει με γραμμή sos άμεσης παρέμβασης, όπου θα λάβει μια πιο εξειδικευμένη πληροφόρηση και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να προστατεύσει την ίδια ή και τα ανήλικα τέκνα της.

Δες ακόμα:

Μιλήστε στα παιδιά σας και γεφυρώστε τα χάσματα που σας χωρίζουν

Photo: Freepik